Липсващи пиксели на бордовия компютър
Гостkaloiancho_* 13 ноември 2005 - 18:26
Имам проблем с бордовият компютър на опел Вектра Б - има няколко изгорели реда на дисплея и доста трудно се чете информацията от него. Някои има ли идея колко струва нов такъв или втора употреба? Или ако някой е имал такъв проблем да сподели опита си..
Благодаря предварително.
Благодаря предварително.
Владо 13 ноември 2005 - 18:36
не се оправя за съжаление , няма и 2ра употреба много много
мен ми предлагат един за 300лв ама да си ядат краката :D :D :D
все пак - МИД или ТИД търсиш ?
мен ми предлагат един за 300лв ама да си ядат краката :D :D :D
все пак - МИД или ТИД търсиш ?
Гостkaloiancho_* 14 ноември 2005 - 01:54
Така, значи модела е МИД - вектрата е CDX. Има няколко реда които не се виждат, четох на няколко места че може би проблема е лош контакт между дисплея и лентата или лентата и платката която го свързва, някой пробвал ли се е да реши този проблем като запои по-добре тази лента? Или проблема е вътре във самата лента? Някои търсил ли е такъв дисплеи по моргите и каква цена е ако да? И още нещо - тези дисплеи за бордовите същите ли са и като за опел омегите?
_-^Pampi^-_ 15 ноември 2005 - 15:56
Оправят се! До сега сам оправил един ТИД и един МИД и си работят повече от перфектно.
Ако имате подобен проблем, тук ще ви обесня как да го отстраните.
При MID (Multi Info Display)
Сега ще ви опиша как става магията:
Разглобявате си ТИД или МИД-а. Това става по следния начин.
Така изглежда самия ТИД или МИД когато го свалите. Този белия капак е по рядко срещан, по често са с черен капак.
Свалянето на капака става като натиснете 4-те зъбчета по този начин
След свалянето на капака, ще трябва да разпоите 3 пластинки(проводници), за да отделите самата платка от долната(външна) част на пластмасовия(черния в случая) капак.
Става с поялник по този начин:
Така трябва да изглежда след разпояването
А това е полу разглобения му вид и необходимите инструменти за работа
Това е лентовия кабел който свързва самия дисплей с платката
За да освободим платката трябва да се разпоят с помощта на поялник тези крачета.
! Тази допълнителна платка с крачета не е при всички МИД-ове. При моя нямаше такова нещо. !
Така се издърпва платката когато сме готови с разпояването
После така...
До постигането на нещо такова
Разлепваме внимателно лентовия кабел от страната на платката. По принцип проблема е винаги там, пистите са прекъснати, пък те са от сребърен прах или нещо такова и не подлежат на запояване.
Взимате дисплея с лентовия кабел. Кабела е 2-пластов. От същата страна от която го разлепихте, на 5-6 мм почва втория пласт който представлява прозрачно фолио. Разлепяте го равномерно към 5 мм по цялата ширина на кабела. Разлепената стърчаща част от фолиото изрязвате внимателно до дъно с ножичка.
Кабела е боядисан с нещо като бежова боя от към пистите. Взимате "Кореселин" или и с една клечка за уши почиствате боята от пистите от към разлепената страна. За мен това беше най добрия вариант, с най малък риск от прекъсване на писти.
Така изглеждат пистите(не почистени) след разлепянето на кабела.
Почиствате добре контактите на платката. Става с макетно ножче(внимателно да не се прекъснат), или с финна водна шкурка (2000 например) става. С нещо остро като игла почиствате и между самите писти където ще контактува кабела. На края забършете със Спирт.
Когато свършите с почистването сте готови да залепите кабела за платката с помощта на електро проводимо лепило. Трябва да нагласите точно пистите на кабела с тези на платката.
! Ако нямате такова лепило, става и като сглобите точно дисплея с платката и изпълните платката с ластик за да контактува добре към кабела. Този вариант използвах аз. !
