VECTRA C + / - ПРОБЛЕМИ
bat.zdravo 24 януари 2010 - 13:18
Здравейте колеги.
Моля споделете всички проблеми и незгоди които са ви сполетяли.
Споделете вашите мнения и препоръки за всички разновидности на VEKTRA C
От известно време обмислям покупка на ВЕКТРА С, прочетах доста неща но търся и мнение на собственици и препатели.
Спрял съм се на дизел 2,2 или 1,9 по възможност да е комби.
Въпроса ми е кой от двата мотора е по добър не само като ресурс, а и като разход, динамика, обслужване?
Благодаря на всички отзовали се на темата и моите въпроси.
Мнението беше редактирано от bat.zdravo: 25 януари 2010 - 09:48
Моля споделете всички проблеми и незгоди които са ви сполетяли.
Споделете вашите мнения и препоръки за всички разновидности на VEKTRA C
От известно време обмислям покупка на ВЕКТРА С, прочетах доста неща но търся и мнение на собственици и препатели.
Спрял съм се на дизел 2,2 или 1,9 по възможност да е комби.
Въпроса ми е кой от двата мотора е по добър не само като ресурс, а и като разход, динамика, обслужване?
Благодаря на всички отзовали се на темата и моите въпроси.
Мнението беше редактирано от bat.zdravo: 25 януари 2010 - 09:48
valio1 24 януари 2010 - 19:02
при всички положения 1,9 по добър е и за сега нямат проблеми,бес значение дали е 120 или 150 коня аз съм със 120 коня и сам много доволен двигателя е пъргав безшумен и харчи малко вдигал съм 220км а разхода на магистрала при 150 е 4,2/100 на първостепенен планински път 5,5 при градско 7/100 максимум 7,5 като имаш в предвид че я карам на 4 / 5 километра.
НЯМА ДА СБЪРКАШ
НЯМА ДА СБЪРКАШ
s7ifl3r 24 януари 2010 - 20:09
Аз пък залагам твърдо на 2.2 дизела!Супер здрав и дуракоустойчив със сравнително евтина поддръжка.Върви повече от приятно със свойте 125коня(лесно става 150-160),малък разход, абе супер мотор...За разлика от 1.9 където се проявяват редовните проблеми с маховик, клима, вихрови клапи и прочие...
П.С.Имам 2 броя коли с 2.2 дизела като общо сме им навъртяли около 160000км за 2 години - единствения проблем - на около 50000км трябва да се чисти смукателния колектор.
1.9 150 коня имах на Зафира Б - за 35000км няма да изреждам колко пъти е била в сервизен режим по знайни и незнайни причини!(купувах я нова, но ми писна от разправии и я върнах).Иначе върви,харчеше доволно много(под 7.5-8 средно трудно съм падал)...
Избора е изцяло твой!Успех!(бих ти препоръл да обърнеш внимание и на ВАГ групата и по специално на Пасат с 1.9тди 131 коня)
Мнението беше редактирано от s7ifl3r: 24 януари 2010 - 20:09
П.С.Имам 2 броя коли с 2.2 дизела като общо сме им навъртяли около 160000км за 2 години - единствения проблем - на около 50000км трябва да се чисти смукателния колектор.
1.9 150 коня имах на Зафира Б - за 35000км няма да изреждам колко пъти е била в сервизен режим по знайни и незнайни причини!(купувах я нова, но ми писна от разправии и я върнах).Иначе върви,харчеше доволно много(под 7.5-8 средно трудно съм падал)...
Избора е изцяло твой!Успех!(бих ти препоръл да обърнеш внимание и на ВАГ групата и по специално на Пасат с 1.9тди 131 коня)
Мнението беше редактирано от s7ifl3r: 24 януари 2010 - 20:09
siegfrid 24 януари 2010 - 20:19
По-добре да не поглежда към Пасат..
