Опел Клуб България: Проблем с X16XEL - придърпва - Опел Клуб България

Прехвърляне към съдържание

• 3 Страници +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Вие не можете да започнете нова тема
  • Затворена за Коментари

Проблем с X16XEL - придърпва и нестабилен празен ход ПОМОЩ!!!

#1 Потребителят не е активен   stefan_suny 

• Сам си ремонтира колата...
  • Група: Потребители

• Автомобил:Vectra B X16XEL
  • Град:Стара Загора
  • Регистриран: 07.04.2008

Публикувано: 21 април 2009 - 21:36

Eто го и моето проблемче с което се боря напоследък но засега безрезултатно:
Колата ми е VectraB X16XEL и има следния проблем - на място когато работи двигателя на празен ход понякога оборотите играят някъде в диапазона 500-900. По принцип си ги държи около 750 но примерно на всеки 4-5 секунди леко падат после се двигат и се стабилизират.
Проблем се усеща и в движение. Когато тръгвам спокойно на 1ва в 90% от слугаите между 1000 и 3000 оборота върви на тласъци при плавно подаване на газ, а примерно ако се движи с 5-10км/ч и подам газ забива за около 1-2 секунди все едно не съм натиснал газта и после отлепя нормално. Също така като ускорявам на 2ра се усеща леко неравномерна работа от 1000 до около 3000 оборота, но предимно по звука от двигателя и евентуално има съвсеееем леко придърпване.

Какво съм тествал и сменил дотук:
1. Температурен датчик на двигателя сменен(този на ЕКУто) - никаква разлика
2. ЕGR - почистен е работи отлично, пробвал съм да го затапвам но разлика няма, дори не ми хареса как върви като загрее и веднага махнах тапата, но това е тема на друг разговор
3. Ламбда сонда - старата беше дала фира, сложил съм чисто нова Bosch - работи идеално
4. Дроселовата клапа е идеално чиста, моторчето за празния ход е разглобено почистено и смазано.
5. Проверени са всички връзки и вакууми - няма никакви проблеми и утечки на въздух

При откачане на кабелчето на стъпковото моторче ситуацията не се променя изобщо, така че вече съм го изключил като вариант, пък и да придърпва на 2500 оборота едва ли е от него, макар че нестабилния празен ход навежда на такава мисъл но явно не е от него
Имам си кабелче за диагностика и като си карам с компютъра съм забелязал че като взимат да падат оборотите на празен ход или пък да ми придърпва в моментите на спад ламбдата ми показва бедна смес. ЕКУто не записва никакви грешки и като гледам показанията на датчиците всички са в норма, доколкото ги показва както трябва софтуера.
Иначе си върви колата - вдига си 200. Затова съм изключил като вариант да имам проблеми с бензиновата помпа, инжекторите и датчиците на коляновия и разпределителния вал.
В момента заради безпричинното обедняване на горивната смес съм обвинил МАР сензора или ЕКУто , обаче и двете по принцип не се скапват, поне аз не съм чул някой някога да е сменял МАР.....

И сега сте вие на ход..... Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват, и моля ако някой е имал такива проблеми или е запознат с решението да сподели <_<
Ако ви трябва допълнителна информация - питайте - всичко ще си кажа :)

#2 Потребителят не е активен   kvalev 

• Кара останалите да завиждат...

• Автомобил:1976 Kadett C Limo
  • Град:Сливен
  • Регистриран: 02.07.2006

Публикувано: 21 април 2009 - 21:40

Напълно е възможно да е от МАР-а по признаците които даваш....
Другя вариант е потенциометър на дросела....

Успех

#3 Потребителят не е активен   ivanov_km 

• Пилот...

• Автомобил:Vectra B, 2.0 16V-X20XEV
  • Град:Гр. Лом
  • Регистриран: 22.11.2006

Публикувано: 21 април 2009 - 22:02

Колега написал си , че стъпковото моторче си го почистил и смазал! Как се извършва това смазване и с какво?
Никой не е по велик от живота !

#4 Потребителят не е активен   stefan_suny 

Публикувано: 21 април 2009 - 22:42

Колега моето не е като твоето и не знам при теб трябва ли да се смазва или не и с какво. Просто не съм виждал разглобено наживо. При теб е електромагнитен клапан с котва, която регулира отвора на дупката, а моето си е точно моторче което се върти.

И все пак по въпроса ти : използвах силиконова грес високотемпературна и не знам още каква си, взех я от магазин CONRAD , една спринцовка е 5мл и струваше към 2лв някъде. По принцип е подходяща смазката за места където се трие пластмаса, защото обикновената грес може да я разяде. Пък и е доста финна тая силиконовата точно.