Пристягате със скоби за да се залепи равномерно
Когато се залепи напълно, продължавате по обратния ред...Сглобяването
При успешно спазване на описаното до тук, резултатът е на лице.
При TID (Triple Info Display)
Процедурите за ремонта са почти еднакви и при двата дисплея.
Така изглежда освободена платката при ТИД-а. Тук се вижда разликата от МИД-а...Пистите са по малко.
А така изглеждат почистените писти където контактува кабела. Разликата тук е че кабела е разделен на 4 части в края.
Почистването на кабела става по същия начин описан по горе.
Това е резултата от работата по моя ТИД
Аз номера го направих и при двата дисплея с изпъване на платката с ластик, вече повече от половин година работят без проблем.
Снимковия материал за МИД-а не е правен от мен, понеже аз нямах възможност да снимам когато оправях дисплея. Снимките ми бяха на компютъра и съм ги свалял от някакъв сайт който не помня вече.
Мойте снимки са за ТИД-а (последните 4-ри)
Ако имате подобен проблем, тук ще ви обесня как да го отстраните.
При MID (Multi Info Display)
Сега ще ви опиша как става магията:
Разглобявате си ТИД или МИД-а. Това става по следния начин.
Така изглежда самия ТИД или МИД когато го свалите. Този белия капак е по рядко срещан, по често са с черен капак.
Свалянето на капака става като натиснете 4-те зъбчета по този начин
След свалянето на капака, ще трябва да разпоите 3 пластинки(проводници), за да отделите самата платка от долната(външна) част на пластмасовия(черния в случая) капак.
Става с поялник по този начин:
Така трябва да изглежда след разпояването
А това е полу разглобения му вид и необходимите инструменти за работа
Това е лентовия кабел който свързва самия дисплей с платката
За да освободим платката трябва да се разпоят с помощта на поялник тези крачета.
! Тази допълнителна платка с крачета не е при всички МИД-ове. При моя нямаше такова нещо. !
Така се издърпва платката когато сме готови с разпояването
После така...
До постигането на нещо такова
Разлепваме внимателно лентовия кабел от страната на платката. По принцип проблема е винаги там, пистите са прекъснати, пък те са от сребърен прах или нещо такова и не подлежат на запояване.
Взимате дисплея с лентовия кабел. Кабела е 2-пластов. От същата страна от която го разлепихте, на 5-6 мм почва втория пласт който представлява прозрачно фолио. Разлепяте го равномерно към 5 мм по цялата ширина на кабела. Разлепената стърчаща част от фолиото изрязвате внимателно до дъно с ножичка.
Кабела е боядисан с нещо като бежова боя от към пистите. Взимате "Кореселин" или и с една клечка за уши почиствате боята от пистите от към разлепената страна. За мен това беше най добрия вариант, с най малък риск от прекъсване на писти.
Така изглеждат пистите(не почистени) след разлепянето на кабела.
Почиствате добре контактите на платката. Става с макетно ножче(внимателно да не се прекъснат), или с финна водна шкурка (2000 например) става. С нещо остро като игла почиствате и между самите писти където ще контактува кабела. На края забършете със Спирт.
Когато свършите с почистването сте готови да залепите кабела за платката с помощта на електро проводимо лепило. Трябва да нагласите точно пистите на кабела с тези на платката.
! Ако нямате такова лепило, става и като сглобите точно дисплея с платката и изпълните платката с ластик за да контактува добре към кабела. Този вариант използвах аз. !
Пристягате със скоби за да се залепи равномерно
Когато се залепи напълно, продължавате по обратния ред...Сглобяването
При успешно спазване на описаното до тук, резултатът е на лице.
При TID (Triple Info Display)
Процедурите за ремонта са почти еднакви и при двата дисплея.
Така изглежда освободена платката при ТИД-а. Тук се вижда разликата от МИД-а...Пистите са по малко.
А така изглеждат почистените писти където контактува кабела. Разликата тук е че кабела е разделен на 4 части в края.
Почистването на кабела става по същия начин описан по горе.
