Почистване на дроселовата клапа и моторчето за празния ход
шпирко 05 август 2009 - 21:38
Mr^DeatH, на 17 Jul 2009, 04:04 PM, каза:
Спря да гасне при свободна скорост,няма нестъбилни убороти и също такак като смъкнах маркучите открих скъсвания на няколко места.
п.с.Жилото на гаста ми беше голям проблем,отне ми 30 минути да го откача от проклетата ябълка ,
п.с.Жилото на гаста ми беше голям проблем,отне ми 30 минути да го откача от проклетата ябълка ,
Аз почистих клапана без да свалям жилото. Е, не точно аз, щото го свърши приятелче майстор, но аз активно гледах Просто го дръпна настрани да не пречи и свали клапана.
Прегледайте си и маркучите, особено този който влиза отдолу на клапана. Моят почти се разпадна при опита да му свали скобата и се наложи да купувам 30 см масло и вакуумустойчив. В щуцера на клапана, където влиза същият маркуч, направо пробивайте със 3мм бургия. Внимавайте, че счупите ли я вътре - проблем. И си купете направо двете алуминиеви шайби, че старите лесно се късат.
След тези процедури оборотите заспаха, без да пипам въобще стъпковото моторче.
Успех!
ivko 07 август 2009 - 20:25
При мене всмукатела не е същия като на омегата от снимката , но отворих тук там и всичко си беше чисто .Почистих все пак и нищо...симптомите са си налице
simbon4o 09 август 2009 - 21:36
снимай го да го видим какъв е Но нестабилни обороти е проблем в стъпковото моторче не в дросела
Мнението беше редактирано от siegfrid: 09 август 2009 - 22:32
Причина за редактиране:: Цитат на предхождащо мнение е излишен !
Мнението беше редактирано от siegfrid: 09 август 2009 - 22:32
шпирко 10 август 2009 - 11:18
Колега, при мен беше само в дросела. Оборотите на свободен ход играеха от 1600 до 500, често държеше постоянно 1200, а на моменти пък дори гаснеше. Затова и се захванах да го оправям.
След като го изчистих и то основно оня мундщук от slika_40 с разпробиване с 3мм и смяна на напукания маркуч, оборотите заспаха на 900.
Не съм пипал да чистя стъпковото, освен че го забърсах външно с парцал.
Мнението беше редактирано от siegfrid: 10 август 2009 - 11:33
След като го изчистих и то основно оня мундщук от slika_40 с разпробиване с 3мм и смяна на напукания маркуч, оборотите заспаха на 900.
Мнението беше редактирано от siegfrid: 10 август 2009 - 11:33
ivko 10 август 2009 - 16:37
simbon4o, на 09 Aug 2009, 10:36 PM, каза:
снимай го да го видим какъв е Но нестабилни обороти е проблем в стъпковото моторче не в дросела
Разликата е , че картерната не влиза централно под дросела , а го заобикаля и влиза отдясно , на тия снимки има някви тръбички за вакуум там...
шпирко, на 10 Aug 2009, 12:18 PM, каза:
Колега, при мен беше само в дросела. Оборотите на свободен ход играеха от 1600 до 500, често държеше постоянно 1200, а на моменти пък дори гаснеше. Затова и се захванах да го оправям.
Ограденото на оная снимка ли си разпробил , щото то май е доста по-голямо от 3мм, или там кадето влиза в дросела...
Мнението беше редактирано от ivko: 10 август 2009 - 16:38
шпирко 10 август 2009 - 20:40
Не ограденото, а там дето влиза в дросела отдолу. През него минава некво маркуче вързано с антифриза на охлаждането (по думите на майстора) и има две алуминиеви шайби, които е хубаво да ги купиш предварително, че се късат при развиване. Сваляш ги, развиваш мундщука, взимаш 3мм бургия и разпробиваш смело, но отговорно.
При мен вътре се беше набила неква гняс, твърда като камък и имаше дупка колкото косъм... Разпробих го, сложих го обратно на почистеният дросел и това беше. Без да чистя стъпковото, оборотите спряха да танцуват.