Независимо, че мотора е уникална комбинация от здравина, разход и мощ, остава огромното щастие наречено 8 (осем) алуминиеви носача, оформящи предното окачване.
Живота на 6 от тези 8 носача се движи около 15-20хил.км по нашите хубави пътища, а цената им, без труда е около 1000лв.
На печелившите - честито
Иначе относно питането на Колегата - Вектра Ц в Комби вариант е Страхотен избор, като Опрделено 2.2 е мотора
Малко повече инфо в прикачените Файлове
Независимо, че мотора е уникална комбинация от здравина, разход и мощ, остава огромното щастие наречено 8 (осем) алуминиеви носача, оформящи предното окачване.
Живота на 6 от тези 8 носача се движи около 15-20хил.км по нашите хубави пътища, а цената им, без труда е около 1000лв.
На печелившите - честито
Иначе относно питането на Колегата - Вектра Ц в Комби вариант е Страхотен избор, като Опрделено 2.2 е мотора
Малко повече инфо в прикачените Файлове
Прикачен(и) файл(ове)
-
012803284_big.jpg (114,6K)
Брой изтегляния: 944 -
012803285_big.jpg (144,14K)
Брой изтегляния: 1066 -
012803286_big.jpg (130,66K)
Брой изтегляния: 1207 -
012803287_big.jpg (112,45K)
Брой изтегляния: 1187 -
012803288_big.jpg (184,83K)
Брой изтегляния: 1210 -
012803292_big.jpg (199,8K)
Брой изтегляния: 1139 -
012803295_big.jpg (147,38K)
Брой изтегляния: 1026 -
012803297_big.jpg (175,37K)
Брой изтегляния: 939 -
012803300_big.jpg (157,03K)
Брой изтегляния: 965 -
012803302_big.jpg (177,92K)
Брой изтегляния: 907
bat.zdravo 24 януари 2010 - 20:22
Благодаря колеги но аз държа да е опел и да е голям и дизелов абе семейна кола.
ако трябва да съм честен и аз клоня към 2.2 мотора защото е с верига испестява много пари за ремъци и ролки.
А и разликата в цената е около 2 ,3000лв и повече за 1,9 мотора
Имам и още един въпрос, имали разлика от този 2,2 на ВЕКТРА С от този 2,2 на ВЕКТРА В , защото прочетах някаде ,че първите дизели на ОПЕЛ особено 2,2 са били с повишен разход на масло?
ако трябва да съм честен и аз клоня към 2.2 мотора защото е с верига испестява много пари за ремъци и ролки.
Имам и още един въпрос, имали разлика от този 2,2 на ВЕКТРА С от този 2,2 на ВЕКТРА В , защото прочетах някаде ,че първите дизели на ОПЕЛ особено 2,2 са били с повишен разход на масло?
siegfrid 24 януари 2010 - 20:25
Двигателят е същия.
За проблемите, които посочваш мисля, че става въпрос за по-стария мотор - X22DTH, който е 115к.с. и няма НИЩО общо с Вектра Б и Ц
За проблемите, които посочваш мисля, че става въпрос за по-стария мотор - X22DTH, който е 115к.с. и няма НИЩО общо с Вектра Б и Ц
s7ifl3r 24 януари 2010 - 20:37
bat.zdravo, на 24 Jan 2010, 20:22, каза:
Благодаря колеги но аз държа да е опел и да е голям и дизелов абе семейна кола.
Или се бъркаш с бензиновото 2.2, което в много случай наистина е голям маслояд...
X22DTH-а не съм забелязал да харчи чак много...до 0.5л на 10000км, но все пак е турбо матор на близо 230000км...
bat.zdravo 24 януари 2010 - 20:47
s7ifl3r, на 24 Jan 2010, 20:37, каза:
Или се бъркаш с бензиновото 2.2, което в много случай наистина е голям маслояд...
