Опел Клуб България

»
Вход Регистрация Потребители Ново съдържание Промени на статуса
« Back to Електрическа инсталация и електроника

Astra G принудително включване на перката

Simeon95 снимка Simeon95 30 август 2024 - 00:34

Здравейте колеги,искам да си направя перката за охлаждане да се пуска принудително с копче,тъй като често в големите жеги или катерене на проходи ми подминава леко 90 градуса.Ще се радвам ако някой е правил подобна интервенция и ми обясни какво трябва да се направи.
Колата е 1,6 szr без климатик.
Мнението беше редактирано от Simeon95: 30 август 2024 - 00:35
Отговори

Коцето снимка Коцето 30 август 2024 - 06:34

На живи данни ли ги измери тея 90 градуса или гледаш уреда на таблото? Но дори и да е реална тази температура, е нищо за мотора, до 100-102 градуса всичко е в норми.
Има мотори на които при 90 още не е отворил термостата а работната им температира достига 105, че и повече.
Мнението беше редактирано от Коцето: 30 август 2024 - 06:37
Отговори

Simeon95 снимка Simeon95 30 август 2024 - 10:42

Коцето, на 30 август 2024 - 06:34, каза:

На живи данни ли ги измери тея 90 градуса или гледаш уреда на таблото? Но дори и да е реална тази температура, е нищо за мотора, до 100-102 градуса всичко е в норми.
Има мотори на които при 90 още не е отворил термостата а работната им температира достига 105, че и повече.

Съгласен съм с всичко,което казваш колега.Наясно съм с работата на тези мотори,проследил съм си температурата и на живи данни и всичко е нормално,стрелката на таблото си отговаря +- 1/2 градуса.
В случая просто искам да направя принудителни включване като преосигуровка и за мое спокойствие,защото често пътувам доста натоварн през проходи в големите жеги и винаги имам едно на ум. :)
Отговори

IvailoM снимка IvailoM 30 август 2024 - 10:58

Simeon95, на 30 август 2024 - 00:34, каза:

...Ще се радвам ако някой е правил подобна интервенция и ми обясни какво трябва да се направи.

Трябва да се пусне отделно захранване с копче, бутон.....напълно излишен миш маш с неясен резултат и последствия. Щом питаш тук значи не си наясно с материята и едва ли онлайн ще се справиш. Фабричното охлаждане е напълно достатъчно и по-добре направи една профилактика с почистване на радиатор и смяна на охладителна течност в подходящо съотношение, смяна на водна помпа, ако е доближила километрите.
Отговори

Simeon95 снимка Simeon95 30 август 2024 - 11:10

IvailoM, на 30 август 2024 - 10:58, каза:

Трябва да се пусне отделно захранване с копче, бутон.....напълно излишен миш маш с неясен резултат и последствия. Щом питаш тук значи не си наясно с материята и едва ли онлайн ще се справиш. Фабричното охлаждане е напълно достатъчно и по-добре направи една профилактика с почистване на радиатор и смяна на охладителна течност в подходящо съотношение, смяна на водна помпа, ако е доближила километрите.

Системата е промита и антифриза сменен точно преди 1 седмица, водната помпа е на 20 000.
Явно е сложно за направа,щом казваш че трябва отделно захранване.При по-стари модели се правеше байпас на датчика на радиатора и перката тръгваше, но при мен не откривам такъв.:)
Отговори

IvailoM снимка IvailoM 30 август 2024 - 11:24

Управлението е различно и не пипай по-добре :)
Отговори

k opel e снимка k opel e 30 август 2024 - 12:47

Като работех в сервиза всеки месец съм вадил метри с проводници от такива щуротии. Няма да се разчита на датчика за перката, а на окото, което ще гледа непрекъснато в уреда с цел като дойде момента да се чукне ключе? На десет байра ще го чукнеш и на единадесетия от заплесване и мотора прегрял. Никой не е спечелил от такова ТНТМ.
Отговори

sathv снимка sathv 30 август 2024 - 13:01

Абе какво му се връзвате на тая хлапетия? Човекът си е купил 25 годишен курник и си мисли, че е хванал дядо си за шлифера. Сега ще го ъпгрейдва, да не се претопли нагоре по баирите.
Отговори

tisho.74 снимка tisho.74 30 август 2024 - 14:45

k opel e, на 30 август 2024 - 12:47, каза:

Като работех в сервиза всеки месец съм вадил метри с проводници от такива щуротии. Няма да се разчита на датчика за перката, а на окото, което ще гледа непрекъснато в уреда с цел като дойде момента да се чукне ключе? На десет байра ще го чукнеш и на единадесетия от заплесване и мотора прегрял. Никой не е спечелил от такова ТНТМ.