ПП. Забравих да кажа, да си изчукаш предварително и една гарнитурка, че и тя се къса лесно.
Мнението беше редактирано от siegfrid: 10 август 2009 - 20:42
При мен вътре се беше набила неква гняс, твърда като камък и имаше дупка колкото косъм... Разпробих го, сложих го обратно на почистеният дросел и това беше. Без да чистя стъпковото, оборотите спряха да танцуват.
ПП. Забравих да кажа, да си изчукаш предварително и една гарнитурка, че и тя се къса лесно.
Мнението беше редактирано от siegfrid: 10 август 2009 - 20:42
iani_5562 18 август 2009 - 22:59
колега супер си го направил това е много добра информация.благодаря
ivko 19 август 2009 - 16:12
След една седмица каране без проблеми с оборотите и гаснене смея да кажа , че проблема ми е решен и то без смяна и разглобяване на нищо...решението беше яко пръскане с спрей за почистване на карбуратори и инжекций ,навсякаде по,във и около дросела...по няколко пъти...е после макар и да чаках около 2 часа преди да запаля, пак се удави,закашля,изпърдя... и си заработи нормално...
Lord_Abortion 19 август 2009 - 17:05
Здравейте.
Миналата седмица направих описаната процедура защото колата докато беше студен имаше доста нестабилни обороти. Това се оправи но се появи нов проблем.
Тоест когато колата е в движение почва да мени оборотите от 1000 до 2000 но само когато е в движение. Когато е в покой на място всичко се нормализира. Преди процедурата този проблем го нямаше.
Някой дал знае от какво се получава това...
Благодаря, ви предврително...
А да двигателя е X20XEV.
Миналата седмица направих описаната процедура защото колата докато беше студен имаше доста нестабилни обороти. Това се оправи но се появи нов проблем.
Тоест когато колата е в движение почва да мени оборотите от 1000 до 2000 но само когато е в движение. Когато е в покой на място всичко се нормализира. Преди процедурата този проблем го нямаше.
Някой дал знае от какво се получава това...
Благодаря, ви предврително...
А да двигателя е X20XEV.
simbon4o 06 септември 2009 - 22:23
и аз бях така стъпковия е почнал да сдава... смених го и се опраи. Пробвай да го фъснеш вътре с WD40 или друго смазочно трябва да се даврандиса малко ако се опраи опраи ако не... нов(може и стар работещ)
Мнението беше редактирано от siegfrid: 06 септември 2009 - 22:31
Мнението беше редактирано от siegfrid: 06 септември 2009 - 22:31
krv 07 септември 2009 - 07:51
Момчета изчетох темата преди време защото и на мен ми са клатят леко оборотите .....тва беще преди 6-7 месеца .......от 4 месеца имам ГАЗОВ ИНЖЕКЦИОН и честно ви казвам това лакатушване на оборотите го няма вече ...незнам защо как и по какъв начин спря но е факт Vectrata ми B си работи нормално и мнгоо върви за ГАЗ :) успех на всички
П.с. незнам дали би била от помощ тази информация но винаги може да се достигне до някъв извод при някои случаи какъв е проблемът
П.с. незнам дали би била от помощ тази информация но винаги може да се достигне до някъв извод при някои случаи какъв е проблемът
vectra_rules 27 септември 2009 - 23:17
Да не отварям друга тема - проблем - същия - играят оборотите на празен ход от 1500 - 500, мотора е C20XE. Свалих моторчето, изчистих го, без да го разпробивам и развалям на съставните му части, но - файда никаква. Не ми се коментира факта, че се намира на май** си в *******, но няма друг начин освен да се свали алтернатора. Ако някой успее да му свали обаче захранващата букса, е напълно въъзможно и да се измъкне без свалянето на алтернатора, защото се вади от другата страна. Въпроса ми към вас колеги е - къде другаде може да се крие проблема ???
simbon4o 28 септември 2009 - 07:27
маркучите на вакуума, но по-вероятно е да е стъпковия все още.
Мнението беше редактирано от siegfrid: 28 септември 2009 - 08:50
Цитат
Цитат на предхождащо мнение е излишен !
