Опел Клуб България

»
Вход Регистрация Потребители Ново съдържание Промени на статуса
« Back to Електрическа инсталация и електроника

Минусовият кабел на зафира В бензин грее много

angel-zafira снимка angel-zafira 30 август 2024 - 21:10

(опитах се да отговоря във важната тема за кабелите, но ми дава грешка, заради това пускам нова тема)

Основният минусов кабел ми грее веднага след като запаля колата. И грее яко. Не знам от колко време. Днес го разбрах.

https://imgur.com/a/8C5YkyU

Точно където е стрелката започва да грее в момента на запалване и достига сериозни температури.

В момента колата е с чисто нов акумулатор, който на свободно състояние е 12.67 волта. На празен ход зарежда на 13.85 с включена музика и фарове.

На изключен двигател като меря с мултицета слагам положителната сонда на плюса на акумулатора
и минусавата на шасито дава 12.67
и минусавата на алтернатора дава 12.67
и минусавата на двигателя дава 12.67
точно колкото дава и директно върху клеймите на акумулатора.

Според приятел майстор проблемът ми е или в дефектен стартер или дефектен алтернатор.

Този кабел, който съм посочил в снимката и който започва да грее точно където е кримпнат, дали е възможно да е проблемен? Той докъде стига? Евентуално да си взема кабел от морга и да го сменя. Колко е заврян? Не мога да се ориентирам, малко е гъсто всичко.

Днес се опитах да отида при двамата топ пазарджишки ел техници, но ми казаха, че от петък за петък няма как да ме вземат.

Утре планът беше да си ходя към София. Предполагам, че съм карал така хиляди километри, но сега като знам и не ми се тръгва :( Приемам съвети :)
Отговори

IvailoM снимка IvailoM 30 август 2024 - 21:18

Нищо ново под слънцето. Имаш кофти връзка по линия на този кабел, най-често е във фабричното кримпване.

И да знаеш, че раздел Важни теми НЕ е за това всеки да си поства проблема, а се създават теми, показващи решени проблеми и/или добавяне на екстри примерно!
Отговори

angel-zafira снимка angel-zafira 30 август 2024 - 21:51

Това за кабела ми звучи добре.

А какво е решението? Кабел от морга или по магазините има такива? Заместител?
Отговори

IvailoM снимка IvailoM 30 август 2024 - 22:12

Презапоява/кербова се. Най-лесно е да се пробият 2 дупки на мястото на кербовката, нагрява се с поялник и през дупките се вкарва тинол. Кабелът от моргата е съшия, като твоя. Най-добре е да се свали цялата линия и да се профилактира.
Мнението беше редактирано от IvailoM: 30 август 2024 - 22:53
Отговори

Ne6to Smisleno снимка Ne6to Smisleno 31 август 2024 - 12:42

Грееш обувката с газова горелка и буташ тинол вътре.
Отговори

Стаевски снимка Стаевски 31 август 2024 - 22:19

Без някакъв флюс, колкото и да го грееш, спойката няма да стане.
пробвай да прекербоваш. Нека ти го направи човек с опит.
Нека е готов и за алтернативата -
-рязане на греещия проводник до клемата
-подходящо удължаване /ако е необходимо/ - смятай го за необходимо
-слагане на нова кабелна обувка с походящи размери
-стягане на обувката към съществуващите отвори на оригиналната клема. Да контактува директно с клемата, не през друга обувка
Аз го прекербовах с подходяща преса. Може би вече две години нямам проблем...

Въпросния кабел би трябвало да е масата към стартера. При мен отива до болт прикрепящ стартера към двигателя/скоростната кутия
Дано не бъркам.
Пробвай при запален двигател да мериш между минус на акумулатора / оловото/ и :
-двигателя
-шасито
Където измериш по-голямо напрежение, кабела отива там.

И като допълнение с уважение към колегите:
Не може да имаш лоша връзка някъде по кабела, а да грее на друго място, различно от "някъде"-то.
Мястото на лошата връзка е там, където грее.
Мнението беше редактирано от Стаевски: 31 август 2024 - 22:26
Отговори

k opel e снимка k opel e 31 август 2024 - 22:47

Не е само минусовата клема. И плюсовата и двойната на стартера и масата на мотора. Търси някой, който го е правил и да започва с дупчене и спойки. Ако оставиш така нещата, зимата ще почнат да гърмят модули.
Отговори

Стаевски снимка Стаевски 31 август 2024 - 23:04

:Що плашиш човека сега :icon_wink2:
Може и само минусовата да е.
Другите ако не топлят, да не ги пипа.
Мерене на пад на напрежение- но не от майстора приятел с дефектния стартер или дефектния алтернатор
Внимателно пипане с ръка по съответните връзки.
Може и с термо камера, видимо да се открият проблемни места...
Отговори

tisho.74 снимка tisho.74 01 септември 2024 - 00:11

Да бе, да, щото тоя филм не е игран десетки пъти... Всичко е за правене и се прави изключително успешно. Така че е най-добре да се почва без да се отлага;-)
Отговори

k opel e снимка k opel e 01 септември 2024 - 05:03

Стаевски, на 31 август 2024 - 23:04, каза:

:Що плашиш човека сега :icon_wink2:
Може и само минусовата да е.
Другите ако не топлят, да не ги пипа.
Мерене на пад на напрежение- но не от майстора приятел с дефектния стартер или дефектния алтернатор
Внимателно пипане с ръка по съответните връзки.
Може и с термо камера, видимо да се открият проблемни места...

