Вакуумен ЕГР клапан на мотори 1.7, 2.0 и 2.2 DTI
ceko 13 април 2011 - 21:17
Aз предлагам колегите които са го направили самостоятелно да споделят какви елементи са използвали,или по точно диода,и какъв е ефекта ако се поставят повече диоди отколкото трябва или обратното по малко.Релето е ясно най обикновенно с 5 крачета-струва от порядъка на 2 3 лева.
Galabov 15 април 2011 - 16:08
здр колеги,аз съм по този начин от около 6000 7000 км или 2 3 месеца не искам да казвам кои БЪЛГАРИН го е измислил и ми го е казал,за сега нека остане анонимен ако тои пожелае ще дам кординатите му.Ще гледам да обясня до колкото мога:)
1.Това дали ще сложите 1 или 2 диода зависи от това с колко диода стоиностите ви се доближават до тези с работеш Егр.Лично аз карам с един диод.
2.Релето наистина използвате наи простото или такова кактото имате но забележете че повечето релета които са с 4 крачета са постоянно отворени демек няма да ви сваршат работа:)
3.Тези релета и диоди не са вечни помислете и по този въпрос:)
За сега това е от мен дано да съм бил изчерпателелн:)
1.Това дали ще сложите 1 или 2 диода зависи от това с колко диода стоиностите ви се доближават до тези с работеш Егр.Лично аз карам с един диод.
2.Релето наистина използвате наи простото или такова кактото имате но забележете че повечето релета които са с 4 крачета са постоянно отворени демек няма да ви сваршат работа:)
3.Тези релета и диоди не са вечни помислете и по този въпрос:)
За сега това е от мен дано да съм бил изчерпателелн:)
asensio 15 април 2011 - 22:26
Здравейте,
Мойте впечатления. Днес го монтирах. Релето е с 5 крачета, просто автомобилно реле за 3 лева, руско. Диода и при мен е един. Колата се наема по лесно, преди тръгваше на около 1800 оборота, сега тръгва на 1500. Усеща се как се наема по-лесно. На места дето преди съм слагал трета, сега си поема на 4-та. Като цяло има разлика. Днес на прибиране към Кюстендил, ми направи впечатление че водата не мръдна от 92 градуса, а преди при катерене на конявската планина стигаше до 100. Тоест и темп на мотора е паднала. Което пък е плюс за лятото и задръстванията. Към предния пост - да, релето не е вечно, но по добре да имаш проблем с реле за 3 лева, отколкото да имаш пробит ЕГР и да пълни с малко всичко. Хем по евтино, хем по-лесно за поправка.
Поздрави
Мнението беше редактирано от asensio: 15 април 2011 - 22:28
Мойте впечатления. Днес го монтирах. Релето е с 5 крачета, просто автомобилно реле за 3 лева, руско. Диода и при мен е един. Колата се наема по лесно, преди тръгваше на около 1800 оборота, сега тръгва на 1500. Усеща се как се наема по-лесно. На места дето преди съм слагал трета, сега си поема на 4-та. Като цяло има разлика. Днес на прибиране към Кюстендил, ми направи впечатление че водата не мръдна от 92 градуса, а преди при катерене на конявската планина стигаше до 100. Тоест и темп на мотора е паднала. Което пък е плюс за лятото и задръстванията. Към предния пост - да, релето не е вечно, но по добре да имаш проблем с реле за 3 лева, отколкото да имаш пробит ЕГР и да пълни с малко всичко. Хем по евтино, хем по-лесно за поправка.
Поздрави
Мнението беше редактирано от asensio: 15 април 2011 - 22:28
GARI 16 април 2011 - 00:15
Да ви кажа надъкахтеме,много с това затъпяване на агр.Искам да питам дали при мене ще действа тази тактика.Колата е астра г х20дтл 82 кон.без интеркулер.А ако ще стане,то не еладжия трябва да се ходи,претполагам.Аз мисля че няма да мога да се справя сам.
ivo123 16 април 2011 - 05:13
би трябвало да се получи, защото изпълнението на ЕГР е същото като при 2,0ДТХ мотора.
Не знам дали няма да можеш да се справиш - реже се 1 кабел и се дублират 2 - това е цялата процедура за не повече от 10на минути
Дублират се кабелите от самия вакумен клапан, като същевременно се затапва - от тези два края се захранва релето по схемичката /контактите ги има от долна страна на релето написани/
след това се реже най-крайния от страна на мотора /син/ кабел на дебитомера и се пускат другите 2 кабела до релето, като между тях се поставя ценеров диод - посоката на диода /всички имат означена черта/ - чертата трябва да е към дебитомера.
