Шпер
buster 25 януари 2009 - 18:34
Здравейте,
Имам 1 манта с двигател от сенатор 6 цилиндров 3000 кобика. доста бързо развива оборотите, но е много тежак, а задницата на колата ми е лека. Та миселта ми е че за да дърпам на стартовете ми трябва шпер, но нямам идея от какжо мога да и присадя. ако ми дадете малко акъл ще съм ви доста благодарен
Имам 1 манта с двигател от сенатор 6 цилиндров 3000 кобика. доста бързо развива оборотите, но е много тежак, а задницата на колата ми е лека. Та миселта ми е че за да дърпам на стартовете ми трябва шпер, но нямам идея от какжо мога да и присадя. ако ми дадете малко акъл ще съм ви доста благодарен
pampito 10 февруари 2009 - 01:13
Провери в какво състоятие е твоя диф защото той трябва да е полу шпер. Може да е износен и ефекта се губи или да е сменен. От този тип диф има и обикновенни, които се различават само в касетата. Проверката можеш да направиш като вдигнеш задния мост (и двете колела) и на включена скорост завъртиш едното колело. Ако усетиш усилие то дифа е ОК, ако се върти свободно е за отваряне.
Stranger 10 февруари 2009 - 09:49
pampito, на 10 Feb 2009, 01:13 AM, каза:
Провери в какво състоятие е твоя диф защото той трябва да е полу шпер. Може да е износен и ефекта се губи или да е сменен. От този тип диф има и обикновенни, които се различават само в касетата. Проверката можеш да направиш като вдигнеш задния мост (и двете колела) и на включена скорост завъртиш едното колело. Ако усетиш усилие то дифа е ОК, ако се върти свободно е за отваряне.
Кво значи полу шпер? Шпера или заключва и върти двете колела или не заключва...има различни проценти , но дори с 25% пак си е шпер...На мантата дифа е отворен..
П.П. Какъв е тоя кадетт ц 1.9СХ дето го имаш? Оригинално ГТЕ купе ли е или си садил нещо? Дай някакви снимки
30e 10 февруари 2009 - 12:16
pampito, на 10 Feb 2009, 01:13 AM, каза:
Такова нещо като полу шпер не съществува... Опеловите шперове са ЛСД което е пластинчат с ограничено приплъзване...А Манта с шпер фабрично е 1:100000 сигурно...
fanatic, на 10 Feb 2009, 09:28 AM, каза:
От рекорд автоматик става мисля...
Става ама ако си намери
pampito 10 февруари 2009 - 22:40
Точно така опелите са със пластини които ограничават приплъзването. Има 2 вида касети. Едната касета е цала отливка и се монтират както натегнати пластини така и ненатегнати. На кадета ми е такава с натегнати пластини. Другата касета е разглобяема и се монтира предимно с големите мотори на манта и аскона. Този тип е много подходящ за тунинг изпълнения защото е доста по-усилен.
На рекорда е много вероятно да е с ненатегнати пластини.
Kadett -а е оригинален, но не е ГТЕ а берлина - 4 врати и беше с по-малкия мотор 1,6S, но бе попаднал на неподходящ собственик и една от биелите се бе объркала и вместо нагоре-надолу бе тръгнала настрани и съответно по-лесния вариант бе смяна на мотор, а в момента чака ред за тенекеждия. ГТЕ е модификация на kadett C cupe. Класическите kadett C с голямите мотори имат обозначение berlina и berlineta съответно за 4 и 2 врати
Kadett -а е оригинален, но не е ГТЕ а берлина - 4 врати и беше с по-малкия мотор 1,6S, но бе попаднал на неподходящ собственик и една от биелите се бе объркала и вместо нагоре-надолу бе тръгнала настрани и съответно по-лесния вариант бе смяна на мотор, а в момента чака ред за тенекеждия. ГТЕ е модификация на kadett C cupe. Класическите kadett C с голямите мотори имат обозначение berlina и berlineta съответно за 4 и 2 врати
fanatic 10 февруари 2009 - 22:47
Цитат
Това може ли да се провери по друг начин, освен разглабяне...
