Варианти за тунинг на X20XEV, както и разликите му с X20XER
s7ifl3r 19 февруари 2009 - 09:22
Интересното е, че тук почти всичко говорят за някви издухали XER-ове поради простата причина, че не са видяли някой достатъчно читав...Просто VanVan е един от малкото хора в тоя форум(включвам и себе си), който е видял как върви читаво ОПЦ-1...ами има голяма разлика от форумните които съм виждал да ви кажа...Също така съм на мнение, че и Moonlord-a е прав и пипнат X20XEV(с гореупоменатите неща) ще напраи смешен всеки X20XER.....
gospod_ 19 февруари 2009 - 09:35
маи пове4е хора карат ХЕВ един савет сичко правете само недейте да го отваряте голем филм от който ще ви заболи главата междругото колко струва един чип за хев 300 400 лв? и компа с колко пин4ета е 33? 4е и аз съм на последната фаза само 4ип остана сложа
Moonlord 19 февруари 2009 - 14:10
s7ifl3r, на 19 Feb 2009, 09:22 AM, каза:
Интересното е, че тук почти всичко говорят за някви издухали XER-ове поради простата причина, че не са видяли някой достатъчно читав...Просто VanVan е един от малкото хора в тоя форум(включвам и себе си), който е видял как върви читаво ОПЦ-1...ами има голяма разлика от форумните които съм виждал да ви кажа...Също така съм на мнение, че и Moonlord-a е прав и пипнат X20XEV(с гореупоменатите неща) ще напраи смешен всеки X20XER.....
Форумните си върват - когато са в кондиция, което е присъщо за повечето двигатели. Въпросът е, че дори и в кондиция - не е нещо кой знае кво този X20XER и върви една идея повече и то главно в критичните обороти.
Liubeznia 19 февруари 2009 - 17:06
Аз не мога да разбера защо 80% от хората в тоя форум плюят по Х20ХЕR, да може да не е най голямата ракета, но верно хората от Рюселсхайм са си показали как се прави като в белия свят. Да върви си като за 160к.с./1260кг. и върви повече отколкото много от вас си мислят.Сори за офтопика ма малко се подпалих
Moonlord 19 февруари 2009 - 17:18
Аз не го плюя, по-скоро не го качвам на някъв измислен пиедестал ;)
VanVan 19 февруари 2009 - 20:28
Аз пък ще продължа по темата и ще се повторя за последен път, че карантията на XER-a е като на XE и не мога да си обясня защо не можете сами да достигнете до извода, че след като XER карантия = XE карантия => XEV блок + XE карантия (и известни доработки по главата, а защо не и глава от XE) = XER (или поне XER, за да не се засегнете)...
А относно страничния въпрос за Астра Г с XE vs XER, нека да приема ролята на Пристрастеният, с изкривените представи и да кажа, че имаме еднакви каталожни данни 0-100 за Astra F GSI и Astra G OPC1 (а GSI-то е по-леко с над 100 кила) => не съм убеден, че XE-то ще доминира...
И сега ще ви задам един въпрос, с който най-накрая сами ще разберете абсурдността на идеята ви -> Кажете, аджеба, кво да го праим тоя куц кон, XER-а, че да тръгне така, както би тръгнал XEV с портвана глава, колектор, вал и чип ?
А относно страничния въпрос за Астра Г с XE vs XER, нека да приема ролята на Пристрастеният, с изкривените представи и да кажа, че имаме еднакви каталожни данни 0-100 за Astra F GSI и Astra G OPC1 (а GSI-то е по-леко с над 100 кила) => не съм убеден, че XE-то ще доминира...
И сега ще ви задам един въпрос, с който най-накрая сами ще разберете абсурдността на идеята ви -> Кажете, аджеба, кво да го праим тоя куц кон, XER-а, че да тръгне така, както би тръгнал XEV с портвана глава, колектор, вал и чип ?
Liubeznia 19 февруари 2009 - 21:01
Понеже съм неук, ти би ли ми отговорил? Нека думите ми не бъдат приети погрешно, въобще не ме е*е кой кво мисли и дали Х20ХЕR е куц кон, спънато магаре и незнам си кво, с мойта кола нито съм се състезавал нито ще го правя. Просто някакви фанатизирани постове ме учудват много. А нали се сещате че тоя "спънат" двигател е замислен така, че хем да има няква диманика, хем да издържа достатъчно много.Спор няма че GSIто върви една идея повече, и кво от тва? А какво ще стане ако на Х20ХЕV му сложим Чип, Рошави валове, генерацийка, гърненце, диодче и лепенка?
