чип тунинг на Z19DTH и премахване на DPF
Публикувано: 12 декември 2018 - 08:18
Публикувано: 12 декември 2018 - 11:29
С цел да бъдем максимално полезни и за други като нас споделям какво направих днес:
Раздвижих колата из града, загря, спрях я на паркинг, изчаках малко повече от 10 минути и измерих няколко пъти маслото, като забърсвах щеката всеки път. Резултата е плътно масло (по целия диаметър на щеката, а не зацапване само от едната й страна) - до максимума! О'небеса?! Душих като куче (сигурно ми се смяха хората), но миризма на нафта няма. Чудих се какво да правя и реших все пак да направя регенерация. Намерих по-пуст паркинг и задействах цикъла - колата работи на 3500 оборота с разход 6.5 за час. Първоначалните данни показваха 74%, което мисля за ок, но се чудя защо тогава наскоро включи регенерацията?! Както и да е, първоначално изпуши доста гъст бял дим за около 30 секунди може би (в никакъв случай повече от минута) и после продължи без дим. След регенерацията показа 78%. Покарах я малко да се охлади и спирайки на паркинга до нас викам чакай пак да погледна данните - 82%. Може би се е "проветрил" малко, все пак след регенерацията е нормално вътре да има малко остатъчни газове и затова да е показало 78% в първия момент. До тук добре, докато мерех това, загасих колата и я оставих за 10-тина минути, защото ровех из всички менюта и реших пак да измеря маслото. Резултата пак е същия - плътно по диаметъра на щеката ДО МАКС-а, и малко издължена черта от едната страна на щеката, но в порядъка на сантиметър, което го дължа на приплъзването на щеката в тръбичката. Дори в менютата на опкома показа Engine oil level status - Okay.
Друго ме грабна, обаче. Още в Бош сервиза ми показаха живи данни, че 4-та дюза има много завишени показатели в сравнение с останалите 3. Затова ги свалиха за тест на стенд и, с риск да се повторя, казаха че 4-тата е на ръба, но не е още за рециклиране. Стойностите са следните:
цилиндър 1: -0.02 mg/stroke
цилиндър 2: -0.21 mg/stroke
цилиндър 3: -0.90 mg/stroke
цилиндър 4: 1.14 mg/stroke
Моля за коментар, колеги. За сега не мисля да пипам маслото и ДПФ-а, защото ми се виждат ОК, но дюзата и това с годишния преглед и номера дето ми направи там....
П.П. Направил съм много снимки на щеката и опкома и ми се ще да ги кача, за да ги видите и коментираме, но нямам идея как става? В някакъв сайт за споделяне на снимки ли трябва да ги кача и да постна линк, или какво?
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Mo19: 12 декември 2018 - 11:32
Публикувано: 12 декември 2018 - 11:46
radikal.ru - ползвай това за качване на снимки. Качваш ги на сайта и копираш урл-то.
Публикувано: 12 декември 2018 - 12:40
В действителност много се бях притеснил за тая кола и вече дадох не малко пари за диагностика в различни сервизи. Карам си детето с нея и не е готино да направи на пътя някой номер....
Ето и снимките:

Извинявам се за качеството на последните снимки, но телефонът ми упорито не пожела да фокусира върху щеката. Последната снимка е при завъртяна щека и се вижда, че само от едната страна е зацапана при ваденето.
Мнението беше редактирано от Mo19: 12 декември 2018 - 12:44
Публикувано: 12 декември 2018 - 14:02
Публикувано: 12 декември 2018 - 16:07
Мнението беше редактирано от tisho.74: 12 декември 2018 - 16:09
Публикувано: 12 декември 2018 - 16:11
tisho.74, на 12 декември 2018 - 16:07, каза:
И при мен показваше -2 и сме го обсъждали. Видимо нямаше проблеми. Освен в самия манометър да е проблема, но иначе като се подаде газ отчита правилно. Обсъждал съм го и с теб и с Бижо и той гледа, но определено нямаше пропуск. По-скоре някъде по самото гърне да има пропуск, но ако е така трябва да има следи от изгорелите газове, а при мен нямаше.