X22DTH-а не съм забелязал да харчи чак много...до 0.5л на 10000км, но все пак е турбо матор на близо 230000км...
Благодаря за изчерпателни те одговори.
А какво ще кажете за подръжката как е ,по джоба ли е на един обикновен БЪЛГАРИН
А също не засегнахме и скоростните кути, интересува ме автоматика за да може и женами когато се наложи да я кара
Мнението беше редактирано от bat.zdravo: 24 януари 2010 - 20:55
georgibakarliev 24 януари 2010 - 21:02
Здравеите аз мисля че 1.9 дтн е много по добър вариянт от другите дизели ,ако беше читав 2.2 ,защо не го слагат на новите опели,перфектен е спрямо мощноста и разхода на гориво,разходите не вярвам да са повече от на 2.2 ,ако питаш мен вземаи новия мотор които иска да си хвали стария .....
siegfrid 24 януари 2010 - 21:29
Защото подобно на всяко друго нещо в техниката, всеки производител е длъжен да се съобразява с тенденциите и новостите на пазара. Темите за проблемите с Вихровите клапи, демпферния маховик и т.н. при всичките модификации на 1.9 не са никак малко.....
Защо да си купува автомобил, комплектован с ДВГ с доказано много проблеми, при възможността да си купи същия автомобил, с доказано здрав мотор.
Да - Y22DTH, не е perpetuum mobile, да и той има своите недостаъци и проблеми, но те са далеч, далеч по-малко, отколкото при Z19DTH.
Да не пропускаме и нещо друго - Колегата се интерсува от по-евтина подръжка. Като точно с този показател везните се накланят с доста към Y22DTH...
- Ангренажна верига, чиято смяна и подръжка е в пъти по-евтина, за пробега, който предлага
- По-стара е технически по-лесна концепция на ДВГ, с по-евтини части и обслужване
- Вихрови клапи и Умни Дюзи липсват
По-нататък, не мисля, че има какво повече да коментираме... Сменява си честичко горивния филтър, гледа стрелката за горивото да не пада под половината и се наслаждава на живота
Защо да си купува автомобил, комплектован с ДВГ с доказано много проблеми, при възможността да си купи същия автомобил, с доказано здрав мотор.
Да - Y22DTH, не е perpetuum mobile, да и той има своите недостаъци и проблеми, но те са далеч, далеч по-малко, отколкото при Z19DTH.
Да не пропускаме и нещо друго - Колегата се интерсува от по-евтина подръжка. Като точно с този показател везните се накланят с доста към Y22DTH...
- Ангренажна верига, чиято смяна и подръжка е в пъти по-евтина, за пробега, който предлага
- По-стара е технически по-лесна концепция на ДВГ, с по-евтини части и обслужване
По-нататък, не мисля, че има какво повече да коментираме... Сменява си честичко горивния филтър, гледа стрелката за горивото да не пада под половината и се наслаждава на живота
georgibakarliev 24 януари 2010 - 21:39
тук вече го ударихме на заяждане ,не че хваля 1.9 дтн но проблема с вихровите клапи е отстранен ,казвам го защото съм патил от тях но не виждам проблем с демпфера ,защото колегата търси автоматик,а при автоматика няма такъв,мисля че това е форум ,и всеки има право на собствено мнение.
siegfrid 24 януари 2010 - 21:43
Извинявай, но не си ме разбрал погрешно. Далеч не целя конфронтация с коментарите си - напротив опитвам се да споделя, всичко което знам по въпросите, които касаят колегата
Проблема е отстранен при по-новите Двигатели, а колегата търси упoтребяван автомобил, и предвид, факта, че се е насочил към 2.2 или 1.9, предполагам, че Бюджета му е ограничен до около 15хил.лв. примерно.