Това е.
Не знам дали няма да можеш да се справиш - реже се 1 кабел и се дублират 2 - това е цялата процедура за не повече от 10на минути
Дублират се кабелите от самия вакумен клапан, като същевременно се затапва - от тези два края се захранва релето по схемичката /контактите ги има от долна страна на релето написани/
след това се реже най-крайния от страна на мотора /син/ кабел на дебитомера и се пускат другите 2 кабела до релето, като между тях се поставя ценеров диод - посоката на диода /всички имат означена черта/ - чертата трябва да е към дебитомера.
Това е.
GARI 17 април 2011 - 21:51
Колега всичко ми е ясно,без едно.От кое електромагнитен клапан трябва да опъна кабелчето.има два клапанчета,кое по точно трябва.и още нещо да питам,неможели да се измисли една кутийка за релето и диодите и да не виждат.само кабелите да се виждат.
asensio 18 април 2011 - 00:18
Колега проследи си маркучето от егр-а до соленоида. Иначе клапана е тоя който е по-близо до разширителния съд. Вече изпълнението на схемата си е в твой ръце. Аз кабела съм го пуснал в пластмасата над мотора, където си вървят кабелите. Почти не се забелязва. А диода е запоен на самото реле между крачетата.
Ето как е при мен
http://www.album.bg/...mages/27381737/
http://www.album.bg/...mages/27381735/
http://www.album.bg/...7381733/159831/
Мнението беше редактирано от asensio: 18 април 2011 - 09:31
Ето как е при мен
http://www.album.bg/...mages/27381737/
http://www.album.bg/...mages/27381735/
http://www.album.bg/...7381733/159831/
Мнението беше редактирано от asensio: 18 април 2011 - 09:31
GARI 18 април 2011 - 15:30
Мерси колега на хубавото обяснение.при първа възможност и аз ще приложа този метод.
radoev 18 април 2011 - 18:04
Аз карам с ЕГР на който е изолиран само вакума, колата върви идеално без никакви проблеми. Имам две еднакви коли с еднакви двигатели и тази с изолирания ЕГР набира осезаемо по-бързо. Не карам с много газ, но температура, обороти и динамика на двигателя са идеални. Не мисля да купувам работещ ЕГР :) Разликата е само че сега не тече масло от него :)
ivo123 18 април 2011 - 20:28
radoev, на 18 април 2011 - 18:04, каза:
Аз карам с ЕГР на който е изолиран само вакума, колата върви идеално без никакви проблеми. Имам две еднакви коли с еднакви двигатели и тази с изолирания ЕГР набира осезаемо по-бързо. Не карам с много газ, но температура, обороти и динамика на двигателя са идеални. Не мисля да купувам работещ ЕГР :) Разликата е само че сега не тече масло от него :)
с какъв мотор си колега, защото на X20DTH като откачиш вакума само и свети чека, затова се прави интервенцията с диода и релето.
radoev 18 април 2011 - 22:38
Имам X20DTH и Y20DTH, чека свети само при ниски обороти, като подадеш газ изгасва и колата движи идеално. Не казвам че е редно това или добре за двигателя, просто така я взех и ми е резервна, ако ми изпадне работещ клапан ще го взема и всичко ще е наред.
ivo123 19 април 2011 - 10:56
моя ЕГР си е работещ но ми се струва по-добре без него - най-малкото колата не пуши при рязко подаване на газ и високи обороти.
doctordre 26 април 2011 - 14:53
Аз съм с електронния ЕГР, но се чудех за неговото затапване- дали ще се получи ако се запуши дупката в смукателния колектор, от която излизат изгорелите газове и отиват към ЕГР? Аз сложих една дебела метална пластина там и я затиснах отгоре с колектора, но не мога да пробвам за момента, защото си скъсах едната тръбичка за нафтата и не мога да си сглобя колата Дали ще има ефект? Така на пръв поглед изглежда изгорели газове няма да излизат през дупката- самия ЕГР ще си се движи в чиста среда без да върши реално работа и логично колата няма да отчете грешка или се бъркам??
ivo123 26 април 2011 - 20:20
за жалост мисля че ще отчете грешка, понеже егр е свързан и с дебитомера
т.е при затворен егр показанията на дебитомера са едни, като отвори са други - това го гледах с опел скенер на празен ход, понеже егр не затваря веднага при празен ход а след 20-на секунди при мене.
