OPC X20XER
VanVan 20 февруари 2009 - 15:33
Колеги,
Понеже напоследък доста се заговори по тая тема, а и OPC–тата като бройки нарасна, реших, че ще е полезно за всички да съберем информацията на едно място. Темата е отворена за всякакви корекции ако забележите някакви несъответствия. Отбелязвам нещата с питанка, за които информацията е недоказана. Та...
X20XER e двигателят, който се монтира в Astra G OPC. На всички е ясно, че той е дериватив на широкоразпространения X20XEV. С какво обаче е различен - никой нищо не казва...
Ето кратък списък с ъпгрейдите над стандартния XEV:
- Колянов вал без паразитен балансиращ вал, с 8 болта, вместо 6;
- Биели от C20XE;
- Плаващи бутални болтове от C20XE;
- Ковани бутала от C20XE, но с 3.7 мм джобове за клапаните;
- Портната глава и по-къси водачи;
- Изпускателен и всмукателен вал с по-голям лифт и по-дълги фази;
- Портнат всмукателен колектор (с променлива дължина като на XEV);
- 4-2-1 изпускателен колектор;
- Модифициран въздуховод от кутията на филтъра до дросела
- Маслен радиатор (дериватив от X17DTL)
- Ремап на ECU-то
Ето и малко характеристики на автомобила като цяло:
Мощност: 160 к.с. при 6800 об/мин
Въртящ момент: 188 Nm при 4300 об/мин
Прекъсвач: 7300 об/мин
Максимална скорост: 220 км/час
Ускорение 0-100: 8.2 секунди
Тегло: 1258 кг.
Разход: извънградско 6-7, градско 12, среден 8-9
Мястото му е в рали моторните спортове, където driveability-то в ниски обороти не е от значение, но пък powerband–а от 4000-7000 е.
Мнението беше редактирано от VanVan: 20 февруари 2009 - 19:16
Понеже напоследък доста се заговори по тая тема, а и OPC–тата като бройки нарасна, реших, че ще е полезно за всички да съберем информацията на едно място. Темата е отворена за всякакви корекции ако забележите някакви несъответствия. Отбелязвам нещата с питанка, за които информацията е недоказана. Та...
X20XER e двигателят, който се монтира в Astra G OPC. На всички е ясно, че той е дериватив на широкоразпространения X20XEV. С какво обаче е различен - никой нищо не казва...
Ето кратък списък с ъпгрейдите над стандартния XEV:
- Колянов вал без паразитен балансиращ вал, с 8 болта, вместо 6;
- Биели от C20XE;
- Плаващи бутални болтове от C20XE;
- Ковани бутала от C20XE, но с 3.7 мм джобове за клапаните;
- Портната глава и по-къси водачи;
- Изпускателен и всмукателен вал с по-голям лифт и по-дълги фази;
- Портнат всмукателен колектор (с променлива дължина като на XEV);
- 4-2-1 изпускателен колектор;
- Модифициран въздуховод от кутията на филтъра до дросела
- Маслен радиатор (дериватив от X17DTL)
- Ремап на ECU-то
Ето и малко характеристики на автомобила като цяло:
Мощност: 160 к.с. при 6800 об/мин
Въртящ момент: 188 Nm при 4300 об/мин
Прекъсвач: 7300 об/мин
Максимална скорост: 220 км/час
Ускорение 0-100: 8.2 секунди
Тегло: 1258 кг.
Разход: извънградско 6-7, градско 12, среден 8-9
Мястото му е в рали моторните спортове, където driveability-то в ниски обороти не е от значение, но пък powerband–а от 4000-7000 е.
Мнението беше редактирано от VanVan: 20 февруари 2009 - 19:16
Moonlord 20 февруари 2009 - 18:44
Изпускателният колектор е Irmscher, на Lexmaul е супер близък като дизайн.
Клапаните не са по-големи, нито са с други ъгли.
Валовете са 256o Irmscher, произведени от Schrick.