Чак се учудвам че се запалих толко... нищо лично към никой, лаф да става.
Чак се учудвам че се запалих толко... нищо лично към никой, лаф да става.
gospod_ 19 февруари 2009 - 22:05
ае как изглеждат кулекторите от хер а мбе колеги шот аз си сложих едни дето ми ги продадаха за хер ама се съмявам малко
sido 19 февруари 2009 - 23:25
gospod_, на 19 Feb 2009, 10:05 PM, каза:
ае как изглеждат кулекторите от хер а мбе колеги шот аз си сложих едни дето ми ги продадаха за хер ама се съмявам малко
Men какъвто и колектор да са ти продали,ако е различен от този на XEV си напред в нещата !!!
Това оригиналното на XEV-а ако може да се напрче въобще колектор (по-точно астма)...
Prilo 20 февруари 2009 - 08:53
".......А какво ще стане ако на Х20ХЕV му сложим Чип...." - Почваш да търсиш смисъл в дадените напразно пари;
"........Рошави валове......" - Почваш да намираш смисъл в дадените пари;
"......генерацийка......" - Нещата вече си личат;
" .......гърненце....." - Дори и звучим като тунинговани;
"......диодче и лепенка?" - Ооооо! Тука вече си едно поне 100-150 коня отгоре. Ракета, брат ми. Ракета.
"......диодче и лепенка?" - Ооооо! Тука вече си едно поне 100-150 коня отгоре. Ракета, брат ми. Ракета.
Oleg-16V 20 февруари 2009 - 12:49
Prilo, на 20 Feb 2009, 08:53 AM, каза:
".......А какво ще стане ако на Х20ХЕV му сложим Чип...." - Почваш да търсиш смисъл в дадените напразно пари;
и накрая един ръждив сток кадетт със С20ХЕ мотор те прескача и отиваш да си засилваш към баира да пускаш безизходицата която си я направил 4 пъти по скъпа от цената и ставаш директен пешеходец да не те е срам че караш такава ракета
Stranger 20 февруари 2009 - 13:31
150 глупости се изписаха, които въобще не са по темата...
На блок от екотек , става глава от ХЕ, но на глава от екотек не стават валове на ХЕ , щото е видимо доста ралзлична...по тясна е, с други ъгли на клапаните, други портове и прочие и прочие...
ХЕР-а какво е, драги ми смехурковци? ХЕВ със изпускателен колектор и различна електроника май...Не претендирам да разбирам от моторите в Астра Г , но вие водите безсмислен и пълен с грешни доводи спор...
Дали ХЕ-то или ХЕР-а върви повече, не е зависимост единствено от мотора...спомнете си че имаме неща като предавки, маховици и тн и тн...Лично според мен скоростните кутии, монтирани на не екотек двигателите са доста по-сполучливи, с по-добре изчислени и подредени предавки и не на последно място с бая по-леки маховици, което се отразява пряко на респонса и пъргавостта на двигателя...
Мога да ви кажа със сигурност едно!ХЕ-то е с много по-добра (разбирайте го както искате ) глава, от който и да е екотек , в това число и ХЕР-а.От това следва, че единият двигател е замислен като спортен с casual ориентация, а другият като casual/economy със спортна ориентация...
На блок от екотек , става глава от ХЕ, но на глава от екотек не стават валове на ХЕ , щото е видимо доста ралзлична...по тясна е, с други ъгли на клапаните, други портове и прочие и прочие...
ХЕР-а какво е, драги ми смехурковци? ХЕВ със изпускателен колектор и различна електроника май...Не претендирам да разбирам от моторите в Астра Г , но вие водите безсмислен и пълен с грешни доводи спор...
Дали ХЕ-то или ХЕР-а върви повече, не е зависимост единствено от мотора...спомнете си че имаме неща като предавки, маховици и тн и тн...Лично според мен скоростните кутии, монтирани на не екотек двигателите са доста по-сполучливи, с по-добре изчислени и подредени предавки и не на последно място с бая по-леки маховици, което се отразява пряко на респонса и пъргавостта на двигателя...
Мога да ви кажа със сигурност едно!ХЕ-то е с много по-добра (разбирайте го както искате ) глава, от който и да е екотек , в това число и ХЕР-а.От това следва, че единият двигател е замислен като спортен с casual ориентация, а другият като casual/economy със спортна ориентация...
