Опел Клуб България

»
Вход Регистрация Потребители Ново съдържание Промени на статуса
« Back to Двигатели, горивни системи, съединители, ск.кутии

Проблем със скоростна кутия на Opel Zafira 1.9CDTI 150 коня 2006г. (M32)

valp снимка valp 28 декември 2024 - 03:32

От няколко седмици колата ми издава странен звук, наподобяващ „дране/виене“, когато е на 1-ва, 2-ра, 5-та и 6-та предавка. След проучване стигнах до извода, че проблемът вероятно е в скоростната кутия. На пробег от 108 хиляди километра не съм сигурен дали подобен дефект е нормален, но е факт, че го има. Подозирам, че маслото на кутията никога не е сменяно, което също може да е причина.

Колата има чип от предишния собственик, което вероятно допълнително натоварва кутията. Въпреки това, установих, че този проблем се среща и при стокови автомобили със същата кутия и двигател. Не съм сигурен дали моделите с по-ниска мощност и въртящ момент са засегнати в същата степен.

Това ме кара да мисля, че дори ако проблемът бъде решен със стандартни лагери, той може да се повтори.

Искам съвет как да подходя:

1. Какви подсилени части (лагери и капак от M32 Gen 2 и каквото още е нужно) могат да се използват, за да направя кутията по-издръжлива и да сложа край на проблема?
2. Препоръка за опитен специалист, който може да извърши качествен ремонт и да си върши работата със съвест, за да не се наложи да продавам колата на части заради проблеми със скоростната кутия, тъй като автомобилът има още много потенциал.
Чудя се също дали има съвместима кутия, която да е по-здрава, или дали да ремонтирам текущата, като дългосрочно решение на проблема.

Силно се надявам да получа конкретни съвети и насоки. Рискът да се доверя на някой местен майстор (от Шумен) и да попадна в кръговрат от неуспешни ремонти е голям, а това искам да избегна на всяка цена.

Целта ми е трайно решение на проблема, а не временно прикриване.
Отговори

k opel e снимка k opel e 28 декември 2024 - 09:50

Кутия M32 за продан здрава в Бг няма. Кутия F40 не влиза в коша на Зафира. Сваляш и пращаш в Нитро сервиз Стара Загора. Всички други филми са играни и са без щастлив край.
Отговори

Ne6to Smisleno снимка Ne6to Smisleno 28 декември 2024 - 11:43

Оги е дал съвет, той следи доста нещата.

Това, че вие на 1/2 не е характерно, тея кутии имат проблем на 5/6-та като не са с долято масло.

Може и проблема да е на съвсем друго място, може и да е финиширало нещо и в кутията.
Отговори

valp снимка valp 30 декември 2024 - 02:42

k opel e, на 28 декември 2024 - 09:50, каза:

Кутия M32 за продан здрава в Бг няма. Кутия F40 не влиза в коша на Зафира. Сваляш и пращаш в Нитро сервиз Стара Загора. Всички други филми са играни и са без щастлив край.

Благодаря ти за препоръката, колега. След като и други хора ме посъветваха да се обърна към него, реших, че ще е той. Надявам се да работи съвестно, защото такива хора наистина са на изчезване.
Отговори

Жоро снимка Жоро 30 декември 2024 - 11:15

Пиши после да кажеш как са станали нещата, аз също съм чувал добри отзиви за този сервиз, но колкото повече инфо има, толкова по-добре...
Отговори

Д-и-м-о-в снимка Д-и-м-о-в 30 декември 2024 - 23:19

Най-добре си поръчай комплекта с капака от Англия, пък я давай където искаш после. Да знаеш, че имаш един път и завинаги направена кутия, след което й сипваш отново 2.8, 2,9 литра и си свиркаш.
Няма никаква логика, да даваш поне 500-600 лева за ремонт и то пак да ти сложат същите лагери и капак.
След като гледах наскоро, имаше ги "фейслифтовите" капак и 8 лагера за около 300 паунда. Обикновено такова нещо се прави един път като хората и забравяш.
Аз така съветвам винаги да се прави.Ако ме попиташ "Защо?", ще отговоря така: Защото излиза най-евтино в дългосрочен план.
Ти направи както искаш и прецениш.

Разбира се, това, че аз съм ги гледал наскоро(2-3 месеца назад), не значи, че днес може да го има в наличност. Винаги го има това в днешно време вече- днес го има, утре го няма. Но, ако намериш, моят съвет винаги ще бъде да вземеш и да се сменят с по-големите лагери и другия капак. Ако ли не, ясно е какво остава като вариант да правиш.

За протокола: Много лошо, че в Астра и Зафира Б не са могли да вкарат F40(както във Вектра, Сигнум, Инсигния...), това щеше да е направо гвоздеят в програмата.
Мнението беше редактирано от Д-и-м-о-в: 31 декември 2024 - 09:09
Отговори

sathv снимка sathv 31 декември 2024 - 20:00

Предложението на Димов е правилно, но има някои особености. Никога не избързвайте с покупка на части за ремонт. Първо трябва точна диагноза разбирай разглобяване на кутията, измиване и проверка състоянието на всички елементи, щото може да не е само лагери. След оглед на състоянието се взема решение какво точно ще се сменя и тогава следва покупката. Ако кутията ще се прави при Гено от Нитро , който и аз препоръчвам също има условия. Първо, ще имате дата за ремонт след около 2-3 месеца. Гено не работи с части на клиента. Всичко си доставя сам, ама поема отговорност за вложените детайли.
Весело изкарване на Нова година.
Отговори
Хостинг от NS1.bg
Хостинг от NS1.bg