От един месец горе долу съм с Opel Astra K Sports Tourer 2017 1.6 CDTI Diesel (108 000км пробег). От 2 седмици някъде, първоначално само сутрин, вече от тая седмица почти с всяко палене, се чува едно изтракване, около 1-2 секунди, и спира. Четох какво ли не из форума, има доста теми, та реших и аз да пусна една :))
Днес ще сменям маслото с 0w20, че не е сменяно от 09.2021 (8000км са минати от тогава). Може би ще се оправи, може би не - гледах, че омасляването (или липсата му) е възможна причина за това, карам предимно градско на кратки разстояния. След като се появи този проблем, ходихме на море с колата, след дългия пробег дотам след това 1 седмица никакъв шум при палене... Обаче тия дни пак се появи. Гледах, че може да е веригата, ама все ме съмнява на 110 000км да се налага смяна, ама и да се наложи, имам гаранция към Опел Стефанов още 1г. горе долу, предполагам ще я сменят по гаранционните условия.
Шум на празен ход не се чува - нищо необикновено като тракане или виене няма. Може би само при ускорение до към 2хил оборота се чува едно леко виене, като че ли двигателят заедно със започването на това тракане стана малко по-шумен, но може и да се филмирам нещо вече.
Та според вас това в крайна сметка проблем на веригата ли е, в повечето случаи? Какви са симптомите на прецакани успокоители и/или обтегачи по принцип и могат ли само те да се сменят ако се наложи?