Маслената помпа също е друга поради наличието на кулера (който е като на X17DTL).
Ъъъъ и едно допълнение - XEV-а също е с ъака наречения всмукател с променлива дължина ;)
Клапаните не са по-големи, нито са с други ъгли.
Валовете са 256o Irmscher, произведени от Schrick.
Маслената помпа също е друга поради наличието на кулера (който е като на X17DTL).
Ъъъъ и едно допълнение - XEV-а също е с ъака наречения всмукател с променлива дължина ;)
s7ifl3r 20 февруари 2009 - 19:07
Степента на сгъстяване при XER е 10.8, докато при XEV е 10...
VanVan 20 февруари 2009 - 19:11
Колеги, дайте източници за степента и валовете ?
Мнението беше редактирано от VanVan: 20 февруари 2009 - 19:15
Мнението беше редактирано от VanVan: 20 февруари 2009 - 19:15
Moonlord 20 февруари 2009 - 20:19
s7ifl3r, на 20 Feb 2009, 07:07 PM, каза:
Степента на сгъстяване при XER е 10.8, докато при XEV е 10...
Ако беше 10:1 щеше да е X20SEV... Степента на сгъстяване е абсолютно еднаква, а именно 10.8:1...
X е за сгъстяване в рамките 10,5:1 - 11,5:1
Справка - Motorcode @ opel-infos.de
За валовете източникът е x20xer @ motor-talk.de
Liubeznia 20 февруари 2009 - 21:06
Van Van, интересна тема, поне за мен. Надявам се да можем да научим взаимно по нещо ново.
Има един интересен немски сайт в който много се коментира така наречения "Канадски" софтуер разработен от Опел след приключването на производството на OPC I. Този софтуер се изразява в следното:
Повдигане на прекъсвача на : 7500об./мин.
Допълнително напасване на момента на запалване при пълно натоварване за да може да бъде използван и по високооктанов бензин, при което е препоръчително да не се използва нищо под 98
Напасване на подаването на искра при полунатоварен двигател (по нисък разход при равномерно поддържана скорост)
Подобряване на еластичноста в ниските обороти
Напасване на Горивната смес и запалването при топъл двигател (по малко притрисане на мотора)
Напасване за подобряване на вредните емисий (булшит)
Absenkung der Absterbegefahr beim Anfahren Намаляване на риска от изгасване на колата при потегляне
HeiЯstartverhalten verbessert Подобряване на паленето при горещ двигател (от това страдат всички XER и)
и още няколко незначителни подобрения.
В Германия това се предлага безплатно при дилърите на Опел, а дали и тук?
P.S. По каталог макс. скорост я дават 218км/ч. и оборотите май бяха 7250об/мин. Разхода градско да речем скромно че по задръстванията е 14л/100км...
Мнението беше редактирано от Liubeznia: 20 февруари 2009 - 21:12
Има един интересен немски сайт в който много се коментира така наречения "Канадски" софтуер разработен от Опел след приключването на производството на OPC I. Този софтуер се изразява в следното:
Повдигане на прекъсвача на : 7500об./мин.
Допълнително напасване на момента на запалване при пълно натоварване за да може да бъде използван и по високооктанов бензин, при което е препоръчително да не се използва нищо под 98
Напасване на подаването на искра при полунатоварен двигател (по нисък разход при равномерно поддържана скорост)
Подобряване на еластичноста в ниските обороти
Напасване на Горивната смес и запалването при топъл двигател (по малко притрисане на мотора)
Напасване за подобряване на вредните емисий (булшит)
Absenkung der Absterbegefahr beim Anfahren Намаляване на риска от изгасване на колата при потегляне
HeiЯstartverhalten verbessert Подобряване на паленето при горещ двигател (от това страдат всички XER и)
и още няколко незначителни подобрения.
В Германия това се предлага безплатно при дилърите на Опел, а дали и тук?
P.S. По каталог макс. скорост я дават 218км/ч. и оборотите май бяха 7250об/мин. Разхода градско да речем скромно че по задръстванията е 14л/100км...
