Опел Клуб България: Astra H Z16XEP - Опел Клуб България

Прехвърляне към съдържание

Страница 1 от 1
  • Вие не можете да започнете нова тема
  • Затворена за Коментари

Astra H Z16XEP гасне 5сек. след запалване, независимо топла или студена

#1 Потребителят не е активен   Agenta_rz 

  • Не спазва ЗДвП
  • Група: Потребители

  • Автомобил:Astra H Z16XEP & Corsa B X10XE
  • Населено място:Варна/Разград
  • Пол: Male
  • Мнения: 175
  • Регистриран: 17.05.2006

  Публикувано: 10 август 2018 - 11:45

Здравейте колеги,
колата е Astra H Z16XEP с газов инжекц. GasControl, доколкото знам монтиран в Италия. Имам я отскоро и както се очакваше се почна с проблемите...

Ще започна малко по отзад...
9/10 пъти пали трудно първия път, всмисъл върти около 3-4сек. докато запали. След това, ако се угаси и се запали пак, независимо топла или студена, пали без проблем. Ако престои 20-30мин. от последното гасене на двигателя отново пали трудно.
От няколко дни проблема се задълбочава... като достигне 70градуса на антифриза, следен по борд компютър и Op-com, оборотите започват да играят нагоре надолу. отначало в по малък диапазон 800-1000, като постепенно става все по голям, 800-1500, и в един момент колата угасва. Палиш, оборотите отново са нестабилни и угасва.
Ако се подаде газ и мине около 2000 оборота, и се задържи газта, оборотите са постоянни и не се променят. Ако е под 2000 се менят 800-2000-800-2000...
Всички симптоми са напълно еднакви както на газ, така и на бензин.

Понеже незнам какво точно е правено по колата, нещата който съм забелязъл.
Имаше грешка на EGR, свалих го, видях че е затапен с плътна метална пластина (гарнитура), напръсках го с WD40, кисна сигурно 2-3часа, докато си човъркам други неща по колата. Раздвижи се, смазах клапата и оста й със специална медна високотемпературна смазка. Монтирах го отново с пластината. Грешка не се е появавала вече около 500км.
Сменен сензора/датчика на коляновия вал, поради съмнения в него, но при проверка на оригиналния се оказа че си е изправен.
Температурния датчик за антифриза е изправен. Проверяван при студен и при топъл двигател, в норми е.

Не изкарва никакви грешки, както при самодиагностика, така и на Op-com.

Edit:
Нови симптоми...

Сменен е и температурния датчик, въпреки, че не беше проблемен според тестовете в хладилника и на котлона, и измерването с мултимер.
Проверени са всички сигнали който влизат в ECU (двете 64пинови букси), всичко е както го дават в Autodata.
Вече гасне 5сек. след като запали, независимо топла или студена.
Пробвах да обогатя сместа, като вместо температурния датчик вързах потенциометър. При -12 градуса (доста богата смес), не гасне, но е на ръба и оборотите играят нагоре надолу 400-1500-400-1500... Изключвам възможността да смуче въздух някъде след MAP и MAF сензорите, защото при обогатяване на сместа и смуче въздух от някъде оборотите щяха да се вдигнат доста. Компресията и на 4-те цилиндъра е идеална. Не пуши, не съм забелязъл да изчезва масло, за малкото км. които можеше да се кара.

Покарах я вчера известно време (на бензин, завил съм кранчето на газта на бутилката отзад), доста зор беше докато изляза от Варна, на всеки светофар или изключване от скорост гасне. От Чайка до светофара над Метро, гаснеше постоянно. Интерестно че на следващия светофар не угасна, беше червено и чаках поне 20-30сек, потеглих си без проблеми, излязох на магистралата, настъпах я доволно до разклона за Слънчево (около 15-20км. са), пусках я поенерция отвреме навреме, не гаснеше, стигнах разклона, обърнах и спрях. Не ще да гасне. Оборотите бяха малко нестабилни, нещо от сорта на 50оборота, не повече, играят нагоре дадолу. Форсирам на място, чакам да се успокоят пак, не гасне. Така поне 5мин. на място. Изгасих, запалих, работи 5сек. и угасна, паля пак, 5сек. и гасне. Като дам газ и мина над 2000оборота, и ги задържа, и не гасне, паднат ли надолу пак гасне. От там вече пуснах да записвам живи данни, ама не забелязвам нещо нередно и в тях. Та запалих и преди да е угаснала, газ и първа... до Варна постоянно на скорост и газ. Влязох във Варна, спирам на първия светофар с нагласата да угасне и да паля като светне зелено, ама не гасне. Прекосих пак цяла Варна, не угасна никъде. Спрях на един паркинг, оставих да поработи малко на място, угасих, паля пак, 5сек. и гасне.... едвам се прибрах пак до нас.

Live Data от Op-Com.
https://drive.google...iew?usp=sharing
https://drive.google...iew?usp=sharing
https://drive.google...iew?usp=sharing

Мнението беше редактирано от Agenta_rz: 16 август 2018 - 11:35

Публикувано изображение
Внимавай какво си пожелаваш!

Споделете тази тема чрез:


Страница 1 от 1
  • Вие не можете да започнете нова тема
  • Затворена за Коментари

1 потребител(и) четат тази тема
0 регистрирани, 1 гости и 0 анонимни потребители


Хостинг от NS1.bg
Хостинг от NS1.bg