включвам се във форума, за да споделя за проблем, който се прояви при моята Вектра Ц и евентуално с Ваша помощ/съвети да намеря решение за излизане от една такава неприятна ситуацията. Автомобилът е 2002 година, Z22SЕ, бензин 2.2, автоматик.
Преди известно време, в редки случаи, автомобилът започна да отказва да запали от раз, т.е завъртах ключа и единствено светваше таблото, но не следваше никаква по-нататъшна реакция. Нито старерът завърташе, нито дори се чуваше шум от каквито и да било машинки. На таблото се появяваше единствено идикатор „автомобил с катинар”, за който в инструкциите за ксплоатация пише, че се касае за проблем с имобилайзер. В началото не взех мерки, тъй като при последващо завъртане на ключа, автомобилът си палеше. И както можете да се досетите, доста скоро случаите, в колата не искаше да запали зачестиха, докато накрая вече съвсем отказа. Ходих в Дженеръс Ауто, където преинсталираха софтуер на ЦИМ/CIM. В сервиза ми заявиха, че тази манипулация може и да помогне, но вероятно проблемът изисква смяна на споменатия ЦИМ, като „услужливо” ми беше предложено бързо решение срещу 1200-1300 лв. плюс неизвестна сума за нов ключ. Естествено преинсталирането подейства само за около 2-3 дни и отново една сутрин „изненада” – автомобилът не пали и отново същият индикатор.
Откарах я последователно при двама препоръчани ми майстори, които или не откриха същността на проблема или не знаеха как точно да отстранят проблема. Отидох при трети, където автомобилът престоя близо три седмици. През това време се направиха опити за смяна на ЦИМ-а, като бяха изпробвани 4-5 такива модули, но в крайна сметка нищо и си прибрах колата обратно (този път вече с рапатрак).
Сега Вектрата е „на трупчета” и не мога да намеря подходящ човек, който да открие и да се справи с проблема.
Моля Ви, в случай, че сте се сблъсквали с подобен проблем и сте се справили с това, да ми да дадете съвет. Не бих искал да се сблъсквам отново с „Дженеръс”, „Аутомакс” или „Булвария”, за които съм останал единствено с впечатления за небрежно и безотговорно отношение по други поводи.
Така, че споделете някаква полезна информация.