30e 11 февруари 2009 - 00:15
Направи по една снимка /или дай някъв линк/ на този натегнат че аз такова животно не съм и чул да има да го видим кво представлява Има шпер на Ирмшер версийте на Манта които са с по няколко пластини повече, но за такива натегнати и ненатегнати за 1 път чувам...
ПС- Търся си заден мост като твоя и вал от 1.9
pampito 11 февруари 2009 - 23:13
fanatic, на 10 Feb 2009, 10:47 PM, каза:
Това може ли да се провери по друг начин, освен разглабяне...
Вдигаш задния мост, включваш на скорост и завърташ едното колело, а другото се завърта само в противоположната посока и ако усетиш усилие значи е натегнат. Понеже диф е на доста километри може да е износен и съответно да се върти свободно. В случая се подлагат по-дебели пластини.
pampito 11 февруари 2009 - 23:37
30e, на 11 Feb 2009, 12:15 AM, каза:
Направи по една снимка /или дай някъв линк/ на този натегнат че аз такова животно не съм и чул да има да го видим кво представлява Има цели отливки на касетки за шпер на Ирмшер версийте на Манта които са с по няколко пластини повече, но за такива натегнати и не за 1 път чувам...
Мисля че имам един ненатегнат разглобен и ако имаш път насам ще ти покажа. При него липсват пружинните шайби.
Ако търсиш големия диф за кадета не мога да ти помогна, а за вала може би.
fanatic 11 февруари 2009 - 23:59
pampito, на 11 Feb 2009, 11:13 PM, каза:
Вдигаш задния мост, включваш на скорост и завърташ едното колело, а другото се завърта само в противоположната посока и ако усетиш усилие значи е натегнат. Понеже диф е на доста километри може да е износен и съответно да се върти свободно. В случая се подлагат по-дебели пластини.
Аз съм със шпер. Въпроса ми е за вида на касетата...
pampito 12 февруари 2009 - 00:57
fanatic, на 11 Feb 2009, 11:59 PM, каза:
Аз съм със шпер. Въпроса ми е за вида на касетата...
различните касети на диф
не е много ясна, но се разбира. Стандартната касета (цяла отливка) е обозначина с А, а разглобяемата с В
Мнението беше редактирано от pampito: 12 февруари 2009 - 01:01
Magelan 12 февруари 2009 - 13:56
Сега да се намеся и аз в разговора.
Диф касета на опел със задно са само един вид като принцип на работа. Няма натегнати или не. Това дали срещаш усилие да въртиш гумата на крик или не е в зависимост от това дали ти е износвн шпера или не. От прегряване или износване пружинната шайба вече спира да е "пружинна". Такув диф го пиши бегал. След не много километри тотално ще здаде багажа, ще се счупи заради по-големите луфтове в него. И като се счупи става само за надин.
Един работещ шпер LSD винаги създава усилие(дори и минимално в зависимост от процента на шпера) на въртене на гумите.
Има и предварително напрегнати дифове, но те не се монтират в нито един опел и са друга бира.
Ако имаш такава касета дето няма пружинните шайби, значи че е отваряна и е преправян или е заминал. Пружинната шайба е задължителна за да обира луфтовете, да няма удари при тръгване и спиране.
Диф касета на опел със задно са само един вид като принцип на работа. Няма натегнати или не. Това дали срещаш усилие да въртиш гумата на крик или не е в зависимост от това дали ти е износвн шпера или не. От прегряване или износване пружинната шайба вече спира да е "пружинна". Такув диф го пиши бегал. След не много километри тотално ще здаде багажа, ще се счупи заради по-големите луфтове в него. И като се счупи става само за надин.