Мнението беше редактирано от Liubeznia: 20 февруари 2009 - 21:12
ivko 06 август 2009 - 15:06
А знае ли някой какъв сименс е xer и какъв е xev без прахосмукачка...
hudson 06 август 2009 - 15:35
Моя ХЕV е без "прахосмукачка" и е със симтек 56.5
И не мисля че типа на ЕКУто е от значение - едно препрограмиране и компютъра вече няма да търси прахосмука
И не мисля че типа на ЕКУто е от значение - едно препрограмиране и компютъра вече няма да търси прахосмука
ivko 06 август 2009 - 16:13
kotzeto 07 август 2009 - 09:42
Колеги, и аз имам един въпрос към по-запознатите.когато отидох до магазина за ангренажен комплект ми дадоха само ремък, водна помпа и ЕДНА ролка, като казаха, че на този двг се сменяла само една , а не две ролки като на хев. това вяро ли е или да отида да си взема и другата ролка. благодаря!!!
Мнението беше редактирано от kotzeto: 07 август 2009 - 09:42
Мнението беше редактирано от kotzeto: 07 август 2009 - 09:42
Liubeznia 07 август 2009 - 10:08
Ами не, 3 ролки са си... поне на мен толко ми сменят... а водна помпа защо, незнам... тоест, не е лошо да се смени...
П.С. Колега раздуй малко, кое ОПЦ караш, откъде е , кога го взе, дай някое Фото... ама не тук да не спамиме.
Мнението беше редактирано от Liubeznia: 07 август 2009 - 10:12
П.С. Колега раздуй малко, кое ОПЦ караш, откъде е , кога го взе, дай някое Фото... ама не тук да не спамиме.
Мнението беше редактирано от Liubeznia: 07 август 2009 - 10:12
Tank 07 август 2009 - 10:29
И аз потвърждавам че ролките са си 3, и на пистовия...а за водната помпа-хубаво е да се смених,поне аз го направих като я взех.
п.с. я верно раздуйте какво още знаете за тоя "канадски"софтуер.Някои предлага ли го в БГ?И освен подобряване на работата на ДВГ и вдигането на прекъсвача на 7500(от което според мен няма особен положителен ефект)има ли някакво повишение на мощността(реално)защитено на дино?
п.с. я верно раздуйте какво още знаете за тоя "канадски"софтуер.Някои предлага ли го в БГ?И освен подобряване на работата на ДВГ и вдигането на прекъсвача на 7500(от което според мен няма особен положителен ефект)има ли някакво повишение на мощността(реално)защитено на дино?
Liubeznia 07 август 2009 - 10:34
Брат, швабите масово го правят и то без пари и твърдят, че има подобрение в държанието на колата по някой точки които съм написал по-горе. За вървеж обаче повечето твърдят, че само психологическа нагласа. Малко била по-добре в ниските. Четох, че вече и в немско при дилърите трудно се намира тоя Софт, якото е обаче, че го инсталват без пари. Аз тука писах запитване до сички дилъри на Опел ... отговор вече 3ти месец нямам, другия път като ходя в Дженеръс ще питам, силно ме съмнява обаче да го има тва тука... а дори и да го има ще ни отрежат главите... Българска му работа.
Якото е, че е разработен от ОПЦ тоя Софт и бил както трябва. Особенно това че подобрява паленето на топъл двигател. Ти незнам как си, но на мен чат пат ми го прави тоя номер, и гледам че на 100% от швабите с тия коли също.
П.С. Дори четох официално писмо от ОПЦ, те казват официално в него, че повишение на мощноста няма.
Мнението беше редактирано от Liubeznia: 07 август 2009 - 10:42
Якото е, че е разработен от ОПЦ тоя Софт и бил както трябва. Особенно това че подобрява паленето на топъл двигател. Ти незнам как си, но на мен чат пат ми го прави тоя номер, и гледам че на 100% от швабите с тия коли също.