#5 Потребителят не е активен   ivanov_km 

• Пилот...

• Автомобил:Vectra B, 2.0 16V-X20XEV
  • Град:Гр. Лом
  • Регистриран: 22.11.2006

Публикувано: 21 април 2009 - 22:53

Да мерси колега наистина при мен е електромагнитен клапан и затова останах узадачен , как се смазва.

Мнението беше редактирано от siegfrid: 21 април 2009 - 23:11
Причина за редактиране: Цитат на предхождащо мнение е излишен !

Никой не е по велик от живота !

#6 Потребителят не е активен   stefan_suny 

Публикувано: 22 април 2009 - 22:12

Ново 20 :mhihi:
И от МАР-а не е. Днес пробвах с друг от нормално работещ двигател и разлика нямаше....

#7 Потребителят не е активен   angelo861 

• Кара с 50км/ч

• Автомобил:Vectra B Caravan X18XE
  • Град:Пловдив
  • Регистриран: 03.03.2009

Публикувано: 28 май 2009 - 00:50

Виж дали дебитомера ти не е издал багажа :newsm05_41:

Мнението беше редактирано от angelo861: 28 май 2009 - 00:51

#8 Потребителят не е активен   kalin09 

• Пожарникар с интересно хоби

• Автомобил:astra F X16XEL,комби
  • Град:Своге,София
  • Регистриран: 12.11.2005

Публикувано: 28 май 2009 - 06:50

:newsm05_41: Няма дебитомер :hahaha:
Инструмента в ръцете на невежа е парче желязо....

#9 Потребителят не е активен   lorda 

• диагностик

• Автомобил:Opel Vectra B X18XE
  • Град:Бургас
  • Регистриран: 03.01.2007

Публикувано: 28 май 2009 - 08:24

Кога запоследно си сменял кабели и свещи. Нали знаеш че свещи се сменят на 15-20 хил. км а не на 100 хил. Или смени кабелите и свещите или смени само свещите те поне са евтини комплекта на BOSCH излиза по малко от 20 лв. и кабелите ги вземи от друга кола.

#10 Потребителят не е активен   Toto2 

• Не спазва ЗДвП

• Автомобил:VectraA,Mi, C16NZ
  • Град:Русе
  • Регистриран: 02.03.2007

Публикувано: 28 май 2009 - 16:18

Имах подобен проблем.Че двигателите ни са различни спор няма.При мен като запаля и поработи малко,падаха оборотите и се случваше дори да изгасне.Отчиташе ми бедна горивна смес.Смених ламбда,свещи кабели,бубина и няма оправия.И накрая след много четене из форума,доста колеги препоръчват почистване на клеми,букси и т.н.Отворих си делкото и извадих всички кабелчета към комутатора(не знам при твоя мотор как е,обяснявам за моя :newsm05_41: ),почистих клемите,стегнах малко обувките,после де що букса видях отварях и чистих и не мога да кажа,че съм я оправил на 100%,но спряха да ми падат оборотите и вече не ми дава грешката за сместа.Явно и аз имам някакъв проблем,но и на диагностика ходих и не могат да го открият.Успех поне на теб.
Карай жаден,остави един полицай гладен!

#11 Потребителят не е активен   Evgenyyy 

• Кара с 50км/ч

• Автомобил:Vectra B X20XEV
  • Град:София
  • Регистриран: 09.01.2008

Публикувано: 28 май 2009 - 20:56

И аз имах подобен (да не кажа същия) проблем, оказаха се запушени инжектори. Отпушиха ги с ултразвук и добавки, за сега 2г. няма грижи и чуствително се промени работата на двигателя. Било често срещано при X16XEL.
Ако ви трябва повече информация, мога да съдействам.
Успех !

#12 Потребителят не е активен   barezz 

• Отговорен водач на МПС

• Автомобил:VectraB 1,6_16V Y16XE Edition 2000 седан
  • Регистриран: 29.08.2006

Публикувано: 29 май 2009 - 10:08

Привет колега,
И аз съм с екотек 1,6, но Y16XE. При мен имаше същите признаци. Оправих го като смених блок-бобината, при мен е едно цяло, няма кабели и лули за свещите с отделна бобина. Има няколко теми за блок-бобини и проблемите с тях. Ако и твоя двг е с блок-бобина, 99% смятам че от нея ти е проблема. Тя обикновенно изкарва около 150 000 км, и почват ядовете. 160-180 лева нова, но не оригинална и си ОК. Оригиналната е към 400-450лв.

Успех.