Никой никого не плаши. Като авто електромеханик със стаж 30 години от които 10 в автокранова база му казвам какво да прави. Прави греещата и мерене наред, кои други връзки са за ремонт. А, че модули гърмят от това гърмят. И доста помпи на дизели VP44 от това са гръмнали. И компютри на бензинови. Достатъчно е да се види хилзена на инсталацията дали е "Delphi Turkie" и всичко е ясно.
https://scontent-sof...hqQ&oe=66D99372
https://scontent-sof...tww&oe=66D9B50F
https://scontent-sof...Wgg&oe=66D991E7
https://scontent-sof...fyg&oe=66D9B5AA
https://scontent-sof...aNQ&oe=66D9B7EF
Мнението беше редактирано от k opel e: 01 септември 2024 - 05:09
Отговори

Ne6to Smisleno снимка Ne6to Smisleno 01 септември 2024 - 09:51

От тея години орлите имат много проблеми с кербовките, Аз лично мойте ги правих по елементарния начин. Оги е по-голям факир.

Както добави - флюсче, газова горелка и тинол. То като цяло и друга киселина става, ако имаш под ръка. Понеже по други причини си бера силови кабели от моргите - от бНв никога не съм попадал на такъв дето да има нужда от оправяне. Орлите от тея година нямат един читав няма.

Както е казал колегата, за някой с опит е въпрос на няколко минути да ги оправи.
Отговори

ivan_pop снимка ivan_pop 01 септември 2024 - 12:38

С газова горелка и пистолет за топъл въздух е малко опасно, че вдигат много градуси.По-добре е станция за горещ въздух(като на една от снимките).Тинола на CYNEL се топи перфектно на 300* и за флюс фосфорна киселина.
Отговори

ufer снимка ufer 01 септември 2024 - 17:24

И аз съм го играл този филм, дори си имам едно джезве за калаена баня. Една зима сложих 3 нови масови кабели на ГСИ-то и не пали, и не пали като хората, докато не смених плюсовия кабел - чисто нов и с нови клеми. Номерът беше кербовката - дадох го в Елкабел за професионално кербоване и машинката започна да пали само с поглед. Изводите всеки си ги прави сам!
Отговори

angel-zafira снимка angel-zafira 01 септември 2024 - 17:35

С тъста се хванахме в събота сутринта поразглобих каквото можах кабела, за да е "по-изваден".

Заголих 3-5мм кабела от изолацията веднага след кербовката и с газова горелка нагряхме доволно кербовката. Слагахме някаква "флюс" която той извади на парчета "кафяви кристали" и пъхахме тинол доволно отвсякъде. Бая тинол велзна в кербовката.

Вчера колата я тествах няколко пъти и пазарджик-софия кабелите не заграхя изобщо.

Предполагам, че проблема съм го имал от поне 2 години.
Защо смятам че съм имал проблемът от години? Защото преди 2 години в гърция ми се прецака централният екран, който показва температура радио и т.н. - появиха се артефакти. След като оправих кабела се оправи и екрана..
Но по-важната причина е че имам USB зарядно в запалката с екранче за напрежението. Никога не съм виждал там над 13 волта. Предполагах, че вътрешната система е някак по-ниска... Глупости на търкалета. Откакто калайдисахме кербовката уредчето на запалката показва 13.8 на празен ход и до 14.2 при обороти.

Като за толкова масов проблем съм изненадан, че няма клипове как се сменят кабелите и да е обяснено. Явно опитът ми с октавия мк1 е малко извартен, че тя е на базата на голф4, а от тази платформа има продадени не знам си колко бройки из целия свят.

Това с меренето не мога да го схвана. Как хем хващам минуса на оловото на акумулатора хем меря напрежение? Как ще взема плюс на двигателя за да видя? Алтернаторът е зад двигателя - не виждам как ще измеря там плюса.

Пробвах на запален двигател да меря плюс на оловото на акумулатора, а минус на двигател/алтернатор/ламарина -> навсякъде е 13.8 твърдо.

Друго, което набклюдавам е, че от скоро започна да придърпва чат пат- все едно свещите ми имат драма, но без check endgine. Предполагах, че съм за свещи - тези са на 45 000км. След процедурата с кабела не наблюдавам прекъсване при ускорение.
Мнението беше редактирано от angel-zafira: 01 септември 2024 - 18:30
Отговори

ivan_pop снимка ivan_pop 01 септември 2024 - 18:53

angel-zafira, на 01 септември 2024 - 17:35, каза:

Това с меренето не мога да го схвана. Как хем хващам минуса на оловото на акумулатора хем меря напрежение? Как ще взема плюс на двигателя за да видя? Алтернаторът е зад двигателя - не виждам как ще измеря там плюса.