Moonlord 20 февруари 2009 - 13:44
И главата е друга на XER-a, но под друга по-скоро да се разбира портната и с друг изпускателен вал ;) Ъглите на клапаните май също са преправени, но минимално... Най-смешното е, че е със същия 11+кг маховик и същите скорости F23, които споменах преди това... Пълен смях...
На XEV блок става XE глава, ама с компресията кво става :)))
Stranger 20 февруари 2009 - 14:00
Moonlord, на 20 Feb 2009, 01:44 PM, каза:
E, незнам...аз само бях свидетел на демонстрацията на Асен, който размени главите на едно ХЕ и ХЕВ и всичко легна перфектно...той самият каза че може да си сложиш ХЕ глава на екотека, ама по добре било да го изхвърлиш нацяло и да туриш ХЕ
Liubeznia 20 февруари 2009 - 14:08
Що някой не се порови, щото мене ме мързи и да види ама точно!!!! колко неща по двигателя са различни от на X20XEV??? и нека кажа нещо, с тези си постове не искам да се заяждам, ами да отворя очите на някой хора какъв е замисъла на тази кола и за какво точно става въпрос.
Айде нека изредя по спомен някой неща:
Колянов Вал, разпределителни валове, всмукатели, изпускатели, колектор, софтуер, буталата са преработени леко, кулер на маслото ... има и още
X20XER
Bauform: R4
Steuerung: DOHC
Anzahl der Ventile: 16
Bohrung (mm): 86,0
Hub (mm): 86,0
Volumen (cmі): 1998
Leistung (kW bei min-1): 118 / 6500
Drehmoment (Nm bei min-1): 188 / 4300
Verdichtung: 10,8 : 1
Motormanagement: Siemens Simtec 70
Oktanzahlbedarf: 95 / 98 / 91, klopfgeregelt
Steuerung: Zahnriemen
Abgasanlage: AGR, geregelter Katalysator
Besonderheiten:
Verwendung: Astra G (F23SR)
X20XEV
Leistung (kW bei min-1): 100 / 5600
Drehmoment (Nm bei min-1): 185 / 4000, 188 / 3200 (Astra F, Vectra B bis MJ99), 188 / 3400 (Astra G, Vectra B ab MJ99)
Motormanagement: Siemens Simtec 56.1, ab MJ96 Siemens Simtec 56.5, Astra G Siemens Simtec 70
Besonderheiten: ab Motornummer 14449586 oder 31000001 Ausgleichswellen (MJ98)
Verwendung: Astra F (F18WR/CR, AF20), Astra G (F18WR/CR, F23SR, AF20), Calibra (F18CR, F18+CR, AF20), Omega B (R25, AR25), Vectra A (F18WR/CR, F18+CR, AF20), Vectra B (F18WR/CR, F23SR, AF20)
Мнението беше редактирано от Liubeznia: 20 февруари 2009 - 14:12
Айде нека изредя по спомен някой неща:
Колянов Вал, разпределителни валове, всмукатели, изпускатели, колектор, софтуер, буталата са преработени леко, кулер на маслото ... има и още
X20XER
Leistung (kW bei min-1): 118 / 6500
Drehmoment (Nm bei min-1): 188 / 4300
Motormanagement: Siemens Simtec 70
Besonderheiten:
Verwendung: Astra G (F23SR)
X20XEV
Leistung (kW bei min-1): 100 / 5600
Drehmoment (Nm bei min-1): 185 / 4000, 188 / 3200 (Astra F, Vectra B bis MJ99), 188 / 3400 (Astra G, Vectra B ab MJ99)
Motormanagement: Siemens Simtec 56.1, ab MJ96 Siemens Simtec 56.5, Astra G Siemens Simtec 70
Besonderheiten: ab Motornummer 14449586 oder 31000001 Ausgleichswellen (MJ98)
Verwendung: Astra F (F18WR/CR, AF20), Astra G (F18WR/CR, F23SR, AF20), Calibra (F18CR, F18+CR, AF20), Omega B (R25, AR25), Vectra A (F18WR/CR, F18+CR, AF20), Vectra B (F18WR/CR, F23SR, AF20)
Мнението беше редактирано от Liubeznia: 20 февруари 2009 - 14:12
Tank 20 февруари 2009 - 14:11
Айде и аз да осера тука щото стана весело.Съгласен съм че еко'маторите и хе'тата са като първоначален замисъл различни.
Незнам обаче защо лаете толкова по ХЕР при положение че мнооооого малко от нас са карали такъв и то най важното-читав,запазен, на реални 150хил км. не много юркан,потдържан отлично(направо глезен) и най-важното-СТОК.
