Проблем със зареждане на алтернатора на zafira tourer Алтернатора зарежда от 12 до 15 волта различно
Публикувано: 25 януари 2023 - 14:42
Публикувано: 25 януари 2023 - 15:06
Вариантите са много. Почваш от кабели, минеш през реле и/или четки и стигнеш до акумулатор.
Кабелите греят ли?
Акумулатора на колко години е и за какво време пада? От каране на къси разстояния и особенно сега зимата е допустимо да пада бързо. Ако си е "тръгнал", пак така се получава.
Четките, ако са набори на алтернатора, пак е допустимо.
Ремък не коментирам. Това не е лада.
Публикувано: 25 януари 2023 - 18:40
Зад този термин се крие връзка с компютъра и спрямо натоварването, мени заряда. Така че е нормално.
За всеки случай, проверете кабелите от буксата на алтернатора до компютъра дали са напълно здрави, както и самата букса.
Доколкото знам, ако я извадиш тая букса, тярвба да има "собствен заряд", тоест да има фиксирано напрежение някакво, извади я и мери да видим.
Публикувано: 25 януари 2023 - 20:38
Просто трябва да се знае че управлението на заряда е по CAN и зависи от много неща по веригата м/у алтернатор, акумулатор, компютър, датчик и т.н. И не става дума за лоша връзка а за цялостното състояние на всички компоненти в схемата. И да, в тази система колебанията са допустими но не с голяма и постоянна честота, хубавото и е че при добра диагностика си казва "майчиното мляко".
Мнението беше редактирано от Коцето: 25 януари 2023 - 20:39
Публикувано: 25 януари 2023 - 21:06
Както има авариен режим на компютрите, така трябва има и "авариен" режим при регулаторите, независимо дали са по резистивен метод или дигитален начин, който се обръща пак в делител някакъв и в крайна сметка се регулира тока през намотката на ротора. Ако няма такъв режим, това вече не е мой проблем, да се сърдите на "индДЖинерите".
На по-старите автомобили, които изрично съм споменал и никъде не съм твърдял, че и при него е така, когато извадиш тая букса, имаш постоянно напрежение, което вече не се мени и е зададено вътре в регулатора, обикновено е под 14 волта.
Поне имаш напредък, вече на всяко нещо не ме обявяваш за тъпак, книжен плъх, кретен, идиот и там други каквито ти хрумнат.
Мнението беше редактирано от Д-и-м-о-в: 25 януари 2023 - 21:18
Публикувано: 25 януари 2023 - 21:16
Публикувано: 25 януари 2023 - 21:20
Затова и беше въпросът ми за ако се "претопли" някое кабелче от тия, кво правим? Спираме за неопределена почивка... няма по-тъпо нещо.
Затова на по-стари модели са измислили вътрешен някакъв стационарен механизъм, като отпадне външния, да седи на този зададения и да работи все едно е без външно управление, както при още по-старите.
Мнението беше редактирано от Д-и-м-о-в: 25 януари 2023 - 21:22
Публикувано: 25 януари 2023 - 21:28
Публикувано: 25 януари 2023 - 21:31
IvailoM, на 25 януари 2023 - 21:28, каза:
Да, Иво, знам.... за съжаление.
Ще им дам идея на Опел, да прекарат заряда през детекция на левия фар, през десния стоп, през плафона и други. И ако изгори някоя крушка от тия, да спира заряда. Може да ми дадат някой лев за тотално тъпа идея, която да им носи пари.
Мнението беше редактирано от Д-и-м-о-в: 25 януари 2023 - 21:31
Публикувано: 25 януари 2023 - 21:35