Тема за осветление на табло, километражи и циферблати
IGNEV 29 януари 2005 - 17:09
Да наистина ключа за фаровете е много ш.бана работа. Трябва да се внимава с разглабянето щото има една пружина с две топченца отстрани за да може ключът да щрака. Ако пружината се изхлузи топчетата летят на далече и после върви ги търси.............
А при бутоните все пак има място където може да се смъчи един резистор но работата е мн пипкава
А при бутоните все пак има място където може да се смъчи един резистор но работата е мн пипкава
Гостivo_kadeta_* 30 януари 2005 - 12:03
ами аз вече сам го премерил [14.4] и за тва казах че 4 диода последователно ми горят без резистор докато ми бачка колата
при теб не са изгорели щото си с по ниско напрежение на заряд
;)
при теб не са изгорели щото си с по ниско напрежение на заряд
;)
vectra 30 януари 2005 - 17:01
айде ако някой знае да каже къде може да ми сложат диоди на цялото табло! карам вектра а(фейслифт)и много се дразня че нямам никакво осветление на таблото!!!!!
PeteRHR 01 февруари 2005 - 15:29
Слагайте си съпротивления за по-сигурно. Те ограничават тока. Ако няма не се знае какво може да се подпали. Диод може да изгори като даде накъсо или като прекъсне(по-скоро става второто). Дано не става второто че си е истинско късо между + и маса.
Съпротивления между 200 Ом-а и 1000 Ом-а може да си подберете като правите опити (всичко зависи от колко светодиода включвате последователно и какъв пад на напрежение имат). В повечето случаи и с 500 Ом-а и с 1000 Ом-а силата на светене не се променя, а при 1000 Ом-а и резистора грее по-малко и тока на консумация е по-малък.
При претоварване не се знае кога ще изгори светодиода. ;)
Когато има съпротивление неможе да изгори.
Съпротивления между 200 Ом-а и 1000 Ом-а може да си подберете като правите опити (всичко зависи от колко светодиода включвате последователно и какъв пад на напрежение имат). В повечето случаи и с 500 Ом-а и с 1000 Ом-а силата на светене не се променя, а при 1000 Ом-а и резистора грее по-малко и тока на консумация е по-малък.
При претоварване не се знае кога ще изгори светодиода. ;)
Когато има съпротивление неможе да изгори.
IGNEV 01 февруари 2005 - 22:10
Ми представи си че няма претоварване
+ това ако сложа съпротивление ще светят по-слабо
Жоро 02 февруари 2005 - 09:41
schumi.fan, на Feb 1 2005, 08:10 PM, каза:
Ми представи си че няма претоварване
А ако не сложиш ще светят като за последно...
Или направо за последно....
PeteRHR 02 февруари 2005 - 20:27
Това колко силно да светят диодите зависи от техните параметри (при производството) и от тока който протича през тях. С различни съпротивления може да се направи съответния ток. Ако ти светят слабо с 500 Ом-а си сложи 270 Ом-а.
Повечето светодиоди консумират около 5 до 20мА. Съпротивлението трябва да е избрано така че тока да е в тези граници. Ако му пуснеш 100мА или 1 А силата на светене няма да се промени. Само консумирания ток расте, а последствията може да са плачевни.
Повечето светодиоди консумират около 5 до 20мА. Съпротивлението трябва да е избрано така че тока да е в тези граници. Ако му пуснеш 100мА или 1 А силата на светене няма да се промени. Само консумирания ток расте, а последствията може да са плачевни.
Жоро 03 февруари 2005 - 12:58
"Myyy" какжо стана със снимките чакам че да се стимулирам и аз....
sheko 13 февруари 2005 - 13:21
Поздравления Мууу много сполучливо е станало така равномерно синьо навсякъде браво
Дамян 13 февруари 2005 - 13:22
Ма това направо ме заслепява,незнам как караш,ама си е доста яко
CooLMaX 13 февруари 2005 - 14:06
Браво колега. Личи си че ни ти пречат ръцете и си се справил много добре :) Искам само да те попитам като си сложил диоди можеш ли да контролираш светлината на таблото от онова копче.
Karaibrahim 13 февруари 2005 - 15:10
Значи, гасиш двигателя, сядаш на задната седалка, опираш фотоапарата на предната седалка (ползваш го като статиф) и снимаш. Далечното разстояние го компенсираш със зуума. Пссст, на моя фотоапарат има настройка на експонацията и чувствителността, пробай да се заиграеш с тях ако имаш.
Те и така са се получили сполучливи снимки, но винаги трябва човек да се старае към перфекционизъм...
Дамян 13 февруари 2005 - 19:01
Настрой го за портрет и задръж бутона за да мойе да фокусира.
ГостDochevski_* 13 февруари 2005 - 23:12
Браво,найстина е станало много добре.Доста си си поиграл ама има защо.Сменил си всички лампички,което е супер.
Колко кинти ще ми жземеш да ми го направиш и намен така. -шегичка
Колко кинти ще ми жземеш да ми го направиш и намен така. -шегичка
Жоро 14 февруари 2005 - 11:45
Много красиво евала...
Колко диода има във километража??
Общо де във оборотомер, скоростомер и др...
Колко диода има във километража??
Общо де във оборотомер, скоростомер и др...
vectra 15 февруари 2005 - 09:49
евала наистина е супер!а относно снимките....що не направиш опит да снимаш когата се смрачава а не когато е абсолютна тъмница, аз съм снимал така и наистина излиза перфектно без никакви забележки!
Гостx3mDriver_* 15 февруари 2005 - 19:12
И така и аз да се изфукам и моето табло е готово сичко напрайь без бутончетата за халогените, подгряването на задното стакло и конзолата на парното щото си и не ми останаха нерви ... снимки още нямам но като го снимам ще ги постна
IGNEV 15 февруари 2005 - 21:44
Myyy, на Feb 14 2005, 09:09 PM, каза:
В таблото на километража-4, в часовника-4, табло парно- 3, пепелник- 1, касетофон-2+3, ключ фарове-1, регулировка височина на фаровете- 1.
Какви диоди си използвал. 6тото аз на инфо-дисплея си сложих един от тез дето са за габарити и свети много по-силно от 3 обикновени......пък и излиза по-евтино
CooLMaX 15 февруари 2005 - 21:49
x3mDriver, на Feb 15 2005, 08:12 PM, каза:
И така и аз да се изфукам и моето табло е готово сичко напрайь без бутончетата за халогените, подгряването на задното стакло и конзолата на парното щото си и не ми останаха нерви ... снимки още нямам но като го снимам ще ги постна
Колега нямали да дойдеш на срещата да се запознаем?
IGNEV 15 февруари 2005 - 22:26
Интересува ме по-точно осветлението на километража(таблото).