Опел Клуб България

»
Вход Регистрация Потребители Ново съдържание Промени на статуса
« Back to Двигатели, горивни системи, съединители, ск.кутии

Обслужване на изитроник

kalkam снимка kalkam 13 май 2014 - 07:29

Здравейте. Вчера взех на дъщеря ми Корса С 1,2 2001 г. с автоматични скорости изитроник. Питането ми е какво масло да сложа в скоростната кутия и какво количество, има ли филтър? Как се проверява нивото, има ли измерителна пръчка? При плавно ускоряване и при преминаване на следваща предавка има едно задържане. Това нормално ли е? Ако се наложи търсене на специалист по тези скорости към кого бихте ме насочили?
Нов съм във форума и ако мястото на темата не е тук, то моля да бъде преместена. Благодаря на всички отзовали се. Успешен и спорен ден!
Отговори

opel_16v снимка opel_16v 13 май 2014 - 17:17

Има пръчка за проверка на маслото в кутията. В момента не мога да намеря снимка на която да се вижда. Потърси мануал за твоята кола, там трпбва да е показано. :icon_wink2:
Отговори

kalkam снимка kalkam 14 май 2014 - 07:19

За сега няма да сменям маслото. Само ще проверя нивото. За да се смени филтърът трябвало да се отвори кутията. Отзивите, които чух за тази кутия са по-скоро отрицателни. Можело да се смени спирачната течност в казанчето, с която течност се сменят различните скорости. Има ли в София човек, който се е занимавал с тях?
Отговори

kalkam снимка kalkam 14 май 2014 - 14:58

Толкова ли калпав автомобил съм взел на дъщерята, че никои не взема отношение? Не ми се вярва да няма колеги, които да не знаят нищо за този модел.
Отговори

kirenski снимка kirenski 14 май 2014 - 15:27

Споко,кола като кола
Маслото на скоростната кутия се сменя в официалния сервиз (абе малко сложна работа е )Цена около 400 лева ,нещо такова ми се върти в главата
Има и един друг сервиз ,мисля че се казва Джемини или Джимини,нещо такова,те се занимават само с автоматици и то от доста време .
И Аз съм харесал една изитроник :mhihi:
Отговори

dimitarmark снимка dimitarmark 14 май 2014 - 15:33

Напиши "соростни кутии" в гугъл, гледах сайт специално за автоматици. Приемат даже кутии за ремонт със ЕКОНТ.
Отговори

Коцето снимка Коцето 14 май 2014 - 16:53

Без да претендирам за изключително точен и адекватен отговор, изитроника е обикновена скоростна кутия която се управлява от компютър (за правилен подбор на скоростите), сервомотори управлявани от компютъра (за превключване на скоростите), и доколкото знам от електромагнит контролиран пак от компютъра (за задействане на съединителя). Този компютър разбира се е в директно взаимодействие с ЕКУ-то на двигателя и така се оптимизират изцяло всички "автоматични" процеси по работата на скоростната кутия наречена Изитроник. Имаше тема някъде във форума. Знам само че тази измишльотина е много тънка работа и няма нищо общо с класическите автоматични скоростни кутии, и в този ред на мисли според мен е добре да се попита в специализиран сервиз на Опел.Сега намерих темата: http://www.opelclub....showtopic=28776
Мнението беше редактирано от Коцето: 14 май 2014 - 16:57
Отговори

vektra1 снимка vektra1 14 май 2014 - 18:59

Колега Коцето абсолютно си прав,това си е обикновенна кутия за модела + съединител.Няма лошо да и се смени маслото,но няма нищо общо с автоматична кутия.Единствения проблем е ако се прецака системата за превключване на скоростите,тогава по изгодно и лесно се преправя на ръчна.Не го мислете това не означава че изитроника дефектира задължително.
Отговори

kalkam снимка kalkam 14 май 2014 - 20:05

Привет, колеги. Благодаря на всички за отзоваването. На първо време смених двигателното масло и филтъра, предни накладки, въздушен филтър и маншон на полуоската. Проверих нивото на маслото в скоростната кутия. Пробката се намира до лявата полуоска и потече свежо червеникаво масло със сравнително приятен мирис. Остава да сменя филтрите на купето и горивния. Смятам да сменя и спирачната течност, дето служи за смазване на лагера на съединителя и сервомоторите, но не знам трябва ли да обезвъздушава. Едва ли. До неделя спирам ремонтите, че колата ще се кара с цел тренировка преди заминаване за София. Приятна вечер!
Отговори
Хостинг от NS1.bg
Хостинг от NS1.bg