П.С. Дори четох официално писмо от ОПЦ, те казват официално в него, че повишение на мощноста няма.
Мнението беше редактирано от Liubeznia: 07 август 2009 - 10:42
Tank 07 август 2009 - 11:20
Естествено че дилърите няма да ти отговорят.Няма за кво.Мога да натисна на едно място(дилърство) да ми проверят за тоя софт от швабско.Щом там е безплатен, би трябвало да могат да го пратят на тукашните си колеги.
И на мен понякога не ми пали от 1ви път когато маторя е топъл.Но рядко-явно е нормално за тоя матор.И си претриса през няколко скунди,когато работи на място-явно и това е нормално.
Като четеш немски или там каквото четеш прочети по форуми тамошни, има ли вариант да се плясне тоя софт и върху него да се оптимизира още малко мощността.Супер е че това си е разработка на ОПЦ, а не на "гараж'мунинг бай-цачо сървиз"
Иначе психологическия момент от (ЧИПА) идва от повишения респонс на педала в ниските, но само толкова.НА диното едва ли ще има повишение.
И на мен понякога не ми пали от 1ви път когато маторя е топъл.Но рядко-явно е нормално за тоя матор.И си претриса през няколко скунди,когато работи на място-явно и това е нормално.
Като четеш немски или там каквото четеш прочети по форуми тамошни, има ли вариант да се плясне тоя софт и върху него да се оптимизира още малко мощността.Супер е че това си е разработка на ОПЦ, а не на "гараж'мунинг бай-цачо сървиз"
Иначе психологическия момент от (ЧИПА) идва от повишения респонс на педала в ниските, но само толкова.НА диното едва ли ще има повишение.
Liubeznia 07 август 2009 - 21:26
Tank, на 07 Aug 2009, 12:20 PM, каза:
Същата работа да... рядко го имам този проблем също. Притрисането също е налице, доколкото разбрах е заради по-рошавите валове.
Ами ще се разровя и ще пусна няколко мнения в Astra4ever.net да видим кво ще кажат немците. При развитие ще пиша тука, надявам се скоро.
НеаМ РаВеН 09 август 2009 - 15:10
Я батко да ви светне само, че т.нар. канадски софтуер е само един ъпдейт на оригиналния - един вид фикс на бъговете :) Според мен в БГ не са и чували за него, камо ли да го предлагат. То и като им кажеш ОПЦ 1 си мислят, че им говориш за Астра Н, ама айде... Няма подобряване на мощността, даже намирах тестове на Дино на един пич преди и след, да не кажа, че мощността беше паднала с 5-6 коня :) Но е за сметка на ниските, разхода, паленето... Няма д ани огрее този ъпдейт, освен ако не отидем до Рюселсхайм - там ще е безплатен (като изключим горивото и амортизацията) ;)
VanVan 01 октомври 2009 - 15:36
Ако наистина имате някакви връзки с представителствата, така на по-приятелско ниво, дори само файла на канадския софт да ни пратят, ние ше си го сложиме сами. Е така за проба.
П.С. И при мен от време на време на пали като е топла, но като и чукнеш педала на газта се оправя. Претрисането на тихи обороти е нормално за тая конфигурация на газоразпределението. Само за сравнение да видите колко по-разчорлена е цялата глава (валове, портове) на празен ход моментен разход на XER-a е 1.5-1.8 литра на час ... На Z22SE примерно е 0.8 ...
Мнението беше редактирано от VanVan: 01 октомври 2009 - 15:36
П.С. И при мен от време на време на пали като е топла, но като и чукнеш педала на газта се оправя. Претрисането на тихи обороти е нормално за тая конфигурация на газоразпределението. Само за сравнение да видите колко по-разчорлена е цялата глава (валове, портове) на празен ход моментен разход на XER-a е 1.5-1.8 литра на час ... На Z22SE примерно е 0.8 ...
Мнението беше редактирано от VanVan: 01 октомври 2009 - 15:36