Колата ми е VectraB X16XEL и има следния проблем - на място когато работи двигателя на празен ход понякога оборотите играят някъде в диапазона 500-900. По принцип си ги държи около 750 но примерно на всеки 4-5 секунди леко падат после се двигат и се стабилизират.
Проблем се усеща и в движение. Когато тръгвам спокойно на 1ва в 90% от слугаите между 1000 и 3000 оборота върви на тласъци при плавно подаване на газ, а примерно ако се движи с 5-10км/ч и подам газ забива за около 1-2 секунди все едно не съм натиснал газта и после отлепя нормално. Също така като ускорявам на 2ра се усеща леко неравномерна работа от 1000 до около 3000 оборота, но предимно по звука от двигателя и евентуално има съвсеееем леко придърпване.
Какво съм тествал и сменил дотук:
1. Температурен датчик на двигателя сменен(този на ЕКУто) - никаква разлика
2. ЕGR - почистен е работи отлично, пробвал съм да го затапвам но разлика няма, дори не ми хареса как върви като загрее и веднага махнах тапата, но това е тема на друг разговор
3. Ламбда сонда - старата беше дала фира, сложил съм чисто нова Bosch - работи идеално
4. Дроселовата клапа е идеално чиста, моторчето за празния ход е разглобено почистено и смазано.
5. Проверени са всички връзки и вакууми - няма никакви проблеми и утечки на въздух
При откачане на кабелчето на стъпковото моторче ситуацията не се променя изобщо, така че вече съм го изключил като вариант, пък и да придърпва на 2500 оборота едва ли е от него, макар че нестабилния празен ход навежда на такава мисъл но явно не е от него
Имам си кабелче за диагностика и като си карам с компютъра съм забелязал че като взимат да падат оборотите на празен ход или пък да ми придърпва в моментите на спад ламбдата ми показва бедна смес. ЕКУто не записва никакви грешки и като гледам показанията на датчиците всички са в норма, доколкото ги показва както трябва софтуера.
Иначе си върви колата - вдига си 200. Затова съм изключил като вариант да имам проблеми с бензиновата помпа, инжекторите и датчиците на коляновия и разпределителния вал.
В момента заради безпричинното обедняване на горивната смес съм обвинил МАР сензора или ЕКУто , обаче и двете по принцип не се скапват, поне аз не съм чул някой някога да е сменял МАР.....
И сега сте вие на ход..... Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват, и моля ако някой е имал такива проблеми или е запознат с решението да сподели
Ако ви трябва допълнителна информация - питайте - всичко ще си кажа :)

Помощ

Мъж