Това е резултата от работата по моя ТИД
Аз номера го направих и при двата дисплея с изпъване на платката с ластик, вече повече от половин година работят без проблем.
Снимковия материал за МИД-а не е правен от мен, понеже аз нямах възможност да снимам когато оправях дисплея. Снимките ми бяха на компютъра и съм ги свалял от някакъв сайт който не помня вече.
Мойте снимки са за ТИД-а (последните 4-ри)
VectraB 15 ноември 2005 - 16:39
Евала за изчерпателното описание.
Ако можеш да добавиш и малко снимки може да го оформим като статия и да го сложим в ремонти в главната на форума.
Ако можеш да добавиш и малко снимки може да го оформим като статия и да го сложим в ремонти в главната на форума.
VectraB 16 ноември 2005 - 09:55
tarambuka3500, на Nov 15 2005, 06:35 PM, каза:
абе за ТИД-а схемата е такава, но съм чувал че при МИДа има някакъв проблем и не може да се разглоби. Но не съм отварял МИД, та е не поитвърдено :(
убеден ли си, че този метод става и за МИД ?
<{POST_SNAPBACK}>
убеден ли си, че този метод става и за МИД ?
<{POST_SNAPBACK}>
MID-а си се разглабя много лесно, точно както на картинките горе. Аз има MID и засега нямам проблеми. Моя е с по-големия куплунг.
Отново Браво на _-^Pampi^-_. Това е смисъла на нашия форум !
Когато намеря време ще направя описанието на PDF и ще го сложа на 1 стр. като статия в ремонти.
Silver 18 ноември 2005 - 02:26
VectraB, на Nov 16 2005, 09:55 AM, каза:
MID-а си се разглабя много лесно, точно както на картинките горе. Аз има MID и засега нямам проблеми. Моя е с по-големия куплунг.
<{POST_SNAPBACK}>
<{POST_SNAPBACK}>
Аз също още нямам проблем.
Намерих си резервен МИД,но се оказа,че куплунга е като твоя(32 полюса,голям,сив),а моя е с жълтия куплунг.
Иначе:Браво на Пампи
Владо 18 ноември 2005 - 16:44
Пампи - да взема да ти пратя един ТИД а ? Ако имаш време де , че на мен тва ми е проблема . Напълно е изгаснал , така я купих
_-^Pampi^-_ 19 ноември 2005 - 01:53
LET's fly, на Nov 18 2005, 04:44 PM, каза:
Пампи - да взема да ти пратя един ТИД а ? Ако имаш време де , че на мен тва ми е проблема . Напълно е изгаснал , така я купих
<{POST_SNAPBACK}>
<{POST_SNAPBACK}>
От какво е изгаснал обаче? Да не би нещо да му е изгоряло и да не му свети напълно дисплея. Иначе незнам ти си втория който иска да му оправям дисплея. Освен едно ателие да отворя и електротехник да ставам
tarambuka3500 19 ноември 2005 - 14:04
ако е напълно изгаснал, може да са му изгорели крушките - провери ли ги ?
_-^Pampi^-_ 19 ноември 2005 - 17:35
и да са му изгорели крушките, през деня пак се вижда малко
Владо 20 ноември 2005 - 01:19
не свети грам.... а ме мързи да го свалям.
Иначе си купих лостче с конторл за МИД и трябва само да видя цвета на буксата отзад...и да действам , пък тоя може и да го фърля накрая
Иначе си купих лостче с конторл за МИД и трябва само да видя цвета на буксата отзад...и да действам , пък тоя може и да го фърля накрая
_-^Pampi^-_ 20 ноември 2005 - 01:46
аз не можах да си намеря лостче с копчетата за мид-а, и си изведох 2 отделни бутона. Ако ще си слагаш МИД си търси и датчиците, иначе без датчиците ще имаш 1-2 опции повече(средна скорост и хронометър) от ТИД.
Владо 20 ноември 2005 - 02:54
да , знам че трябват някои нещица...