За 15К, Вектрата ще е 2002-2004-та година, все период, в който Проблемът с Клапите е налице
За Автоматичната скоростна кутия признавам, че съм го пропуснал
Проблема е отстранен при по-новите Двигатели, а колегата търси упoтребяван автомобил, и предвид, факта, че се е насочил към 2.2 или 1.9, предполагам, че Бюджета му е ограничен до около 15хил.лв. примерно.
За 15К, Вектрата ще е 2002-2004-та година, все период, в който Проблемът с Клапите е налице
За Автоматичната скоростна кутия признавам, че съм го пропуснал
s7ifl3r 25 януари 2010 - 01:29
И все пак от един препатил като мене и от двата мотора - твърдо 2.2-то!
Не отричам качествата на 1.9, но съм се накарал Фиатови мотори и не виждам нищо здраво в тях...
Не отричам качествата на 1.9, но съм се накарал Фиатови мотори и не виждам нищо здраво в тях...
bat.zdravo 25 януари 2010 - 10:09
Прочетох доста неща за Вектра ц
От Auto Bild препоръчват Y22DTR.
За Z19DTH нищо не се споменава.
Но в една друга тема(ASTRA H ) прочетох ужасяващи неща и цени на ремонти още в гаранция.
Та незнам за вторарака на 170 000 ,200 000 км какви ще са последствията
Надявам се Вектра Ц да излезе значително по здрава, а и прогнозите за сега са такива.
За сега оплакванията са от вихровите клапи на по новите мотори след 2004г.
Здравей колега.
Искаш да кажеш ,че Z19DTH е разработка на макароните (Италиа)
Но в една друга тема(ASTRA H ) прочетох ужасяващи неща и цени на ремонти още в гаранция.
Та незнам за вторарака на 170 000 ,200 000 км какви ще са последствията
Надявам се Вектра Ц да излезе значително по здрава, а и прогнозите за сега са такива.
За сега оплакванията са от вихровите клапи на по новите мотори след 2004г.
s7ifl3r, на 25 Jan 2010, 1:29, каза:
И все пак от един препатил като мене и от двата мотора - твърдо 2.2-то!
Здравей колега.
Искаш да кажеш ,че Z19DTH е разработка на макароните (Италиа)
Swing 25 януари 2010 - 10:53
siegfrid, на 24 Jan 2010, 21:29, каза:
Всъщност мотора е Y22DTR... и също както Z19DTH е с вихрови клапи, с демпферен маховик, с EGR, с дебитомер, с клапан за управление на турбото... "Умни" дюзи липсват, но за сметка на това има електронен блок на помпата. Да, като цяло е малко по-прост, но това с технически по-лесната концепция не е съвсем така. Както и по-евтините части и обслужване. Примерно EGR клапана е около три пъти по-скъп от този на Z19DTH - 350 срещу 1100лв. Постоянно свети лампа за нещо... я дебитомерче, я клапан за управление на турбо, я EGR...
А маховика издържа повече просто щото мотора няма сила да го съсипе толкова бързо : )) За живота на маховика от огромно значение е стила на каране.
Някой от писалите за качествата на Y22DTR виждал ли е скъсан колянов вал на такъв мотор? Аз съм виждал няколко.
siegfrid, на 24 Jan 2010, 21:43, каза:
В този период проблем с клапите няма, защото още няма Z19DTH :) Много може да се говори за тези клапи, но когато възникне проблем с тях, вече има дълготрайно решение за него.
bat.zdravo, на 25 Jan 2010, 10:09, каза:
Прочетох доста неща за Вектра ц
Та незнам за втора рака на 170 000 ,200 000 км какви ще са последствията
Та незнам за втора рака на 170 000 ,200 000 км какви ще са последствията
Да, Z19DTH е съвместна разработка на GM и Fiat. Мотора се монтира на Opel, Fiat, Alfa Romeo и SAAB. В статията на AutoBild не се споменава нищо за този двигател, защото е стара. Щом четете AutoBild, в последния брой има доста обективна статия за качествата на Astra H втора ръка. Темата за Astra H в този форум отдавна много се е изкривила, защото там всеки се оплаква от нещо и излиза, че колата е некачествена. Реално не е така. Ако тръгна да пиша мога да изкарам всеки един модел боклук и ще споменавам само реални и съществуващи недостатъци :)
Колкото до Vectra C... тя не е по-евтина за поддръжка от Astra H и не е по-надеждна. Ако държиш да е дизелова Vectra C, оптималния и най-надежден вариант е малкия Z19DT (няма вихрови клапи) и след фейслифта, за да не страдаш и от ходова част.