Забавно беше като цяло, а най-веселото винаги идва когато запише грешка за датчика:-)))
Отговори

Simeon95 снимка Simeon95 30 август 2024 - 20:44

k opel e, на 30 август 2024 - 12:47, каза:

Благодаря за мнението колега,отказах се да правя подобна интервенция.Оказа се че е по-сложно от колкото си мислех при този модел и няма да рискувам да объркам нещо.:)
Отговори

Simeon95 снимка Simeon95 30 август 2024 - 20:58

sathv, на 30 август 2024 - 13:01, каза:

Абе какво му се връзвате на тая хлапетия? Човекът си е купил 25 годишен курник и си мисли, че е хванал дядо си за шлифера. Сега ще го ъпгрейдва, да не се претопли нагоре по баирите.

Колега...попитах за съвет съвсем приятелски и няколко човека ми отговориха какво да правя или да НЕ правя.
Бил съм хлапетия..колата ми била курник... Окей-твое мнение(това имам,това карам),но мисля че подобни коментари са напълно ненужни :)
Отговори

Коцето снимка Коцето 30 август 2024 - 21:21

При твоята кола има електронен модул който управлява перките по предварително заложена логика, този модул следи температурата от датчика за температура на двигателя, нямаш датчик на радиатора.
Това което искаш да направиш се прави елементарно но ще изпадне в "конфликт" с оригиналната система за охлаждане, тъй че по-добре не барай, температурите ти са добре. Погледни и измери резисторите на перките, пресостата (датчика) на климатика и разбира се самия кулинг модул който има и релета вътре и ако се скапе само едно, заминава цялата му логика на управление.
И ако колата е стара и не е сменян радиатора е добре да се свали и измие освен отвътре и отвън, прегледай ламелите да не са намачкани или изпадали. Освен това е добре да се измие от насекоми и натрупвания кондензатора защото той също възпрепятства обдухването на основния радиатор.
И пак да кажа, този мотор 100 градуса няма да го повредят, е ако караш с някой много смотано масло може и да запече някой сегмент.
Мнението беше редактирано от Коцето: 30 август 2024 - 21:34
Отговори

Simeon95 снимка Simeon95 30 август 2024 - 22:01

Коцето, на 30 август 2024 - 21:21, каза:

При твоята кола има електронен модул който управлява перките по предварително заложена логика, този модул следи температурата от датчика за температура на двигателя, нямаш датчик на радиатора.
Това което искаш да направиш се прави елементарно но ще изпадне в "конфликт" с оригиналната система за охлаждане, тъй че по-добре не барай, температурите ти са добре. Погледни и измери резисторите на перките, пресостата (датчика) на климатика и разбира се самия кулинг модул който има и релета вътре и ако се скапе само едно, заминава цялата му логика на управление.
И ако колата е стара и не е сменян радиатора е добре да се свали и измие освен отвътре и отвън, прегледай ламелите да не са намачкани или изпадали. Освен това е добре да се измие от насекоми и натрупвания кондензатора защото той също възпрепятства обдухването на основния радиатор.
И пак да кажа, този мотор 100 градуса няма да го повредят, е ако караш с някой много смотано масло може и да запече някой сегмент.

Благодаря за информацията колега!
Няма да пипам нищо и няма да слагам никакви копчета! Радиатора ми е на няколко години,не е оригиналния и е сменян,ламелите му са наред,също така миналата седмица е промит и антифриза сменен.Кондензатор и пресостат нямам,защото колата е без климатик фабрично.
Разбрах, че температурата която достигам(макс 95°)не е нищо притеснително и няма нужда от притеснения,както и че няма нужда от допълнителна намеса за охлаждане.Също така перката се включва на първа степен и нормализира градусите.
Идеята ми беше ако нещо се прецака по оригиналната инсталация докато съм в движение да мога да реагирам,но няма да пипам.:)
Двигателя го карам с масло Repsol 10w40 пълна синтетика.
Благодаря още веднъж!:)
Отговори

IvailoM снимка IvailoM 30 август 2024 - 22:14

Ако много вдигне градуси пускаш парното на най-високата степен и така ще помогнеш. Но това е в случай, че нещо се прецака.
Отговори

Gena_bs снимка Gena_bs 31 август 2024 - 06:21

IvailoM, на 30 август 2024 - 22:14, каза:

Ако много вдигне градуси пускаш парното на най-високата степен и така ще помогнеш. Но това е в случай, че нещо се прецака.

Това важи само, ако системата е херметична. При скъсване на тръбопровод и прочие рязка загуба на антифриз, да не дава Господ, това е абсолютно противопоказно!
Имам предвид, че веднага трябва да се гаси двг в този случай.
Отговори

IvailoM снимка IvailoM 31 август 2024 - 17:10

Е, аз не говоря да му изтече антифриза, а примерно перка да не сработи или нещо термостат да не може да отвори напълно!
Отговори
Хостинг от NS1.bg
Хостинг от NS1.bg