Разликите с ХЕВ не са много-вал,мап,колетори,генерация на 55,скоросна кутия,спирачни дискове,окачване и останалото е оптика....
Разлика във вървенето с ХЕВ има ясно е.Ясно е че и ако се набутат едни 5000лв в ХЕВ естествено че ще тръгне колкото ХЕВ че може би малко повече-много ясно.
Айде сега и за темата ХЕ срещу ХЕР:от досегашния ми опит 100% е проверено че АстраХЕР бие с 1-2 коли калибраХЕ и вектраХЕ.С астраХЕ съм се пускал срещу само една(в Плевен) и 2 пъти загубих с по 3 коли разлика.Кой от двата мотора е по-добър не мога да кажа защото не се знае калибрите и вектрите в какво техн.състояние са и дали са сток но със сигурност са около моите килограми 1260.За астрата мога да кажа че вървеше страхотно-евала на момчето,но ако вместо със 17'ки съм с 15'ки и махна 120-130кг за да изравним теглото мисля че резултата би бил съвсем различен.
За да се каже кой е по-добрия матор трябва да се сложат една до друга 2 коли с еднакви кг и гуми и състояние което е трудно-само Оги евентуално може да се намеси тук....
Мнението беше редактирано от Tank: 20 февруари 2009 - 14:12
Незнам обаче защо лаете толкова по ХЕР при положение че мнооооого малко от нас са карали такъв и то най важното-читав,запазен, на реални 150хил км. не много юркан,потдържан отлично(направо глезен) и най-важното-СТОК.
Разликите с ХЕВ не са много-вал,мап,колетори,генерация на 55,скоросна кутия,спирачни дискове,окачване и останалото е оптика....
Разлика във вървенето с ХЕВ има ясно е.Ясно е че и ако се набутат едни 5000лв в ХЕВ естествено че ще тръгне колкото ХЕВ че може би малко повече-много ясно.
Айде сега и за темата ХЕ срещу ХЕР:от досегашния ми опит 100% е проверено че АстраХЕР бие с 1-2 коли калибраХЕ и вектраХЕ.С астраХЕ съм се пускал срещу само една(в Плевен) и 2 пъти загубих с по 3 коли разлика.Кой от двата мотора е по-добър не мога да кажа защото не се знае калибрите и вектрите в какво техн.състояние са и дали са сток но със сигурност са около моите килограми 1260.За астрата мога да кажа че вървеше страхотно-евала на момчето,но ако вместо със 17'ки съм с 15'ки и махна 120-130кг за да изравним теглото мисля че резултата би бил съвсем различен.
За да се каже кой е по-добрия матор трябва да се сложат една до друга 2 коли с еднакви кг и гуми и състояние което е трудно-само Оги евентуално може да се намеси тук....
Мнението беше редактирано от Tank: 20 февруари 2009 - 14:12
Moonlord 20 февруари 2009 - 14:28
Цитат
E, незнам...аз само бях свидетел на демонстрацията на Асен, който размени главите на едно ХЕ и ХЕВ и всичко легна перфектно...той самият каза че може да си сложиш ХЕ глава на екотека, ама по добре било да го изхвърлиш нацяло и да туриш ХЕ
Питай Асен да ти каже за блока как стоят нещата ;) Англичаните твърдят, че на XEV блока е много добър, по-здрав от на XE-то ;) Глава директно не може да се метне или по-точно може, но става тъпа компресията :/ Буталата на ХЕ имат нарези за изпускателните клапани, а на XEV/XER нямат.
Ето proof:
Колкото до разликите - писал съм ги не веднъж ;) Това за Любезния става дума... Да пусне едно търсене и ще види ;)
A Танк ми се струва, че малко преувеличава... Дори и с 15ки и без седалки и тн пак ще пада от Astra с XE, да не говорим, че явно все на сдухани Calibrа и Vectra e попадал и затова ги е бил... Да вземе да се пусне с на Zender Вектрата или с на bobopich бившата Калибра?
Stranger 20 февруари 2009 - 15:36
Хубаво де любезен...и като постна разликите между ХЕВ и ХЕР кво разбрахме...че двата имат еднакъв диаметър и ход на буталото, еднаква компресия , почти еднакъв въртящ момент, но различни обороти в които го достигат...
Ето какви изводи можем да си направим от това.Разлика в коляновият вал, дори и да има, тя не ни интересува особено...най много да е по лек...разлика в буталата пак не ни интересува, щото степента на сгъстяване е все една.Аз ще ти кажа от къде идва предимството в конските сили на ХЕР!От оборотите, които пък идват от различната електроника, другите валове и изпускателната система...и до какъв извод стигнахме...че ХЕР всъщност е същото като ХЕВ, с генерация , чип и валове!