Мнението беше редактирано от siegfrid: 28 септември 2009 - 08:50
angelo861 29 септември 2009 - 22:11
Колеги може ли да ми кажете с какъв препарат третирате (махат) нагара на дроселовата клапа , видях някакъв пепарат за карбуратори , дали е подходящ ?
vectra_rules 30 септември 2009 - 17:04
Става идеално! Аз го мъчих с WD 40 и пак става. Проблема засега е решен, но ние сваляхме цялата дроселова клапа и направихме точно това което не трябва - скъсах хартиената гарнитура. Такава обаче няма никъде и положението беше DIY от 0.5 мм клингерлит. Иначе си трябва стабилно почистване, защото и от долната страна на камерата има такива лай** че просто не ми се коментира.
Искам да питам колегите по-горе - откъде се намират тея пластмасови (или незнам от какъв материал са, защото се ронят и не съм ги свалял) шайби, дето са от двете страни на клапана, дето му се разпробивал мунщука. И второ - само на XEV-а ли се препоръчва това разпробиване, или и за XE- е препоръчително, че да не се задръства.
Искам да питам колегите по-горе - откъде се намират тея пластмасови (или незнам от какъв материал са, защото се ронят и не съм ги свалял) шайби, дето са от двете страни на клапана, дето му се разпробивал мунщука. И второ - само на XEV-а ли се препоръчва това разпробиване, или и за XE- е препоръчително, че да не се задръства.
zheleznia 30 септември 2009 - 20:23
angelo861 каза:
..видях някакъв пепарат за карбуратори , дали е подходящ ?
Колега аз ползвах такъв и всичко светна! Питах консултантите в магазина и ми казаха, че не са получавали друг вид препарат или по точно за почистване на дроселови клапи /а имаше няколко марки за карбуратор/. А доколкото виждам на снимките на единия препарат също пише, че е точно за карбуратор&дроселова клапа (choke - въздушна/дроселна клапа, запушалка). Не знам дали е добре да се чисти моторчето за празен ход откъм електрическата му част/без да се разглобява/ щото този спрей е на кореселинова основа, дане би да разяде нещо? Другия препарат си е до болка познатото WD-40, с нея напръсках осите на дроселовата клапа и моторчето за празен ход.
Крайния резултат - колата взе да пали сутрин като хората, при влизане в завой с натискане на съединител и рязко падане на оборотите вече не гасне /а преди го правеше когато е на газ/. Не ми хресва, че борд компютъра започна да ми дава завишен разход при работа на място с около 0,3-0,4 л/ч в повече, което никак не е малко но още не ми е останало време да търся причината. Ако някой има идея да казва!
valll4o 30 септември 2009 - 21:15
а сега един интересен въпрос,
защо на моята клапа има отворче около 2мм, което си личи че е правено със свредло,
и между другото колата си работи на 500 оборота
нещо не мога да кача снимката, по късно ще опитам пак
защо на моята клапа има отворче около 2мм, което си личи че е правено със свредло,
и между другото колата си работи на 500 оборота
нещо не мога да кача снимката, по късно ще опитам пак
Doopsi 16 октомври 2009 - 21:24
Здравейте ,колеги!Мога ли да ползавам по-горните снимки,за да почистя клапата на Х14ХЕ двигател?И може ли да ме опътите каде се намира това моторче за което говорите,защото и аз имам проблем с оборотите като всички тук!?
Благодаря предварително за помоща!
Благодаря предварително за помоща!
Profesoinalista 17 октомври 2009 - 00:24
полезно наистина
Мнението беше редактирано от Profesoinalista: 19 октомври 2009 - 18:00
Мнението беше редактирано от Profesoinalista: 19 октомври 2009 - 18:00
BatSlav 23 октомври 2009 - 16:16
Здравейте колеги много полезна информация,но искам да попитам дали някой е пробвал да почиства със бензин.Защото мой познат ми каза че той е почиствал със бензин(слагал е малко бензин в шише от препарати за прозорци(празно)и е впръсквал на няколко пъти след това подавал малко газ и всичко ставало като ново).Някой пробвал ли е този метод.