Опел Клуб България

»
Вход Регистрация Потребители Ново съдържание Промени на статуса
« Back to Електрическа инсталация и електроника

Поведение на вентилатора при пуснат климатик Zafira B

H.Hristov снимка H.Hristov 28 май 2024 - 15:29

Здравейте, колеги!
От известно време насам се боря със странен за мен проблем с климатика на колата. Ще се радвам ако някой успее да помогне, защото в жегите не се търпи.

Опел Зафира Б с климатроник.

Малко предистория:

Автомобилът дойде с повреден съединителн на компресора на климатика и течащ дехидратор. Същите бяха сменени и всичко заработи чудесно. И така година-две докато постепенно не започна да създава проблеми клапата за топло/студено. В крайна сметка се стигна до сваляне на таблото и ремонт. Уви, всичко бе събрано и заработи чудесно. Единствено наблюдавам странно поведение на някоя клапа, не знам точно коя, когато пусна компресора на климатика и съответно очаквам да се охлади купето.

Проблемът се изразява в това, че както духа супер силна въздушна струя, когато е изключен компресора, така пускайки го се чува как някоя клапа отзад пренасочва въздуха и все едно го затваря. Тогава дори на макс вентилатор едва едва излиза въздух от въздуховодите. Докато вентилаторът се чува как работи с пълна сила. Изключвайки компресора всичко си идва на място...
Четох я за грешки - нищо. Не знам от къде да започна... Евентуално някакви адаптации правят ли се и как? Със сигурност от свалянето на таблото нищо не е сбъркано, защото тези номера ги правеше и преди да го сваля. Клапите за насочване на струята въздух съм тествал ръчно една по една и насочват абсолютно коректно.

Поздрави,
Христо
Мнението беше редактирано от H.Hristov: 28 май 2024 - 15:30
Отговори

Rosen Popov снимка Rosen Popov 28 май 2024 - 18:13

Докато работи вентилатора на макс и натиснеш копчето за рециркулация на въздуха, какво се случва? Казваш климатик, пробвай да поставиш реостата-врътката за топло/студено на една "идея" преди максимално охлаждане. И последно нещо за проверка-когато си включил вентилатора на макс. направи настройката на въздуха да е в повече от една зона на обдухване.
Отговори

H.Hristov снимка H.Hristov 29 май 2024 - 07:26

Няма никакво отношение нито силата на вентилатора, нито зададените градуси. Все същото се случва - все едно някоя клапа затваря струята да си бучи зад таблото
Отговори

Gena_bs снимка Gena_bs 29 май 2024 - 14:31

Разглабяш въздуховодите и проверяваш какво се е откачило, счупило, пробило.
При мен на астролета, например, централните жалузи са с механично затваряне. Просто металният лост беше откачен от захващането му.
Настройката на самите клапи, обаче, е с вакуум. Той се подава от вакуумно резервоарче, намиращо се в двигателния отсек точно до филтъра на купето.
Просто давам идеи. Не знам как е при Зафи B. Току-виж е същото.
Освен това е възможно задвижването на клапата да не е позиционирано/ монтирано правилно след ремонта.
Мнението беше редактирано от Gena_bs: 29 май 2024 - 14:32
Отговори

H.Hristov снимка H.Hristov 29 май 2024 - 17:52

Откъм сглобяване изключвам проблем. Тествал съм ги по отделно и всичко се насочва коректно. В случая пускайки компресора се "затваря" въздуха зад таблото без значение на къде е насочена струята. Просто не ми хрумва какво / коя клапа може така кардинално да затвори струята?
Мнението беше редактирано от H.Hristov: 29 май 2024 - 17:52
Отговори

Rosen Popov снимка Rosen Popov 29 май 2024 - 18:38

Едно време, преди да почнат да байпасират радиаторчето на парното с трипътен винтил, и на колите без заводски климатик, имаше една клапа която спираше подаването на въздух през топлообменника, тоест го заобикаляше, но имаше предвидени пътища за въздуха.

Не си ми отговорил, какво се случва като натиснеш копчето за рециркулация на въздуха?

пп.Я прегледай това клипче

https://youtu.be/uGJ...oRfLSc1KH&t=698
Мнението беше редактирано от Rosen Popov: 29 май 2024 - 19:19
Отговори

H.Hristov снимка H.Hristov 29 май 2024 - 19:24

За клапата за рециркулация съм пропуснал, извини ме. Същата мисля работи съвсем коректно. Наблюдавах я при свалена жабка и при натискане на бутона си се затваря.
Относно клипа, този пич има драма с топло/студено и точно тази клапа снима. Затова и разкачваше маркучите. Аз минах този пъти както писах по-горе и вече всичко е наред - обръща си от студено на топло и обратно. При мен самото моторче работеше, но се беше счупило ухото, което върти оста. Оказа се често срещана болка на модела.
Мнението беше редактирано от H.Hristov: 29 май 2024 - 19:25
Отговори

Rosen Popov снимка Rosen Popov 29 май 2024 - 21:41

Маркучите които разкача са за байпасният трипътен винтил и са свързани само с циркулацията на водата през радиаторчето...а тази клапа определено прави нещо друго, ама и аз гадая :) Ако приема, че е както старото изпълнение описана в горният ми пост, определено е
Прочети и това, може пък да помогне
https://www.vauxhall...1&sortby=oldest

и задължително това, ако не си го чел де:

https://www.opelclub...dpost&p=1317970
Отговори

H.Hristov снимка H.Hristov 31 май 2024 - 06:08

Гледал съм ги тези теми, но те са за проблем с клапата за топло/студено. Аз този проблем съм решил.
Отговори

mitak снимка mitak 28 юли 2024 - 19:42

H.Hristov, на 31 май 2024 - 06:08, каза:

Гледал съм ги тези теми, но те са за проблем с клапата за топло/студено. Аз този проблем съм решил.

Здравей колега , аз имам подобен проблем на Вектра Б.По принцип като пусна климатроника в началото духа максимално силно и след това си намалява оборотите. Сега започва да духа стига до едно положение и толкова , неможе да охлади колата.Бученето се чува зад километража.От отворите излиза съвсем лека струя.Ти реши ли твоя проблем? Седмица преди това пръсках въздуховодите със спрей за климатици , дали от там стана нещо.
Отговори

ivan_pop снимка ivan_pop 29 юли 2024 - 16:33

А дали намалява оборотите или става нещо с клапите?
Климатичен майстор проверявал ли го е?
За клапите опитай това:
https://www.youtube....h?v=6w8iNlCn-Ok
Отговори

mitak снимка mitak 29 юли 2024 - 19:42

ivan_pop, на 29 юли 2024 - 16:33, каза:

А дали намалява оборотите или става нещо с клапите?
Климатичен майстор проверявал ли го е?
За клапите опитай това:
https://www.youtube....h?v=6w8iNlCn-Ok

Оказа се елементарно обърната букса на вентилатора и вместо да вкарва въздух от вън върти на обратно
Отговори
Хостинг от NS1.bg
Хостинг от NS1.bg