И недейте така да говорите, кое кво биело,щото разликата в предавките е огромна!Оказва се че при Ф20-ките на калибра, астра и вектра има разлка в разпределителното число на диференциалите...Склонен съм да се съглася че Астра ОПЦ може да бие калибра и вектра, поради по високото тегло и по дългия диф, но срещу астра ХЕ от теоритична гледна точка няма шанс...на практика, има, щото има и други фактори ( гуми, гориво, състояние на колата и тн... )
П.П. Замислете се , разгледайте характеристиките на ХЕР и ХЕ, и ще видите че са доста доста еднакви...
П.П 2. Всъщност за какво спорите?
Ето какви изводи можем да си направим от това.Разлика в коляновият вал, дори и да има, тя не ни интересува особено...най много да е по лек...разлика в буталата пак не ни интересува, щото степента на сгъстяване е все една.Аз ще ти кажа от къде идва предимството в конските сили на ХЕР!От оборотите, които пък идват от различната електроника, другите валове и изпускателната система...и до какъв извод стигнахме...че ХЕР всъщност е същото като ХЕВ, с генерация , чип и валове!
И недейте така да говорите, кое кво биело,щото разликата в предавките е огромна!Оказва се че при Ф20-ките на калибра, астра и вектра има разлка в разпределителното число на диференциалите...Склонен съм да се съглася че Астра ОПЦ може да бие калибра и вектра, поради по високото тегло и по дългия диф, но срещу астра ХЕ от теоритична гледна точка няма шанс...на практика, има, щото има и други фактори ( гуми, гориво, състояние на колата и тн... )
П.П. Замислете се , разгледайте характеристиките на ХЕР и ХЕ, и ще видите че са доста доста еднакви...
П.П 2. Всъщност за какво спорите?
Оги 20 февруари 2009 - 15:46
За спорта спорим е браат, нали виждаш заглавието на темата
Иначе до тоя извод
сме стигнали отдавна, всички други промени са с цел понижаване на вредни емисии и дълголетие!
Иначе до тоя извод
Stranger, на 20 Feb 2009, 03:36 PM, каза:
...и до какъв извод стигнахме...че ХЕР всъщност е същото като ХЕВ, с генерация , чип и валове!
сме стигнали отдавна, всички други промени са с цел понижаване на вредни емисии и дълголетие!
Moonlord 20 февруари 2009 - 16:06
Според мен Astra G XEV с набити лекия маховик, съединител и скорости от ХЕ (F20) - с леки преправяния естествено - ще е доста близо до OPC1 с XER. ;) Това на ускорение 0-200 км/ч. Няма кво изобщо да сравняваме с ХЕ, защото за мен лично е повече от ясно...
Работата е там, че още в началото си говорихме кво да се направи, за да потръгне XEV-a - аз дадох според мен някъв списък, който бе категоризиран като "стандартните неща" от колегата VanVan... Той от своя страна почна да обяснява колко е специален XER-а и как трябвало неща от XER да се сложат на XEV, защото било доказано от момчетата от ОPC... Накрая излезе, че всички го плюели въпросния двигател... и си пишеме за спорта ;)
Колкото до това, какво е по-различно на XER-а, направо пак ще го напиша...
Колянов вал, биели и бутала,
Портната глава, портнат всмукател,
Валове с по-голям лифт,
Ремап на ЕКУ-то,
4 branch изпускател,
Маслен радиатор (предвид по-състезателната идея).
Скорости (F23SR), маховик (Ecotec 11+kg) и тн не са пипани, 1/1 с на XEV.
Работата е там, че още в началото си говорихме кво да се направи, за да потръгне XEV-a - аз дадох според мен някъв списък, който бе категоризиран като "стандартните неща" от колегата VanVan... Той от своя страна почна да обяснява колко е специален XER-а и как трябвало неща от XER да се сложат на XEV, защото било доказано от момчетата от ОPC... Накрая излезе, че всички го плюели въпросния двигател... и си пишеме за спорта ;)
Колкото до това, какво е по-различно на XER-а, направо пак ще го напиша...
Колянов вал, биели и бутала,
Портната глава, портнат всмукател,
Валове с по-голям лифт,
Ремап на ЕКУ-то,
4 branch изпускател,
Маслен радиатор (предвид по-състезателната идея).
Скорости (F23SR), маховик (Ecotec 11+kg) и тн не са пипани, 1/1 с на XEV.