Жената изкара книжка преди 2 месеца и съм обещал да и взема някаква количка. Изпадна ми Opel Astra G 1.6 101 Ecotec, има газ и е на добра цена. Колата се продава от началото на Юни, съответно почти не е палена. Ситуацията е следната - като тръгнахме да я палим, колата запали на 1600 оборота и след няколко секунди оборотите паднаха на 950 някъде. При самото палене двигателя почна да потраква. Окей, мислех, че ще спре като минат няколко секунди, но не. Оставихме я да поработи малко на място, около 15 мин. и за това време успя да загрее на 90 градуса, но потракването не спря ! Собственика казва, че трябва да смени маслото и тогава да ни я покаже в истинското и състояние ! Аз говорих със моя майстор и ми каза, че сигурно повдигачите са за смяна и е скъп ремонт, щом трака и на загрял мотор. Ако проблема бил в маслото и е за смяна, щяло да потрака първите секунди и да спре... Майстора каза, че няма проблем да видим колата, но надали със смяна на масло, ще се оправи.
Колата е на 205 000км на километраж, Италианка е, Маслото е на 9700км някъде Castrol 10w40. Възможно ли е наистина проблема да е заради маслото и да е някое менте? Все пак, колата е стояла много време, без да се пали, маслото е старо, а нищо чудно и да е фалшиво.
На таблото не светеше никаква лампа, освен тази, че горивото беше на резерва.