П.С. Това при диагностика на бобината много трудно се лови, трябва чак много зле да е положението, че да го покаже. Обикновенно в сервиза казват нищо и няма на бобината. Просто го имай в предвид.

Мнението беше редактирано от barezz: 29 май 2009 - 10:11

Книгите родиха четящия човек, телевизията - гледащия човек, а интернет - виртуалния човек.
Публикувано изображение
Barezz Vectra B Silver Vision

#13 Потребителят не е активен   stefan_suny 

Публикувано: 29 май 2009 - 23:42

Кабелите на свещите са ми на 2г, считам ги за нови, а самите свещи са накякви си иридиеви или нещо подобно бяха за 40+лв на около 7к километра, ама и преди да ги сменя пак си беше така положението.
Бобината ми е от стария модел, не е блок-бобина, взимал съм я от моргата като вземах колата, че оригиналната беше дала фира, има няква вероятност и да е от нея , само трябва да измисля откъде да взема за проба....
Колега Evgenyyy искам да те попитам като ти бяха запушени инжекторите как ти се държеше колата при високи обороти? Предполагам ако са запушени ще има проблеми и там, и също така даваше ли ти някакъв проблем при компютърна диагностика примено бедна смес?. При мен лично си се изрязва до прекъсвач без проблеми и като гледам на компа сместа си е ок, само като вземе да придърпва и тогава обеднява ама си е само в ниските обороти това и като проявява проблема.
Аз лично започвам да имам отново подозрения в стъпковото моторче защото като го разглабях забелязах че е сравнително поизядена пластмасата където лагерува роторчето и то така че да се измести роторчето радиално и да вземе да опира в статорчето примерно. Ама като го затворя не мога да видя опира или не и дали това ще му влиае на работата. Но съм намислил да пробвам с някое друго за всеки случай.

#14 Потребителят не е активен   Evgenyyy 

• Кара с 50км/ч

• Автомобил:Vectra B X20XEV
  • Регистриран: 09.01.2008

Публикувано: 30 май 2009 - 08:09

Виж мнениеstefan_suny, на 30 May 2009, 12:42 AM, каза:

Колега Evgenyyy искам да те попитам като ти бяха запушени инжекторите как ти се държеше колата при високи обороти? Предполагам ако са запушени ще има проблеми и там, и също така даваше ли ти някакъв проблем при компютърна диагностика примено бедна смес?. При мен лично си се изрязва до прекъсвач без проблеми и като гледам на компа сместа си е ок, само като вземе да придърпва и тогава обеднява ама си е само в ниските обороти това и като проявява проблема.

На високи обороти се оправяше, но като отпуснеш газта, оборотите падаха до към 500. Иначе на диагностика ми казаха да сменя кабели свещи и какво ли още не ( без резултат обаче ), но нищо за сместа...

#15 Потребителят не е активен   barezz 

• Отговорен водач на МПС

• Автомобил:VectraB 1,6_16V Y16XE Edition 2000 седан
  • Регистриран: 29.08.2006

Публикувано: 30 май 2009 - 08:28

Колеги,
С риск да стана досаден, след като правилно сте се ориентирали че е в тоците проблема, защо не си чекнете бобините. stefan_suny щом си с обикновенна бобина, предполагам не е по-скъпа от блок-бобината. Какво рискуваш ако си купиш нова бобина и проблема не е от нея - 50 кинта на тъмно, къде не сме ги изпили/изяли, но пък ще си имаш нова бобина. Аз лично части от морги под 200 лв не купувам, не си заслужава риска да си купиш още едно неработещо устройство, като това което вече си имаш. И да си мислиш, че ето смених това, с едно от моргата, и ефект няма, значи не е от него. Бобина втора употреба е като кабели или свещи втора употреба, защо да си го причиняваме. Вече има пре достатъчно нови части за Вектра Б, на различни цени, от различни производители. И пак казвам, че според мен е от бобината защото когато сте на 3000/4000 оборота бобината и да не даде точно ток на някой оборот, не се усеща, но при 800 об - и за миг да се замисли и да не подаде ток и веднага забива муцуна.

