Дебитомер
Swing 19 май 2007 - 12:34
Приятели... Целия ви проблем идва от това, че говорите за двата различни вида дебитомери. Едните наистина са с клапа свързана към потенциометър, която се отваря различно според въздушния поток, който преминава през нея. Според това колко се отваря клапата се променя съпротивлението от потенциометъра и с още няколко параметъра се определя масата на навлизащия въздух. Такъв вид дебитомер съвсем логично малко ограничава въздушния поток, реагира по-бавно, освен това има износващи се части, по-обемист е и в по-новите системи не се използва. Но който е виждал по-стари системи Jetronic и Motronic го познава много добре.
Другия дебитомер е с нажежаема жичка, поставена на пътя на въздушния поток. През нея се пропуска ток, който я кара да се загрее. Това води до увеличаване на съпротивлението й. Да, но пък въздушния поток я охлажда и съпротивлението й се намалява, което означава че отново се увеличава големината на тока през нея. Процеса се повтаря многократно до постигане на равновесно състояние. И цялата работа е, че масата на навлизащия въздух се определя според големината на тока, която поддържа съпротивлението на нажежаемата жичка с постоянна стойност.
Стига толкова за дебитомерите... да поразсъждаваме малко по темата При газовата уредба дебитомера не играе. Знаеш как е там - въздуха, който преминава през плочката създава разреждане и засмуква необходимото количество газ. Тоест, ако караш на газ е все едно дали имаш или нямаш дебитомер. Обаче пък постоянно ще ти свети check engine лампата. Какво става, ако решиш да караш на бензин... ами нищо драматично Колата пак ще работи, но в авариен режим (check engine свети), защото ще си търси дебитомера. И понеже го няма ще си определя количеството въздух приблизително според оборотите на двигателя и положението на дроселовата клапа.
И накрая - защо ти е да махаш дебитомера, ако работи?
Другия дебитомер е с нажежаема жичка, поставена на пътя на въздушния поток. През нея се пропуска ток, който я кара да се загрее. Това води до увеличаване на съпротивлението й. Да, но пък въздушния поток я охлажда и съпротивлението й се намалява, което означава че отново се увеличава големината на тока през нея. Процеса се повтаря многократно до постигане на равновесно състояние. И цялата работа е, че масата на навлизащия въздух се определя според големината на тока, която поддържа съпротивлението на нажежаемата жичка с постоянна стойност.
Стига толкова за дебитомерите... да поразсъждаваме малко по темата При газовата уредба дебитомера не играе. Знаеш как е там - въздуха, който преминава през плочката създава разреждане и засмуква необходимото количество газ. Тоест, ако караш на газ е все едно дали имаш или нямаш дебитомер. Обаче пък постоянно ще ти свети check engine лампата. Какво става, ако решиш да караш на бензин... ами нищо драматично Колата пак ще работи, но в авариен режим (check engine свети), защото ще си търси дебитомера. И понеже го няма ще си определя количеството въздух приблизително според оборотите на двигателя и положението на дроселовата клапа.
Вымпел 19 май 2007 - 14:54
Swing, на May 19 2007, 12:34 PM, каза:
Приятели... Целия ви проблем идва от това, че говорите за двата различни вида дебитомери. Едните наистина са с клапа свързана към потенциометър, която се отваря различно според въздушния поток, който преминава през нея. Според това колко се отваря клапата се променя съпротивлението от потенциометъра и с още няколко параметъра се определя масата на навлизащия въздух. Такъв вид дебитомер съвсем логично малко ограничава въздушния поток, реагира по-бавно, освен това има износващи се части, по-обемист е и в по-новите системи не се използва. Но който е виждал по-стари системи Jetronic и Motronic го познава много добре.
защо ми е да го махам ли,ми аз карам 1.816волта екотек,и искам да слагам газ но при моя мотор имало вероятности от детонация при която най много страда дебитомера/лек полъх и жичката е чао/за това мисля да го махна и да сложа на негово място тръба и ако ще карам на бенз си го слагам
beos 19 май 2007 - 15:07
Аз си мисля, че ти трябва дебитомер, ако ползваш газов инжекцион .. НО ако ползваш газова уредба с плочка няма да ти е необходим ..
Няма ли да работи колата по-добре и по сигурно - без "полъхвания" на жичката :) ако си газов инжекцион ?
