Не пали астра ф 95 г.
boreto Yambol
06 април 2018 - 17:06
Преди три дни астрата ми изгасна на пътя. Астра ф 95 г.,1,6 бензин моно инжекция с газово. Мотор с16 нз с бобина. И се почна,проверка на датчика на колянов вал- работи,бензин и газ има,искра на свещите няма. Смених кабели и свещи за проба , не тръгна. Взех и бобина втора ръка работеща,пак нищо. Не пали нито на бензин нито на газ.Пробвах да видя грешките с кламер,обаче понеже бях откачал акумулатора,няма грешки.На таблото не ми свети лампата,жълтата за чек на мотора. От време на време се появява и изчезва. Дърпахме я пак не пали. Ако някой има идея -да помага.
Мнението беше редактирано от boreto Yambol: 06 април 2018 - 17:21
Мнението беше редактирано от boreto Yambol: 06 април 2018 - 17:21
Hotblooded
06 април 2018 - 21:59
Най вероятно комутатора е дал фира, смени и палеца, така и така си сменял наред - нека всичко да е ново.
javor_bg
06 април 2018 - 23:18
Еми да трябва да се види комутатора и палеца. Също така и някое реле да не е дало фира.
boreto Yambol
07 април 2018 - 07:23
Къде се намира комутатора на астра като моята с бобина?И дали въобще има комутатор? Четох че има версия с двойна бобина без комутатор.Не знам как се качват снимки тук ,да я снимам за да видите.
Мнението беше редактирано от boreto Yambol: 07 април 2018 - 08:05
Мнението беше редактирано от boreto Yambol: 07 април 2018 - 08:05
Hotblooded
07 април 2018 - 08:26
Вижте дали има искра на централния кабел дето влиза в делкото, ако бобината "мята" до там - виж палеца... Ако и там няма - виж дали до бобината има 12 волта. Дори и с една бобина - все нещо трябва да пуска и спира 12 волта към бобината - чукче-наковалня отдавна не слагат в Опел, би трябвало да е комутатор.
Rosen Popov
07 април 2018 - 08:36
Сваляш капачката на делкото и ще видиш комутатора, завинтен е под палеца.
vektra1
07 април 2018 - 08:53
Колега ако имаш възможност,пробваи с друго ЕКУ дали ще запали.
Коцето
07 април 2018 - 10:20
boreto Yambol, на 07 април 2018 - 09:10, каза:
Колеги,колата не е с делко ,а с бобина.
Объркването при колегите вероятно се получава от това че в профила ти пише двигател C16NZ https://www.youtube....h?v=EyApFkhykvM който е с делко, комутатор, палец и т.н. В случая твоя двигател е X16SZ https://www.youtube....h?v=uBFrgYPTpz0 който е с датчик колянов вал и бобина на мястото на делкото (всъщност бобините са две в общ корпус като едната е за 1-ви и 4-ти цилиндри а другата за 2-ри и 3-ти цилиндри).
Относно проблема, огледай си окабеляването на датчик колянов вал, както и самия датчик. А как установи че работи?
Мнението беше редактирано от Коцето: 07 април 2018 - 10:28
boreto Yambol
07 април 2018 - 10:28
Датчика го мериха според предписанието през буксата която се намира закрепена за един от болтовете на капака на клапаните.Работи.Има ли друг начин за проверка,да го проверя по него ?Възможно е двигателя да не е Ц16 НЗ,но така пише в талона. Този двигател който ти описваш има ли комутатор?
Мнението беше редактирано от boreto Yambol: 07 април 2018 - 10:29
Мнението беше редактирано от boreto Yambol: 07 април 2018 - 10:29
Коцето
07 април 2018 - 10:44
С такъв не съм се занимавал но разглеждайки схемите комутатор няма и управлението е директно от ЕКУ-то по сигнал от датчика. Датчика не знам какъв тип е, ако е индуктивен (с два кабела) се измерва съпротивление, а дали работи коректно само на осцилоскоп. Ако е датчик хол което е малко вероятно, се измерва захранване и пак осцилоскоп за правилна работа. Другия вариант е проба със сигурно работещ от друга кола или нов. Има вероятност и Еку-то да е заминало но е много малка.