Мнението беше редактирано от Ne6to Smisleno: 12 декември 2018 - 16:11
Публикувано: 12 декември 2018 - 16:12
Между другото, гледах една астра и една зафира с такива мотори и двете даваха отрицателни показания на празен ход. И двете пускаха регенерация почти ежедневно докато не им махнаха дпф-ите хардуерно и софтуерно. Момчето със зафирата е във форума, ама май- отдавна не е писал. Астрата беше по друга линия.
Мнението беше редактирано от tisho.74: 12 декември 2018 - 16:34
Публикувано: 12 декември 2018 - 21:43
И какво да правя сега? Да я карам и наблюдавам какви ги прави, както Ne6to Smisleno предлага и ако е прекалено често да търся кой да го маха?
"Между другото, гледах една астра и една зафира с такива мотори и двете даваха отрицателни показания на празен ход. И двете пускаха регенерация почти ежедневно докато не им махнаха дпф-ите хардуерно и софтуерно" - Причината? Няма ли управия това нещо? Сензор ли е, самия ДПФ ли вече е за смяна?
Мнението беше редактирано от Mo19: 12 декември 2018 - 21:49
Публикувано: 12 декември 2018 - 22:35
Просто я проследи какво прави, а нищо не пречи да и пуснеш една принудителна регенерация в удобен момент.
А диференциалния манометър мери разлика в налягането преди и след дпф-а. Като мине някаква стойност и пуска регенерацията.
Мнението беше редактирано от tisho.74: 12 декември 2018 - 22:37
Публикувано: 12 декември 2018 - 22:39
И все пак, ако някой може да ми предложи добър сервиз във Варна, нека ми пише на лично. Не е лошо да се завъртя и поговоря с хората, да знам какви пари да си приготвям от сега :)
Мнението беше редактирано от Mo19: 13 декември 2018 - 11:17
Публикувано: 18 декември 2018 - 23:45
Почвам да се чудя вече какво да правя, ама не ми се ще да го махам тоя дпф, че става автомобила евро 3 направо и не се знае кой как ще го настрои и чета противоречия в мненията за работата на турбото, защото ако настройките не са направени като хората бърка и неговата работа и може да скъси живота му драстично.....
Публикувано: 19 декември 2018 - 07:50
Относно настройките- има проверени и доказали се места, където това може да стане като хората. А е направено и на колите на достатъчно хора по форума...
Мнението беше редактирано от tisho.74: 19 декември 2018 - 07:52
Публикувано: 19 декември 2018 - 09:13
За измиването, при мен имаше обратен ефект. От 700 свали регенерацията на 300 км и почна да я пуска след магистрално каране, където трябва да чисти и без регенерация. Самото измиване не изкара много смрад, а после като го изкормихме дпф-а се оказа изключително чист, още не съм го върнал на вторични седи в един плик. Явно при мен бъркаше нещо електрониката на колата и така и не се разбра какво е.
Кажи след последната регенерация на колко % е запушването? Ти каза че почва от 70. При мен сваляше до 30 мисля след регенерация, което е нормален показател за отпушен ДПФ.
Мнението беше редактирано от Ne6to Smisleno: 19 декември 2018 - 09:15
Публикувано: 19 декември 2018 - 12:50
Публикувано: 19 декември 2018 - 13:25
След Нова Година ще действам, няма за къде да отлагам. За сега обмислям два варианта: Сервиз Ifidik и TST Racing, но чета че големия им майстор не е вече сред нас и от форума на бмв казват, че "вече не е същото". АКо някой има предложение, може и на лично! Благодаря предварително! Просто ми писна да давам пари на некомпетентни хора...... "Като знам аз какъв инженер съм, ме е страх да отида на доктор" :D