Дерзайте
Успех
Книгите родиха четящия човек, телевизията - гледащия човек, а интернет - виртуалния човек.
Публикувано изображение
Barezz Vectra B Silver Vision

#16 Потребителят не е активен   emamata 

• Кара с 50км/ч

• Автомобил:AstraG X16XEL
  • Град:Пловдив
  • Регистриран: 04.02.2009

Публикувано: 31 май 2009 - 15:46

Най-напред да се похваля.Не мога да си позная колицата...Върви,не придърпва,стабилни обороти а като и смачкам педала не мисли а действа :icon_wink2: .
Сега към автора на темата.Минах и аз през всичко дето си описал и ефект нямаше.И след много диагностики много чудо попаднах на майстор :icon_wink2: .Закарах му колата за диагностика и я оставих.Обажда се по някое време и ме вика.Казва колата е перфектна,няма грешки(всички казваха така преди него),"ама има някакво чукане при андр. ремък и е хубаво да го видиш".И пита да отваря ли...(Аз не чувах такова нещо).Ама му викам давай с това шега не бива.
Отвори човека и се оказа,че на обтяжната ми ролка е отслабнала пружината и не държи ремъка достатъчно натегнат.Значи при покой белези всичко съвпада,но когато напъна зъбното колело на двигателя,горе на разпр. валове центровката ми избяга на 2 зъба и малко.Нали се сещаш какво се случва с датчиците следящи това,предварението и тнт..Значи човека ми показа,на ролката си има палец,на планката 2 белега,които определят работната зона на ролката.При мен палеца чукаше в ограничителя,явно това е чул :ranting: .А всичко е сменяно преди 25к км. :3: .Смени ми я човека и както вече се похвалих.
Не казвам,че и при теб е това но ако изкаш провери.
Успех...

#17 Потребителят не е активен   stefan_suny 

Публикувано: 10 юни 2009 - 21:15

Последни новости по проблема: смених дюзи и стъпково моторче - резултата: една хубаво кръгла нула :)

На ход са за проверка бобината , ЕГР и евентуално ангренажния ремък......

#18 Потребителят не е активен   Vlad Dracula 

• Ходи на курсове...

• Автомобил:Vecra B x16xel
  • Град:Варна
  • Регистриран: 31.01.2009

Публикувано: 17 юни 2009 - 14:24

Здравейте и аз имам същия проблем вече 6 месеца я карам така и се бях примирил след всичките тези ходения по мъките и пари на вятъра за свещи и кабели почистване на ЕГР три пъти на комп я закачат и нищо колата е идеална.но сега сложих газ и това вече е проблем в момента който забави и бумм.Впрочим маистора сложи нова бобина за проба ама само на място щото трябваше да я враща и като челиаз не видях разлика пак той отначало каза че работи както преди а после да ме разкара каза че е по добре ама отначало не разбрал.За цената на бобината тя струва от 180лв. нагоре.Доста се замислям дали да не я взема ама малко кризата ме хвана и незнам.Ще следя темата дано някой успее да отстрани този дразнещ проблем.Последно ми казаха че може да е от датчиците на колянов и разпределителен валове в следващия момент друг казва че те или работят или не.

#19 Потребителят не е активен   pitbula74 

• Кара с 50км/ч

• Автомобил:Vectra B X20DTH
  • Град:Асеновград
  • Регистриран: 01.07.2009

Публикувано: 21 юли 2009 - 09:35

Здравейте колеги.
И аз имах подобен проблем.При мен се оказа запушен катализатор
Публикувано изображение

#20 Потребителят не е активен   u-ray 

• Кара с 50км/ч

• Автомобил:Astra G X18XE1
  • Град:Гоце Делчев
  • Регистриран: 06.06.2006

Публикувано: 21 юли 2009 - 13:20

Виж мнениеemamata, на 31 May 2009, 04:46 PM, каза:

Не мога да си позная колицата...Върви,не придърпва,стабилни обороти а като и смачкам педала не мисли а действа :icon_razz2: .
и се оказа,че на обтяжната ми ролка е

eee колега, ако и при мен се окаже в това проблема, направо ще те черпя, направо ще те залея с бира, да знаеш... :newsm05_41:
и аз какво ли не смених вече, не става и не става....
като ти четох поста, направо онемях... ......едно към едно са "симптомите" - и на мен ми се струва, че понякога има тракане някъде под капака, леко оборотите заиграват и после се нормализират, а придърпването/"хълцането" е страшно - веднъж колежка на предната седалка замалко да свърши... :sad-smiley-046:
за моите 115 к.с. като ти забие муцуната и неще да върви..... язък за колата викат....

сега ти грабвам поста и бегам при майстор....... писна ми от диагностики и дай да сменим това, онова, а резултат никакъв.

Виж мнениеemamata, на 31 May 2009, 04:46 PM, каза:

Смени ми я човека и както вече се похвалих.

какво точно ти смени щото не разбрах - планката? ролката?.......
Публикувано изображение

Споделете тази тема чрез:

• 3 Страници +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Вие не можете да започнете нова тема
  • Затворена за Коментари

1 потребител(и) четат тази тема
0 регистрирани, 1 гости и 0 анонимни потребители