Няма ли да работи колата по-добре и по сигурно - без "полъхвания" на жичката :) ако си газов инжекцион ?
i_p 19 май 2007 - 15:14
kalashnikow, на May 17 2007, 05:43 PM, каза:
Аз не мога да разбера какъв ти е проблема толкова се святкаш хвани махни дебитомера пробвай и кажи дали може или не.Като гледам уж си компетентен ама не сигурен. Друго нема.
VUTE 19 май 2007 - 16:56
Swing, на May 19 2007, 12:34 PM, каза:
Хмм това го бях забравил
ПП kalashnikow няма нужда да пишеш с големи букви, нали съм малък и ми е добро зрението още
Вымпел 19 май 2007 - 18:09
i_p, на May 19 2007, 03:14 PM, каза:
викаш,"друго НЕМА "
ами ако сондирам мнения защото искам да си монтирам обиктовенна газова и това ми е основния проблем?
DJ IMC 18 юли 2007 - 13:27
Джесика нещо е болничка...от една-две седмици започна да и светва чек-а...както си карам изведнъж придърпва и светва...след малко пак придърпва и чека гасне. След интервенция с кламер показа две грешки:
19 - RPM signal (crankshaft sensor) Incorrect signal
74 - Air Flow Sensor (AFS) High voltage
Понеже останах с впечатление, че грашките обикновено излизат като мина през някоя неравност и "друсне" се въоръжих с WD40 и напръсках буксите съответно на датчика за положението на коляновия вал и на дебитомера (ако правилно съм разбрал, че грешка 74 се отнася за него...)
След WD намесата не съм засичал грешка 19, но 74 продължава да излиза :-/ Понякога се случва колата да се дави, гасне и после няма палене докато не рестартирам ЕКУ-то...вече през 2 дни сверявам часовника, дееее#@!
Има ли начин да се провери дали дебитомера е заминал или това е просто калпава връзка, защото на моменти колата си работи перфектно...минавам примерно 60 - 70 км без да светне чека и чак тогава светва.
Екскюзе ако в някоя тема е коментирано, но не съм мяркал подобна :-/
Пропуснал съм да напиша...мотора е C20NE '93, а дебитомера е такъв:
19 - RPM signal (crankshaft sensor) Incorrect signal
74 - Air Flow Sensor (AFS) High voltage
Понеже останах с впечатление, че грашките обикновено излизат като мина през някоя неравност и "друсне" се въоръжих с WD40 и напръсках буксите съответно на датчика за положението на коляновия вал и на дебитомера (ако правилно съм разбрал, че грешка 74 се отнася за него...)
След WD намесата не съм засичал грешка 19, но 74 продължава да излиза :-/ Понякога се случва колата да се дави, гасне и после няма палене докато не рестартирам ЕКУ-то...вече през 2 дни сверявам часовника, дееее#@!
Има ли начин да се провери дали дебитомера е заминал или това е просто калпава връзка, защото на моменти колата си работи перфектно...минавам примерно 60 - 70 км без да светне чека и чак тогава светва.
Екскюзе ако в някоя тема е коментирано, но не съм мяркал подобна :-/
Пропуснал съм да напиша...мотора е C20NE '93, а дебитомера е такъв:
SpaceWalker 18 юли 2007 - 13:37
Колега, абсолютно същият проблем имам и аз!
Карам карам, почва да се дави, рестарт на ЕКУто и ок.
74 грешка и при мене, но друга уж нямах.
И се дави и придърпва като при тебе!
Със сигурност дебитомера е заминал, проверих го вече, сложих читав и нещата се оправиха.
Споделяй още нещо ако знаеш как да оправяме проблема!
Карам карам, почва да се дави, рестарт на ЕКУто и ок.
74 грешка и при мене, но друга уж нямах.
И се дави и придърпва като при тебе!
Със сигурност дебитомера е заминал, проверих го вече, сложих читав и нещата се оправиха.
Споделяй още нещо ако знаеш как да оправяме проблема!
DJ IMC 18 юли 2007 - 13:41
И при теб ли грешка 74 излиза когато си поиска?
Защото при мен примерно днес...паля си колата, всичко е ОК. Тръгвам към Пловдив на бачкане, минавам си 36-те км до там - всичко си е ОК...и на едно от кръстовищата тръгнаха да падат оборотите и точно преди да изгасне подскочиха до към 1500 и...светна чека...малко по-късно по същия начин изгасна и си пристигнах на бачкането без проблем. Снощи ресетвах ЕКУ-то и съм сигурен, че ако сега направя тест с кламера ще ми покаже 74 :-/
Защото при мен примерно днес...паля си колата, всичко е ОК. Тръгвам към Пловдив на бачкане, минавам си 36-те км до там - всичко си е ОК...и на едно от кръстовищата тръгнаха да падат оборотите и точно преди да изгасне подскочиха до към 1500 и...светна чека...малко по-късно по същия начин изгасна и си пристигнах на бачкането без проблем. Снощи ресетвах ЕКУ-то и съм сигурен, че ако сега направя тест с кламера ще ми покаже 74 :-/
SpaceWalker 18 юли 2007 - 13:50
За съжаление такъв ми беше проблема точно преди да гръмне дебитомера, след това направо си умря.