лостчето е от Омега и е супер джиджено :D
кои датчици визираш точно ?
лостчето е от Омега и е супер джиджено :D
кои датчици визираш точно ?
_-^Pampi^-_ 20 ноември 2005 - 11:44
За нивото на маслото, за нивото ма миещата течност за чистачките, за проверка на изгорели крушки, ако нямаш и кабели пуснати за спирачните накладки. Незнам как стоят нещата с датчика на резервоара който, май имаше 3 или 4 зони за отчитане на оставащо гориво. Всичко трябва да вързваш да тръгне като хората. Трябва да си пусниш и кабел за моментния разход, аз така и не го намерих къде е.
При мен положението е такова. Ако имаш пуснати повече кабели на жълтата букса си е направо касмет. Аз имам кам 12-13 кабела само.
Успех
При мен положението е такова. Ако имаш пуснати повече кабели на жълтата букса си е направо касмет. Аз имам кам 12-13 кабела само.
Успех
Владо 20 ноември 2005 - 15:08
_-^Pampi^-_, на Nov 20 2005, 12:44 PM, каза:
За нивото на маслото, за нивото ма миещата течност за чистачките, за проверка на изгорели крушки, ако нямаш и кабели пуснати за спирачните накладки. Незнам как стоят нещата с датчика на резервоара който, май имаше 3 или 4 зони за отчитане на оставащо гориво. Всичко трябва да вързваш да тръгне като хората. Трябва да си пусниш и кабел за моментния разход, аз така и не го намерих къде е.
Успех
<{POST_SNAPBACK}>
Успех
<{POST_SNAPBACK}>
абе тея нивомери не ги искам :D
Искам само средна скорост и разход да виждам + ТИДовите функции. Ако остане време ще го сваля , поне да видя кво има отзад...
10х
_-^Pampi^-_ 20 ноември 2005 - 18:09
Сваляй и гледай
Дано да ти е пуснат кабела за разхода
bitte
Дано да ти е пуснат кабела за разхода
bitte
dpetrov 20 февруари 2006 - 15:48
Такааам ,
Тази седмица реших и аз да направя тази "профилактика" с моят TID . Като цяло снимките и информацията ми беше много полезна , но държа да отбележа че това определено не е за всеки . Изисква се много търпение и финес, и честно казано изобщо не ми стана ясно , как колегата Пампи е успял да оправи 2 такива дислея БЕЗ електропроводимо лепило. Така че , ако се хващате с тази задача , знайте че не е толкова лесно колкото излгежда! Сега точно си намерих такова лепило (повече тук ) и се надявам скоро да го сглобя.Това е от мен.
Поздрави,
Данаил Петров
Тази седмица реших и аз да направя тази "профилактика" с моят TID . Като цяло снимките и информацията ми беше много полезна , но държа да отбележа че това определено не е за всеки . Изисква се много търпение и финес, и честно казано изобщо не ми стана ясно , как колегата Пампи е успял да оправи 2 такива дислея БЕЗ електропроводимо лепило. Така че , ако се хващате с тази задача , знайте че не е толкова лесно колкото излгежда! Сега точно си намерих такова лепило (повече тук ) и се надявам скоро да го сглобя.Това е от мен.
Поздрави,
Данаил Петров
Гостlubo_* 20 февруари 2006 - 18:06
Колега това лепило не става.Прекарали са те както и менjava script:emoticon('')
smilie.Направи го с ластик както е описъл ПАМПИ java script:emoticon('')
smilie.Моя така го направих.
Лепилото много бързо изсъхва,а трябва да го намажеш,да изчистиш между всяка патечка и ..........то взело че изсъхнало.
УСПЕХ java script:emoticon('')
smilie
smilie.Направи го с ластик както е описъл ПАМПИ java script:emoticon('')
smilie.Моя така го направих.
Лепилото много бързо изсъхва,а трябва да го намажеш,да изчистиш между всяка патечка и ..........то взело че изсъхнало.
УСПЕХ java script:emoticon('')
smilie