т.е при затворен егр показанията на дебитомера са едни, като отвори са други - това го гледах с опел скенер на празен ход, понеже егр не затваря веднага при празен ход а след 20-на секунди при мене.
Ka4o_pi4a 26 април 2011 - 20:21
Привет колеги. Радвам се, че най-после има начина за изолирането на клапана. Преди 10-на дни си идвах до БГ за няколко дни и ми светна чек-а, като преди това присветваше в ниските и веднага се сетих, че ЕГР-а е виновен, изчистих го (имаше яко нагар) и сега е ток. Веднага щом се прибера август правя интервенцията и забравям, че имам такъв елемент към мотора !!!
Да видим дали съм разбрал: вакумчето към ЕГР-а се затапва, към соленоида се връзва обикновено реле и накрая на определената жица на дебитомера се слага определен диод. Не ми е ясно обаче, трябва ли да захраня релето с 12 волта на бубината или не ? Също така соленоида на нормално отворен или на нормално затворен контакт се връзва ? Може ли да обясни някой малко по-простичко. Благодаря и безаварийно шофиране.
EDIT: Сега се загледах в схемата и едновременно във описанието на колегата от първия пост. Всичко ми е ясно. 2-та кабела от соленоида се връзват на бубината на релето. Единия край на диода към нормално затворен контакт, а другия към общия контакт. Още веднъж благодаря на колегата bojo, за прекрасната тема.
Мнението беше редактирано от Ka4o_pi4a: 26 април 2011 - 20:28
Да видим дали съм разбрал: вакумчето към ЕГР-а се затапва, към соленоида се връзва обикновено реле и накрая на определената жица на дебитомера се слага определен диод. Не ми е ясно обаче, трябва ли да захраня релето с 12 волта на бубината или не ? Също така соленоида на нормално отворен или на нормално затворен контакт се връзва ? Може ли да обясни някой малко по-простичко. Благодаря и безаварийно шофиране.
EDIT: Сега се загледах в схемата и едновременно във описанието на колегата от първия пост. Всичко ми е ясно. 2-та кабела от соленоида се връзват на бубината на релето. Единия край на диода към нормално затворен контакт, а другия към общия контакт. Още веднъж благодаря на колегата bojo, за прекрасната тема.
Мнението беше редактирано от Ka4o_pi4a: 26 април 2011 - 20:28
doctordre 26 април 2011 - 21:45
ivo123, на 26 април 2011 - 20:20, каза:
за жалост мисля че ще отчете грешка, понеже егр е свързан и с дебитомера
Добре, той може да е свързан с дебитомера, но нещо не схващам Аз съм затапил долу дупката на всмукателния колектор, откъдето постъпват нагоре изгорелите газове към самия ЕГР. ЕГР нали няма как да разбере, че през него не минават изгорели газове? В случая аз си представям, че той ще си отваря и затваря, както му нареди ECU-то, но без реално през него да минават мръсни газове и да го задръстват (при мен това е проблема, често се зацапва и блокира).
ivo123 27 април 2011 - 07:45
не е точно така защото дебитомера мери стойност на входящ въздух.
когато егр е отворен се понижава Mg на дебитомера и обратното - когато е затворен се понижава.
При X20DTH като затапиш вакума е същата работа - дебитомера не отчита вярно количество и светва чека.
Пробвал съм с външен ЕГР /т.е вакума засмуква мембранката, но не е монтиран в двигателя и резултата е същия - свети чек/
когато егр е отворен се понижава Mg на дебитомера и обратното - когато е затворен се понижава.
При X20DTH като затапиш вакума е същата работа - дебитомера не отчита вярно количество и светва чека.
Пробвал съм с външен ЕГР /т.е вакума засмуква мембранката, но не е монтиран в двигателя и резултата е същия - свети чек/
doctordre 27 април 2011 - 09:37
Ехх това не го бях помислил... Аман от тия скапани ЕГР-и, как на ВАГ групата затапват всякакви егр-и без проблем и последици? Значи ще ми препоръчаш ли да махна пластината преди да съм сглобил колата и запалил, или може и да пробвам? Има ли смисъл? Дай съвет, че не ми се разглобява сто пъти после, поне да си спестя малко работа щом резултата е предизвестен