Един работещ шпер LSD винаги създава усилие(дори и минимално в зависимост от процента на шпера) на въртене на гумите.
Има и предварително напрегнати дифове, но те не се монтират в нито един опел и са друга бира.
Ако имаш такава касета дето няма пружинните шайби, значи че е отваряна и е преправян или е заминал. Пружинната шайба е задължителна за да обира луфтовете, да няма удари при тръгване и спиране.
pampito 12 февруари 2009 - 21:15
Magelan, на 12 Feb 2009, 01:56 PM, каза:
Сега да се намеся и аз в разговора.
Колега къде да намеря тази литература че да прочета за пружинната шайба как обира луфтовете, за прегряването и това че на опелите няма напрегнати диференциали.
Може би не си внимавал, но ние говорим за задния мост на манта, аскона, рекорд.
Magelan 13 февруари 2009 - 10:25
pampito, на 12 Feb 2009, 10:15 PM, каза:
Колега къде да намеря тази литература че да прочета за пружинната шайба как обира луфтовете, за прегряването и това че на опелите няма напрегнати диференциали.
Е как да ти кажа, имам 4 Манти, 2 рекорда Ц и две комодорета а. А и някав атентатор (Сенатор 3.0 24V) ми седи в двора-сега го видях. От де ли се е появил. Ма май и той е с шпер, ма какво е това ШПЕР??????
Та дали съм внимавал не е много ясно, пък у нас съм събрал едни камари шперове, па и не съм изчел и отварял още толко, и нямам никаква представа какво е това шпер и има ли то почва у нас, па да не говорим за задно предаване.
fanatic 13 февруари 2009 - 10:27
Magelan, на 13 Feb 2009, 10:25 AM, каза:
Е как да ти кажа, имам 4 Манти, 2 рекорда Ц и две комодорета а. А и някав атентатор (Сенатор 3.0 24V) ми седи в двора-сега го видях. От де ли се е появил. Ма май и той е с шпер, ма какво е това ШПЕР??????
Та дали съм внимавал не е много ясно, пък у нас съм събрал едни камари шперове, па и не съм изчел и отварял още толко, и нямам никаква представа какво е това шпер и има ли то почва у нас, па да не говорим за задно предаване.
Бати самохвалкото...
Magelan 13 февруари 2009 - 10:33
fanatic 13 февруари 2009 - 10:36
Вече по цяла България те разнясят като особен дразнител и лешояд / предимно C30SE мотори/ .
Stranger 13 февруари 2009 - 18:24
ДАЛИ ИМА ШПЕР СЕ РАЗБИРА ПО 2 НАЧИНА!!!:
1 - ОТВАРЯТЕ ДИФА И ГЛЕДАТЕ
2 - ВДИГАТЕ ЗАДНИЯТ МОСТ, ВЪРТИТЕ ЕДНОТО КОЛЕЛО НА РЪКА И АКО ДРУГОТО СЕ ЗАВЪРТИ СЪЩО, ЗНАЧИ ИМА ШПЕР!!!
по нагоре начините бяха описани няколко пъти ма кой да гледа!!!
1 - ОТВАРЯТЕ ДИФА И ГЛЕДАТЕ
2 - ВДИГАТЕ ЗАДНИЯТ МОСТ, ВЪРТИТЕ ЕДНОТО КОЛЕЛО НА РЪКА И АКО ДРУГОТО СЕ ЗАВЪРТИ СЪЩО, ЗНАЧИ ИМА ШПЕР!!!
по нагоре начините бяха описани няколко пъти ма кой да гледа!!!
30e 13 февруари 2009 - 20:15
pampito, на 12 Feb 2009, 12:57 AM, каза:
различните касети на диф
не е много ясна, но се разбира. Стандартната касета (цяла отливка) е обозначина с А, а разглобяемата с В
A e най-обикновен отворен диф а Б е нормален шпер...
Вал от 19Е ми трябва
Няма ли кой да я метне в Ретро тая тема