ПП- има вероятност и едната от бобините (обясних че в корпуса са две) да е изгоряла, като гледаш на свещите дали дава искра задължително пробвай на 1-ви и 2-ри цилиндри.
Мнението беше редактирано от Коцето: 07 април 2018 - 11:11
ПП- има вероятност и едната от бобините (обясних че в корпуса са две) да е изгоряла, като гледаш на свещите дали дава искра задължително пробвай на 1-ви и 2-ри цилиндри.
Мнението беше редактирано от Коцето: 07 април 2018 - 11:11
boreto Yambol
07 април 2018 - 11:16
Импулсен датчик е, с букса с три крачета.Пробвах и другите цилиндри,никъде няма ток.
Мнението беше редактирано от boreto Yambol: 07 април 2018 - 11:17
Мнението беше редактирано от boreto Yambol: 07 април 2018 - 11:17
Коцето
07 април 2018 - 14:29
Датчика го дават 500 ома измерено м/у 1 и 2 изводи на буксата, разстоянието между датчика и шайбата 1мм, но дори и да измериш тези стойности не е гаранция че работи коректно.
Ако имаш Ауто-дата всички стойности и начини на измерване са дадени и за бобината, като начало може да видиш дали има захранване 12 волта на крачета 1-черен кабел и 2 кафяв.
И остава компютъра но това е последен вариант, а дали той подава импулси към бобината може да се види с осцилоскоп на крачета 3 и 4 на бобината. Пък ако намериш осцилоскоп може да се види и датчик колянов вал на крачета 1 и 2 на неговата букса. Също трябва да се проверят и кабелите на датчика.
Мнението беше редактирано от Коцето: 07 април 2018 - 14:30
Ако имаш Ауто-дата всички стойности и начини на измерване са дадени и за бобината, като начало може да видиш дали има захранване 12 волта на крачета 1-черен кабел и 2 кафяв.
И остава компютъра но това е последен вариант, а дали той подава импулси към бобината може да се види с осцилоскоп на крачета 3 и 4 на бобината. Пък ако намериш осцилоскоп може да се види и датчик колянов вал на крачета 1 и 2 на неговата букса. Също трябва да се проверят и кабелите на датчика.
Мнението беше редактирано от Коцето: 07 април 2018 - 14:30
boreto Yambol
09 април 2018 - 10:34
Е Гати и скапаната щайга. Ток на входа на бобината има. Датчика на колянов вал ми дава 493 ома между първо и второ краче. Всичко изглежда наред и не пали и не пали,никакъв четлак, щайгата и с щайга . X16SZ мотора има ли комутатор?възможно ли е от датчика за детонация да няма въобще ток и как се проверява той? Четох и за някакво голямо реле което подавало ток на ЕКУ ,то пък има ли го на тоя мотор и къде е?
Мнението беше редактирано от boreto Yambol: 09 април 2018 - 12:16
Мнението беше редактирано от boreto Yambol: 09 април 2018 - 12:16
Petar Kolev 84
13 януари 2025 - 18:43
boreto Yambol, на 09 април 2018 - 10:34, каза:
Е Гати и скапаната щайга. Ток на входа на бобината има. Датчика на колянов вал ми дава 493 ома между първо и второ краче. Всичко изглежда наред и не пали и не пали,никакъв четлак, щайгата и с щайга . X16SZ мотора има ли комутатор?възможно ли е от датчика за детонация да няма въобще ток и как се проверява той? Четох и за някакво голямо реле което подавало ток на ЕКУ ,то пък има ли го на тоя мотор и къде е?
Колега
Здравейте,какъв се оказа проблема при вас?Аз имам същия проблем в момента.
Митака8606
03 март 2025 - 14:44
Митака8606
03 март 2025 - 14:54
Здравейте проблем с моята Астра е с първото стартирането двигатера няма значение по кое време е,запалва за 5-6-7секунди и изгасва след това следва яко въртене на стартира и на 7-910 път запалва трудно,след това пали и върви,в рамките на 3-5 часа запалва и после пак не иска като изтине.