Иначе да error 74 AIR FLOW HIGH VOLTAGE!
Друго не ми излиза, а за тресенето ми подметнаха, че може да имам запушена дюза!
Иначе да error 74 AIR FLOW HIGH VOLTAGE!
Друго не ми излиза, а за тресенето ми подметнаха, че може да имам запушена дюза!
SpaceWalker 18 юли 2007 - 14:16
Еми наложително е!
Аз още не съм намерил!
Пробвах го на един приятел от НЕто и видях какво става.
Успех!
Аз още не съм намерил!
Пробвах го на един приятел от НЕто и видях какво става.
Успех!
DJ IMC 20 юли 2007 - 11:41
Woooo-Hooooooo(чете се бавно с учудена нотка в гласа). 420 български лева Баси случая
Жоро 20 юли 2007 - 11:55
DJ IMC, на Jul 20 2007, 12:41 PM, каза:
Woooo-Hooooooo(чете се бавно с учудена нотка в гласа). 420 български лева Баси случая
Пробвал ли си да го почистиш? На мен ми го напръскаха със спрей за карборатори и след това го продухаха под налягане с обдухващ пистолет. Няма да ти кажа колко кир изтече. Мисляче може да го пробваш особено ако имаш спортен филтър!
DJ IMC 20 юли 2007 - 12:00
Той по-зле няма на къде да стане, та това ще го пробвам още утре. Стискайте палци, че като я чух тая цена днес...още не може да ми слегне настръгналата коса
А иначе конусче нямам...в смисъл имам де...ама не е на колата С ориджинъл кутията съм си...за сега...
А иначе конусче нямам...в смисъл имам де...ама не е на колата С ориджинъл кутията съм си...за сега...
Жоро 20 юли 2007 - 12:19
DJ IMC, на Jul 20 2007, 01:00 PM, каза:
Той по-зле няма на къде да стане, та това ще го пробвам още утре. Стискайте палци, че като я чух тая цена днес...още не може да ми слегне настръгналата коса
То и аз съм си с ориджинал кутия, ама и с панелно K&N-че и колкото и да е умаслено все си минава мърсотия...
Gal 21 юли 2007 - 13:04
Илиански, на C20NE-то ,ама Вектра, същите ядове с дебитомера и адски разход...цифрата пак беше злобна...отвори го един приятел и смени едно термосъпротивление, което уж го нямаше...ама се намери и заспа...ако има кой да го види...ако не аз ше го организирам, ама как стане....без дебитомер да си....ако има от кой да вземеш...на вектрата е друг...
SpaceWalker 23 юли 2007 - 15:00
Тоя дебитомер се води с жичка и вътре има една малка платка, на платката нищо и няма ама така и няма сигнал към буксата. След като се сложи читав дебитомер, трябва ли да се изчисти компютъра от грешките, че и като го смених пак глъхнеше, но лампата за ламбдата изгасна и не играеха оборотите.
Такъв дебитомер могат да ми донесат от Германия за 110-120 Евра, ама нали се сещаш, че не ми се дават толкова пара за дебитомер и то на 13 годишна кола
Тука оригинален на Бош е 350лв!
Такъв дебитомер могат да ми донесат от Германия за 110-120 Евра, ама нали се сещаш, че не ми се дават толкова пара за дебитомер и то на 13 годишна кола
Цоньо Хадживеликов 23 юли 2007 - 15:25
SpaceWalker, на Jul 23 2007, 04:00 PM, каза:
Тоя дебитомер се води с жичка и вътре има една малка платка, на платката нищо и няма ама така и няма сигнал към буксата. След като се сложи читав дебитомер, трябва ли да се изчисти компютъра от грешките, че и като го смених пак глъхнеше, но лампата за ламбдата изгасна и не играеха оборотите.
ако ви се експериментира с втора употреба може да потърсите в моргата на Недялко от Болярово/Хасково
Цените на пича са доста поносими,а и дава некаква гаранция
Е това все пак е лично мнение аз купих доста работещи неща на смешни цени ето ви телефона му
0898739730