s7ifl3r 25 януари 2010 - 11:14
Swing, на 25 Jan 2010, 10:53, каза:
...............
Някой от писалите за качествата на Y22DTR виждал ли е скъсан колянов вал на такъв мотор? Аз съм виждал няколко.
...............
...............
Не съм виждал...не съм чувал, а мога да кажа, че съм виждал доста вървежни коли с тоя мотор разпилени до към 200 коня и със сток карантията си карат като пичове...Демек и да се е случвало ще е някъф баси лудия късмет. Няма да казвам обаче какви неща съм виждал при прословутото Z19DTH....За цените няма коментирам тук в България как са , че тука дилърите не се знае на какво са...пазаруваш си от Германия и всичко е евтино(напр. тук съединител за Фронта X22DTH 1300лв, от Германия ми дойде за около 550лв като е купен директно от магазин на GM в Мюнхен).
Наистина за предпоритане както и ти каза колега е Z19DT. А както и преди това казах не отричам качествата и на двата мотора, но просто моите предпочитания са си твърдо за 2.2-то!
А и си знаете, че кола и жена са на късмет!
Успех и дано да случи колега на кола!
Мнението беше редактирано от s7ifl3r: 25 януари 2010 - 11:16
siegfrid 25 януари 2010 - 12:02
Off:
Е ОК - малкия Z19DT, но за мен лично този двигател си е мъртво роден... Може и да е здрав и надежден, но мен лично не ме впечатлява с аболютно нищо.
Няколко пъти съм карал Зафира Б с такъв ДВГ и във всеки един от случаите все повече и повече и обиквах Кoрсичката... а едва ли поведението му ще е по-добро при Вектра Ц
Е ОК - малкия Z19DT, но за мен лично този двигател си е мъртво роден... Може и да е здрав и надежден, но мен лично не ме впечатлява с аболютно нищо.
Няколко пъти съм карал Зафира Б с такъв ДВГ и във всеки един от случаите все повече и повече и обиквах Кoрсичката... а едва ли поведението му ще е по-добро при Вектра Ц
fanatic 25 януари 2010 - 12:11
Ще направя темата важна, защото дадохте доста подредена информация. Рядко се случват такива теми!
Petio 25 януари 2010 - 13:16
Здравейте така като гледам разисква се само темата за двигатели и окачване а за електрониката нещо...
Аз имам наблюдения че не е кой знае колко надеждна особенно в началните екземпляри, лично аз а така като чувам и други имат проблеми с управлението на климатроника или така наречените прескачащи врътки и трудното настройване на температурата на климата.
Аз лично имам и проблеми с чек контролите доста пъти ми светват символи по дисплеите които в повечето случай са се оказали фалшиви сигнали
Ами това от мене иначе личното ми мнение е 2.2 дизел доста лесен за подръжка мотор както и за мощността си разхода е добър
Аз имам наблюдения че не е кой знае колко надеждна особенно в началните екземпляри, лично аз а така като чувам и други имат проблеми с управлението на климатроника или така наречените прескачащи врътки и трудното настройване на температурата на климата.
Аз лично имам и проблеми с чек контролите доста пъти ми светват символи по дисплеите които в повечето случай са се оказали фалшиви сигнали
Ами това от мене иначе личното ми мнение е 2.2 дизел доста лесен за подръжка мотор както и за мощността си разхода е добър