Трябва да се измери напрежението от двете страни на кербовката при включени всички ел. консуматори.За целта единия край на мултицета се "забива" на оловната клема на акумулатора а другия край се забива в кабела след кербовката.В идеалния случай трябва да е нула напрежението.
Отговори

k opel e снимка k opel e 03 септември 2024 - 09:12

[quote name='angel-zafira' timestamp='1725204953' post='1412202']
С тъста се хванахме в събота сутринта поразглобих каквото можах кабела, за да е "по-изваден".

Заголих 3-5мм кабела от изолацията веднага след кербовката и с газова горелка нагряхме доволно кербовката. Слагахме някаква "флюс" която той извади на парчета "кафяви кристали" и пъхахме тинол доволно отвсякъде. Бая тинол велзна в кербовката.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Браво! Добър вариант сте избрали. Можеше и да пробвате по моя начин с дупките, но и така става. Като си бил в София да сме се разбрали да ти замеря да се види къде още има за поправка и да ти закове 14,2 волта.
Мнението беше редактирано от k opel e: 03 септември 2024 - 09:15
Отговори

angel-zafira снимка angel-zafira 03 септември 2024 - 11:35

Здрасти, аз пробвах с дупка, но явно съм продупчил прекалено навътре, защото до кабел не видях да стигна, при което тъста ме спря да дупча по-близо до проводника.

Колата ми не е била при майстор вече 45 000км и с драго сърце бих отишъл някой да ѝ хвърли едно око. Ще пиша на ЛС за контакти :)
Мнението беше редактирано от angel-zafira: 03 септември 2024 - 11:35
Отговори

Стаевски снимка Стаевски 04 септември 2024 - 21:51

С този колофон едва ли се е почистила цялата смрад от окис вътре около проводника.
При ползването на киселина /дори фосфорна/, пак трябва да измиеш обилно с вода. Иначе шупва точно в края на кербовката и се прецакваш.
Провери и за други връзки с голямо съпротивление. Най-малкото - дали топли някъде. Като позахлади е по-лесно. Палиш и пипаш внимателно с ръка или намери някой да ти замери падовете/съпротивленията при връзките.
Дано кара тази спойка, дето сте я направили... тази зима оглеждай за бяло-зелена смрад дето влиза проводника
От опит го казвам. Амен амен 30 годишен стаж като електричар :icon_wink2:
Отговори

Д-и-м-о-в снимка Д-и-м-о-в 08 септември 2024 - 18:08

И сноп от Австрия грее. Явно няма значение откъде е.

Моят съвет, също като "гаден електричар" - вадиш инсталацията и я ПОДМЕНЯШ! С нови кабели, обувки, с изолирбанд, както си трябва.
За клемите съм го измислил с медна шина и медни клеми(купил съм си). Шината ще изпълнява задачата на "кербовките". За нея ще бъдат завити новите обувки. Повярвайте, ще стане най-добре от всичките упражнения. Такова нещо, където текат токове от сорта на 40-50-80 ампера, други решения няма. Особено, когато и кабелите са станали "зеленясали" и като чукнеш с пръст(нокът), падат лайна от него. ЗаеБи тая работа със "замазване на положението". Няма да стане.

Кабелът от алтернатора до стартера е 16 квадрата(обикновено), автоматично се прави 25. Останалите са по 35 (маса от двигател до клема минус и плюс от стартер до плюс клема на акумулатор). Мериш по стария, режеш, кербоваш кабелна обувка(медна, покалаена - три ъглови и две прави за съответното сечение кабел или две ъглови и три прави беше, мисля тази на алтернатора беше пак права, но няма значение +- една кабелна обувка). И така имаш чисто нова инсталация, която ще държи в следващите 10-15, че може и 20 години. Правиш един път и не се занимаваш вече с това. Кабелите с всичкото ще излязат не повече от 40-50 лева. Трудът от "теб и някой приятел" или друго място.
По-хубава работа не може да направите. Всичко друго е компромис, ала-бала с елементи на шики-мики и замазване с мръсен парцал по прозореца.
Мнението беше редактирано от Д-и-м-о-в: 09 септември 2024 - 12:59
Отговори

Rosen Popov снимка Rosen Popov 09 септември 2024 - 17:15

Д-и-м-о-в, на 08 септември 2024 - 18:08, каза:

По-добра електрическа сглобка от спойката няма, кербовката пести време и пари, затова е подходяща за автомобилостроенето. Запояването на кербовките си върши перфектна работа, стига да имаш опит, можеш да я направиш без да останат никакви мизерии вътре. Това да не е гипс? Капилярно спояване е!

Любимият ми флюс за едри работи, за платки не е подходящ: https://dikarconsult...er-rosol-3.html
Отговори
Хостинг от NS1.bg
Хостинг от NS1.bg